Secretele istoriei

Adevarul despre conturile ascunse ale lui Ceausescu

Publicat: 13 feb. 2017

Acum 26 de ani, in ceea ce a fost numit ”procesul Ceausestilor”, fostii dictatori au fost acuzati ca au ascuns in strainatate 1 miliard de dolari, apoi 400 de milioane de dolari. Nebunia conturilor lui Ceausescu a continuat mult dupa 1990 si nu s-a linistit nici in 2016.

Periodic, povestea banilor lui Ceausescu, care ar fi ajuns in alte buzunare, a revenit. A revenit in minti infierbantate care-si doreau razbunare politica, a revenit in pixul unor jurnalisti carora le place sa scrie povesti fara baza reala.

Totul a pornit de la intrebarea legata de bani care a fost adresata la proces cuplului Nicolae si Elena Ceusescu. Iata ce au raspuns cei doi.

O comisie parlamentara ceruta de profesorul Dan Voiculescu a concluzionat ca nu au existat bani. A existat, de asemenea, o echipa de canadieni care a cautat in anii ’90 banii Ceausestilor, dar lucrurile au ramas in aer.

Marturii inedite legate de acest subiect au fost facute, sambata seara, in emisiunea ”Q&A cu Alessandra Stoicescu”, de fostul guvernator BNR Florea Dumitrescu, dar si de avocatul Sergiu Andon.

Asa-zisii bani ai lui Ceausescu nu erau banii lui, ci apartineau intreprinderilor de comert exterior, a spus Florea Dumitrescu la Q&A.

„Ceausescu scotea un decret pe care il semna el, avizat de juristii de pe vremea aia si de banca, si banii de acolo ii folosea in anumite operatiuni. Din banii acestia patronati de el la aceste intreprinderi s-au folosit o parte si la plata anticipata a datoriei externe”, a spus fostul guvernator BNR.

Potrivit avocatului Sergiu Andon, la procesul cuplului Ceausescu, procurorii nu aveau cum sa stie daca existau sau nu bani ascunsi in strainatate, insa acelea erau vremuri in care manipularea de orice fel reusea usor sa faca valuri.

Legat de conturi, Sergiu Andon afirma ca are trei surse care fac lumina in acest caz:

In decembrie 2007, dupa cum consemna Hotnews, o comisie parlamentara scotocea dupa dolarii lui Ceausescu.

”SRI si SIE au transmis comisiei parlamentare care ancheteaza „conturile lui Ceausescu” ca nu detin documente referitoare la circuitul valutar din Romania inainte de 1989, a declarat pentru HotNews.ro seful comisiei, senatorul Sabin Cutas.(…) Comisia a audiat zece fosti angajati din ICE Dunarea, firma de comert exterior a Securitatii, si Banca Romana de Comert Exterior, care sustin ca Nicolae Ceausescu nu a avut un cont special, spune Cutas. De asemenea, parlamentarii nu au obtinut date care sa arate ca, dupa 1989, ar fi fost deturnati bani. „Cele doua miliarde de dolari inregistrate pe plus la ICE Dunarea in decembrie 1989 au fost utilizate din 1990 de noul Guvern”, a declarat senatorul. Intreprinderea realiza venituri din comisioane si intermedieri in operatiunile de import-export ale firmelor romanesti. Surse din comisia ICE Dunarea ne-au declarat ca au fost audiati douazeci de fosti angajati ai BRCE, ICE Dunarea si ofiteri de Securitate din alte unitati. Concluzia preliminara este ca nu au fost bani deturnati, iar contractele externe ale firmei Securitatii au fost preluate, dupa 1989, de noul Guvern, afirma sursele citate.(…) Investigatiile au fost cerute de liderul PC Dan Voiculescu, acuzat inca de la inceputul anilor 90 de implicare in deturnarea fondurilor, informatii pe care le-a negat. Suspiciunile veneau din faptul ca Dan Voiculescu a lucrat inainte de ’89 ca director la Crescent, firma care facea afaceri cu ICE Dunarea”, relata hotnews.ro.

Alessandra Stoicescu a prezentat la Q&A un raport public privind creantele Romaniei la 30 iunie 2015 provenite din export si alte actiuni externe inainte de 31 decembrie 1989.loading...

Adauga un comentariu