News Flash:

Adevarul despre "apa de ploaie"

3 Februarie 2002
1899 Vizualizari | 0 Comentarii
Subiect de discutii aprinse in ultima perioada, xtaxa pe apa de ploaiex, cum impropriu si incorect este numita de unii, reprezinta, de fapt, tariful pentru un serviciu distinct prestat de R.A.J.A.C. lasi: colectarea, transportul si epurarea apelor meteorite (provenite din precipitatii).

1. De ce este nevoie de acest serviciu?

Apa provenita din topirea zapezii, de exemplu, este preluata de catre conductele aflate in administrarea R.A.J.A.C. Iasi, canalizata spre statia de epurare, tratata si apoi redata circuitului natural. Daca aceasta apa nu ar fi colectata s-ar scurge in subsolurile imobilelor, deteriorandu-le, sau ar balti pe suprafata drumurilor si spatiilor verzi provocand, de asemenea, disconfort. Inundatiile ar fi aproape permanente, iar locuintele intr-un permanent pericol de a fi distruse.

Sistemul de canalizare al R.A.J.A.C. Iasi este un sistem unitar, care colecteaza - prin aceleasi conducte - atat apele uzate menajere si industriale, cat si cele meteorice. Pentru prestarea serviciului de canalizare a acestor ape, epurarea si deversarea lor in reteaua hidrografica, R.A.J.A.C. Iasi realizeaza o suma de cheltuieli, legate de intretinerea si exploatarea retelei, prelucrarea apelor uzate in statia de epurare si plata apelor uzate epurate deversate in Bahlui, catre Compania Nationala "Apele Romane". Desi exista si o componenta fixa in cadrul acestor cheltuieli, ponderea majoritara este detinuta de cheltuielile variabile. Substantele folosite pentru tratarea in statia de epurare, cantitatea de energie consumata, uzura utilajelor, etc. sunt elemente care depind in totalitate de cantitatea de apa tratata. in plus, la cheltuielile necesare transportului si epurarii apelor uzate se adauga cheltuieli suplimentare generate de tarifele practicate (inmultite cu cantitatea de apa evacuata) de catre Compania Nationala 'Apele Romane', pentru deversarea apelor uzate in reteaua hidrografica!

Acestea reprezinta motivele pentru care plata serviciului de canalizare si epurare a apelor meteorice nu reprezinta altceva decat achitarea unui serviciu de care beneficiaza toata comunitatea!

Ce prevede legea?

Legea Gospodariei Comunale nr. 4/1981 mentioneaza xcanalizarea si epurarea apelor pluvialex, ca serviciu distinct in cadrul activitatilor de gospodarie comunala. De asemenea, prin Hotararea nr. 18/1981 a Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare, se aproba 'Criteriile tehnice privind stabilirea cantitatilor de ape uzate si meteorice preluate de canalizarea publica'.
Totodata, Legea 326/2001 a serviciilor publice de gospodarie comunala, ca si proiectul Ordonantei privind reorganizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare considera serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice ca un serviciu distinct.
Toate aceste reglementari legale demonstreaza ca serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct in cadrul activitatilor de gospodarie comunala.

Cum se calculeaza cantitatea de apa meteorica?

In 1990, Institutul Roman de Standardizare reglementeaza, printr-un act normativ (STAS 1846-90), metodele de determinare a debitelor de canalizare, articolul 2.1.6. stabilind modalitatile de determinare a xdebitelor de ape meteoricex. Conform metodologiei descrise in acest STAS, s-au luat in calcul determinarile facute in ultimii 80 de ani de catre Centrul Meteorologic Regional Moldova Iasi al I.N.M.H., referitoare la cantitatile de precipitatii ce cad anual in zona Iasului. Aceste date statistice au relevat ca, anual, in Iasi cad 589 l/mp de precipitatii. insa apa meteorica de pe acoperisuri este preluata si epurata in proportie de 95 %, cea care cade pe o strada asfaltata este preluata in proportie de 90 %, in timp ce, pentru apa meteorica aferenta spatiilor verzi si gradinilor, STAS-ul 1846 - 90 prevede un procentaj de 10 %. Calculand media ponderata a tuturor acestor procente (in functie de tipurile de suprafete de pe raza Iasului) rezulta o valoare de 55 %. Aplicata la cei 589 l/mp inseamna 324 l/mp de apa meteorica colectata si epurata anual. Acest lucru inseamna ca, din cei 589 •de precipitatii care cad in cursul unui an pe fiecare metru patrat, aproximativ jumatate se scurg in pamant, ajungand in apa freatica, restul fiind colectat si epurat de catre R.A.J.A.C. Iasi.

Acest serviciu se plateste de mai mult timp in alte orase ale tarii, cantitatile variind intre 200 si 500 l/mp/an in orase precum Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj, Galati, Focsani, Vaslui, Buzau, Botosani, etc.

Cine suporta acest serviciu?

