Eveniment-Social

Adevarata miza a razboiului din PSD

Publicat: 14 iun. 2016
1
Sa presupunem ca rivalitatea de putere dintre cei doi, Dragnea si Ponta, este reala. Iar batalia pentru sefia Camerei Deputatilor reprezinta o incercare a muschilor. Prin obligarea suporterilor ambelor tabere sa se alinieze in spatele unuia sau a celuilalt. Sa presupunem, de asemenea, ca Dragnea isi plateste o polita. Sa ne amintim ca Ponta, atunci cand a parasit sefia PSD, a incercat sa o lase succesoare pe Rovana Plumb. Iar nu pe Dragnea. Si, cu toate acestea, miza este alta. Mult mai relevanta. Cei doi se pozitioneaza diferit in raport cu Guvernul Dacian Ciolos, cu configurarea unui nou guvern politic si chiar cu soarta mandatului prezidential. Si in aceasta consta batalia. Care este pe viata si pe moarte. Pentru ca, astfel privite lucrurile, razboiul dintre cei doi nu antreneaza doar liniile de forta din PSD. El se generalizeaza la nivelul intregii clase politice. Si chiar al societatii civile. Calculele politice pe care le-a facut Victor Ponta au condus la urmatoarea concluzie: intrucat este greu de presupus ca PSD va obtine 50% plus unu din totalul voturilor exprimate la toamna, acest partid nu va putea face singur majoritatea. Si, deci, nu va putea impune un premier. Iohannis va avea un spatiu de manevra. Si daca va utiliza exemplul inaintasului sau, Traian Basescu, Iohannis se va transforma in presedinte jucator si va putea nominaliza un premier fie tehnocrat, fie politic, dar provenit dintr-un partid care va avea rezultate mai slabe. Cum ar fi, de pilda, PNL.
Iar Klaus Iohannis stie foarte bine ca, daca joaca tare, viitorul Parlament va ceda. E greu de presupus ca, imediat dupa ce au obtinut un mandat, parlamentarii sunt dispusi sa riste dizolvarea Legislativului si organizarea de alegeri anticipate. Si asta pentru ca s-ar opune de doua ori nominalizarii premierului lui Iohannis. Si atunci care este strategia lui Ponta? Ponta, si nu numai el, crede ca daca toti urmeaza un razboi la sange cu Klaus Iohannis, este preferabil ca acesta sa fie purtat chiar acum. Si nu mai tarziu. Dar cum ar putea fi acest razboi initiat? Raspunsul la aceasta intrebare nu e prea complicat. PSD are capacitatea sa initieze o motiune de cezura impotriva premierului Ciolos. Are, inca, si majoritatea necesara pentru a o trece. Odata demis Guvernul Ciolos, presedintele va organiza consultari si va propune un nou prim-ministru. De doua ori. A doua oara, Parlamentul e dizolvat. In loc sa avem alegeri parlamentare toamna tarziu, le vom avea mai repede. Dar PSD, iesit invingator – chiar daca este o victorie de etapa – in razboiul cu presedintele Klaus Iohannis si speculand, la sange, instabilitatea care s-ar crea si care i-ar fi pusa in carca tot acestuia, ar avea, indiscutabil, sanse mai mari pentru a-si negocia noul premier. Functie pe are Ponta ar dori-o pentru el insusi.
Iar bomboana pe coliva este ca, fiind la butoanele Camerei Deputatilor si lucrad in tandem cu Tariceanu, aflat la butoanele Senatului, ar putea merge si mai departe. Initiind procedura de suspendare a presedintelui, despre care s-a vorbit atat de mult in ultima vreme. Ei bine, Liviu Dragnea are o cu totul alta viziune politica. Care se bate cap in cap cu cea a lui Ponta. Interesul sau nu este nici de a conduce Camera inferioara a Parlamentului, nici de a-l rasturna cu rotile in sus pe presedinte, ci, cel mult, acela de a putea numi, pe cale pasnica, prin negocieri cu Klaus Iohannis, un premier din partea PSD. Sunt convins ca Liviu Dragnea s-ar multumi chiar si cu un guvern de uniune nationala. In care PSD va avea partea leului. Urmand o asemenea politica, Liviu Dragnea isi consolideaza pozitia de lider al celui mai important partid si indeparteaza pericolul ca Ponta sa ii ia locul. Iar daca va fi sa se retraga din niscaiva motive penale, o va face, dar nu in favoarea lui Ponta. Ci a unui personaj pe care ar avea posibilitatea sa-l dirijeze din umbra.
Comentarii
Adauga un comentariu