Medicamente

Adevarul despre administrarea probioticelor in timpul tratamentului cu antibiotice

Publicat: 21 nov. 2018
25

Antibioticele sunt utilizate pentru distrugerea bacteriilor daunatoare, dar ofera si efecte secundare nedorite, precum distrugerea microflorei intestinale. O strategie utilizata deseori pentru contracararea efectului este administrarea probioticelor. Conform specialistilor, administrarea probioticelor are un efect relativ mic, insa studiile anterioare privind acest supliment nu au prezentat si efectele negative pe care probioticele le au asupra microflorei intestinale.

Science Alert scrie ca un studiu realizat de cercetatorii israelieni prezinta efectele mai putin dorite ale utilizarii probioticelor. Participantilor din cadrul studiului le-au fost administrate antibiotice dupa care au fost impartiti in doua grupuri. Primul a primit probiotice timp de patru saptamani, iar al doilea grup a primit un supliment placebo, noteaza descopera.ro.

Cercetatorii au descoperit ca antibioticele au afectat microflora primului grup, probioticele reusind sa colonizeze cu succes intestinele. Aceasta colonizare a intarziat, insa, recuperarea, in mod natural, a microflorei ce a ramas degradata pe toata perioada de sase luni a studiului. In cazul celui de-al doilea grup microflora a fost restabilita la parametri normali la trei saptamani de la incheierea tratamentului cu antibiotice.

Studiul a prezentat un adevar neustiut pana acum. Acela ca momentan nu cunoastem ce tip de bacterii sunt benefice sau pot constitui o microflora sanatoasa. Se pare ca aceasta nu are la baza doar cateva tulpini bacteriene, ci comunitati diverse cu mii de microbi diferiti. Asadar administrarea a 11 tulpini de bacterii in probiotice ar putea ajuta la reechilibrarea sistemului intestinal.

Echipa de cercetatori din Israel a analizat o alternativa noua de reechilibrare a microflorei. Primului grup de participanti i-au fost recoltate fecale, anterior tratamentului cu antibiotice. Acestea au fost inghetate si apoi reintroduse in sistem la sfarsitul tratamentului. Tratamentul cunoscut ca transplant de fecale a reusit sa restabileasca microflora la nivelul anterior tratamentului cu antibiotice. Grupulul de control a necesitat 21 de zile pentru a se recupera. De asemenea, metoda s-a dovedit benefica si pentru restabilirea microflorei intestinale dupa antibiotice si chimioterapie.

Adauga un comentariu