Pentru epurarea apelor uzate menajere si industriale exista o recuperare a cheltuielilor efectuate, prin practicarea unui tarif aprobat de Oficiul Concurentei si Consiliul Judetean; in acelasi timp, pentru acoperirea costurilor generate de canalizarea si epurarea apei meteorice exista doua solutii: cresterea tarifului practicat pentru fiecare metru cub de apa menajera si industriala canalizat si epurat (acesta neincluzand cheltuielile efectuate pentru canalizarea si epurarea apei meteorice); calculul cantitatilor de apa meteorica in functie de suprafata detinuta de catre fiecare proprietar.

Prima varianta este inechitabila, deoarece ar presupune suportarea, in mod egal, de catre toti clientii regiei, a acestui serviciu. Un exemplu simplu va demonstra acest lucru: o familie care locuieste intr-un apartament de bloc, cu venituri modeste (care nu-i permit construirea unei case), ar plati aceeasi suma cu o alta familie, cu venituri substantiale, care detine in proprietate o constructie tip vila si cu 1.000 mp de teren aferent. Ar fi o inechitate evidenta!

A doua varianta este mult mai corecta, deoarece proprietarii terenurilor de pe care se colecteaza apa meteorica sunt cei care vor suporta acest serviciu, proportional cu suprafata detinuta in proprietate. Astfel, Primaria Iasi va plati contravaloarea canalizarii si epurarii apelor meteorice captate de pe spatiile apartinand domeniului public, iar agentii economici vor achita acest serviciu intr-o suma mai mare decat membrii asociatiilor de proprietari, de exemplu, care vor plati doar pentru spatiile construite si neconstruite pe care le detin in proprietate (suprafata apartamentului si cota parte din terenul din jurul blocului).

Varianta a II-a este cea propusa de R.A.J.A.C. Iasi. Logic, proprietarii terenurilor de pe care se colecteaza apa meteorica sunt cei care trebuie sa suporte acest serviciu: Primaria pentru spatiile apartinand domeniului public, membrii asociatiilor de proprietari pentru spatiile construite si neconstruite pe care le detin in proprietate, precum si proprietarii de terenuri si case (in cazul clientilor care locuiesc la case).

Calculul sumei de plata pentru clientii din Iasi

Varianta 1: cresterea tarifului practicat pentru fiecare metru cub de apa menajera si industriala canalizat si epurat.

In acest caz, fiecare familie din Iasi va suporta in mod egal canalizarea si epurarea apelor meteorice, indiferent de faptul ca sta intr-un apartament sau intr-o constructie tip vila. Calculele estimative releva faptul ca, in acest caz, fiecare familie ar plati in plus cate 1.651 lei pentru fiecare metru cub de apa canalizata!

Varianta 2: calculul cantitatilor de apa meteorica in functie de suprafata detinuta de catre fiecare proprietar.

Sa luam cazul unei familii care locuieste intr-un bloc cu 10 etaje, intr-un apartament a carui suprafata desfasurata este de 80 mp. impreuna cu suprafata detinuta in proprietate, presupunem ca se ajunge la o suprafata desfasurata de 90 mp. Aceasta va reprezenta baza de calcul pentru suma necesara pentru canalizarea si epurarea apei meteorice:
90 mp •0,3 mc/mp/an = 29 mc/an
29 mc/an •3.882 lei/mc = 112.578 lei/an
112.578 lei/an : 12 luni = 9.381 lei/luna
Aceasta suma va fi, insa, platita de catre toate familiile de pe tronsonul respectiv (10 etaje + parter), fiecarei familii revenindu-i de plata 853 lei/luna (inclusiv TVA)!

Daca aceeasi familie ar locui intr-un bloc cu 4 etaje, suma de plata ar fi de 1.876 lei/luna (inclusiv TVA)!

In acelasi timp, pentru o familie care locuieste la casa, sau intr-o constructie tip vila, a carei suprafata desfasurata este de 200 mp si detine si 250 mp de livada, vie sau gazon, cantitatea de apa meteorica se va stabili astfel:
0,3 mc/mp/an pentru suprafetele construite/betonate:
- 200 mp •0,3 mc/mp/an •3.882 lei/mc : 12 luni = 19.410 lei
0,1 mc/mp/an pentru suprafetele neconstruite:
- 250 mp •0,1 mc/mp/an •3.882 lei/mc : 12 luni = 8.087 lei
Total lunar de plata: 27.497 lei

Suma cea mai mare de bani (aproximativ 10 miliarde lei) o va datora, insa, Primaria Iasi, deoarece aproximativ jumatate din suprafata Iasului reprezinta domeniul aflat sub autoritatea Primariei.

In acelasi timp, agentii economici din Iasi vor contribui si ei cu o suma importanta (aproximativ 9 miliarde lei) pentru realizarea acestui serviciu de importanta vitala pentru comunitate.

Desi este perceputa cu totul altfel, plata acestui serviciu inseamna - conform calculelor estimative descrise mai sus - foarte putin comparativ cu celelalte cheltuieli. xBirul pe capul iesenilora - cum a fost gresit denumit - se dovedeste a fi, de fapt, o suma nesemnificativa, dar de a carei recuperare depinde - in cele din urma - siguranta si confortul iesenilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014119 (s)