Stiri medicale

Adevar si mit despre importanta celulelor stem recolatate din cordonul ombilical

Publicat: 03 ian. 2011

Celulele stem sunt celule nediferentiate care poseda capacitatea de a se transforma in celule inalt specializate, care mai departe pot forma orice tip de tesut si organ din corp. Importanta lor rezida tocmai in aceasta posibilitate de a se dezvolta in orice tip de celula din organismul uman.

Proprietatile celulelor stem le fac utile diferitelor specialitati clinice, precum si cercetarii medicale, insa folosirea lor ridica probleme etice si in prezent, datorita faptului ca celule stem pluripotente provin de la un alt organism viu, considerat o fiinta in sine, si anume embrionul uman (cu varsta cuprinsa intre 2 zile si 8-9 saptamani). Iata ce trebuie sa stiti despre aceste celule-minune.

1. Pacientul nu va fi tratat folosind propriile lui celule stem, deoarece acestea ar fi deja contaminate cu virusurile bolii ce urmeaza a fi tratata.
Cercetarile realizate de Journal of Clinical Oncology raporteaza ca pana si bolile aparute inca din primele luni de viata ale copilului ( pana la varsta de 1 an) au reusit sa fie tratate prin transplant de celule stem recoltate la nastere de la pacient. In aprilie 2001, un bebelus in varsta de 10 luni din Canada a primit primul transplant autolog din lume pentru a se trata de cancer ocular (retinoblastom), cu invazie in maduva osoasa.

2. Mostra poate fi donata unei banci publice si apoi recuperata la nevoie.
Daca mostra a fost stocata si nu a fost folosita in cercetari sau de catre un alt pacient, familia isi poate recupera mostra. Insa este bine de stiut ca nu toate mostrele donate sunt si stocate, aproximativ 71% dintre acestea fiind respinse de catre bancile publice din cauza istoricului medical al familiei sau al mamei, al volumului de sange colectat sau din cauza bolilor de care sufera mama.

3. Sansele ca o familie sa aiba nevoie de mostra de sange din cordonul ombilical este atat de scazuta incat oamenii nici nu se mai deranjeaza sa stocheze celule stem.
Conform cercetarilor publicate in Journal of Pediatric Hematology/Oncology, posibilitatea ca un copil sa-si foloseasca mostra de celule stem pana la implinirea varstei de 21 de ani este de 1:2.700, iar posibilitatea ca aceste celule sa fie folosite de catre un alt membru al familiei este de 1:1.400.

4. Copilul sau fratii nu vor avea niciodata nevoie de celule stem pentru ca in istoricul medical al familiei nu s-au inregistrat cazuri de cancer.
Oamenii aleg sa stocheze sangele din cordonul ombilical al copiilor pentru a furniza atat acestora, cat si familiilor lor o sansa in plus la viata. Ultimele cercetari arata ca unul din 630 de copii este diagnosticat ca cancer inainte de varsta de 15 ani.

5. Nu exista motive pentru a stoca celulele stem atat timp cat bancile publice pot furniza mostre donate.
Daca celulele autologe nu sunt disponibile sau nu pot fi folosite, celulele stem provenite de la o ruda (preferbil de la frate sau sora) reprezinta cea mai buna optiune de tratament. In realitate, conform unui studiu efectuat de The New England Journal of Medicine, rata de supravietuire dupa un transplant cu o grefa provenita de la unul dintre frati este de aproximativ 63%. In ceea ce priveste transplantul cu o grefa provenita de la un donator necunoscut, rata de supravietuire este de 29%. In concluzie, transplantul de la un donator necunoscut poate expune pacientul unor riscuri fatale. Bancile publice pot asigura o mostra adecvata transplantului, insa nu perfect compatibila. Iar cand se pune problema de supravietuire, acest amanunt este foarte important.

6. Celulele stem nu sunt viabile dupa o depozitare pe termen lung.
Ghidul departamentului de sanatate newyorkez in ceea ce priveste stocarea de celule stem declara ca „nu exista nici o dovada conform careia celulele stem stocate la -196°C si-ar pierde viabilitatea in-vitro sau activitatea biologica”. Toate cercetarile care implica stocarea criogenica a celulelor indica faptul ca acestea raman viabile pe un termen nelimitat.

7. Utilizarile viitoare ale celulelor stem sunt limitate.
Cercetarile in domeniul celulelor stem sunt in continua expansiune, iar rezultatele nu intarzie sa apara, cercetatorii anuntand ca testele de laborator dovedesc faptul ca celulele stem vor putea fi folosite in viitor pentru o arie mult mai larga de afectiuni decat in prezent. De aceea, multi specialisti considera ca persoanele care stocheaza propriile celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt in avantaj tinand cont de multitudinea de tehnologii viitoare care vor implica celulele stem.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit