Secretele istoriei

Adevarul despre familia Borgia

Publicat: 31 dec. 2013
Familia Borgia a fost remarcata in probleme ecleziastice si politice intre anii 1400-1500. Din familia lor provin doi popi. Alfonso Borja, care a condus sub numele de Papa Callixtus al III-lea intre anii 1455-1458 si Rodrigo Lanzol Borgia, cunoscut sub numele de Papa Alexandru al VI-lea intre anii 1492-1503. In zilele noastre, ei sunt aminti?i pentru domnia corupta in timpul papalitatii lui Alexandru al VI-lea. 

Ei au fost acuzati de o multitudine de crime: adulter, simonie, furt, viol, mituire, incest si crima (in special otravire cu arsenic). Din cauza setei pentru putere, ei si-au facut inamici din alte familii puternice, cum ar fi familia Medici si familia Sforza, dar si calugarul Dominican Savonarola.

Familia Borgia provine din Valencia, Spania. Alfonso Borja, mai tarziu cunoscut ca Papa Callixtus al III-lea (1378 – 1458), s-a nascut in La Torreta, Valencia. Au existat numeroase afirma?ii nefondate, cum ca familia avea origini evreiesti. Aceste zvonuri au fost propagate, printre altii, si de Giuliano della Rovere, persistand in cultura populara timp de secole, fiind amintit si in anul 1912. Alfonso Borja, inainte de a fi numit cardinal, a lucrat ca profesor de drept la Universitatea Lleida, iar apoi ca diplomat al Regilor Aragon. El a fost ales Papa Callixtus al III-lea in 1455, la o varsta inaintata, pontificatul lui a fost destul de scurt, fiind papa doar timp de 3 ani.

Rodrigo Borgia 

Este unul dintre nepotii lui Alfonso, s-a nascut in Xativa, Regatul Valencia; fiul lui Jofré Llançol i Escrivà si Isabel de Borja y Cavanilles. A fost ales papa in anul 1492 sub numele de Papa Alexandru al VI-lea. In perioada in care a fost cardinal, acesta a avut o relatie ilicita de durata cu Vanozza de Cattanei al Casei Candia, cu care a avut patru copii: Giovanni, Cesare, Lucrezia si Gioffre. De asemenea, Rodrigo a avut copii si cu alte femei, inclusiv o fiica, cu amanta lui favorita din timpul pontificatului, Giulia Farnese.

Ca Alexadru al VI-lea, lui Rodrigo i-au fost recunoscute talentele in ceea ce priveste politica si diplomatia, dar in acelasi timp a fost criticat pentru tendinta sa de a cheltui in exces, vanzarea de bunuri ale Bisericii (simonie), desfrau si nepotism. Ca si Papa, el s-a luptat pentru a obtine o putere personala si papala cat mai mare, adeseori innobiland si imbogatind familia Borgia in mod direct. 

Si-a numit fiul cel mare, Giovanni, capitan-general al armatei papale, reprezentantul sau militar primordial, in acelasi timp stabilindu-si cel de-al doilea fiu, Cesare, ca o putere in interiorul Bisericii, numindu-l cardinal la varsta de 18 ani si plasandu-l astfel in randul posibililor conducatori ai Bisericii.

Alexandru a folosit casatoriile copiilor lui pentru a construi aliante cu familii importante din Italia si Spania. Familia Sforza, care a cuprins factiunea milaneza, a fost una dintre cele mai puternice din Europa. Alexandru a casatorit-o pe Lucrezia cu Giovanni Sforza, unind astfel cele doua familii. 

De asemenea, el l-a casatorit pe fiul sau cel mic din relatia cu Vanozza, Gioffre, cu Sancia de Aragon a Regatului Aragon. El a stabilit o a doua legatura cu familia regala spaniola, prin casatoria lui Giovanni in perioada conflictului dintre Franta si Spania privind Regatul Neapolelui.

Se presupune ca Papa Alexandru al VI-lea a murit in Roma, in anul 1503, in urma imbolnavirii de malarie.

Cesare

Educatia lui Cesare a fost planificata cu precizie de catre tatal sau. Pana la varsta de 12 ani, el a fost educat de catre tutori, in Roma. El a studiat dreptul si stiinte umaniste la Universitatea Perugia, dupa care a frecventat Universitatea din Pisa pentru a studia teologia. Imediat dupa absolvirea universitatii, tatal sau la facut cardinal.

Cesare a fost suspectat de uciderea fratelui sau, Giovanni, dar nu exista o evidenta clara care sa sustina acest fapt. Cu toate acestea, moartea lui Giovanni i-a oferit cale libera spre a deveni laic si a prelua onorurile primite de catre acesta, din partea tatalui, Papa Alexandru al VI-lea. De?i Cesare a fost cardinal, el a parasit ordinul sfant pentru a castiga putere si a prelua pozitia pe care l-a avut Giovanni, astfel, el a devenit un condottiero. S-a casatorit cu printesa franceza Charlotte d’Albret.

In 1503, dupa moartea lui Alexandru, Cesare a contribuit la alegerea unui nou Papa. El avea nevoie de un candidat care nu ar fi fost un pericol pentru planurile sale de a-si crea propriul principat in centrul Italiei. Candidatul lui Cesare chiar a devenit Papa, dar acesta a murit dupa doar o luna de la alegerea sa. 

Acum, Cesare a fost nevoit sa il sustina pe Giuliano della Rovere. Cardinalul i-a promis ca acesta va putea sa-si pastreze toate titlurile si onorurile. In ciuda tuturor promisiunilor, della Rovere l-a tradat si a devenit cel mai inversunat inamic al sau.

Cesare a murit in anul 1507, la castelul Viana din Navarre, Spania in timpul asediului armatei rebele al Contelui de Lerin. In perioada respectiva, castelul ii apartinea lui Louis de Beaumont, iar asediul era alcatuit din Cesare Borgia si o armata de 10000 de oameni ai Regelui Ioan. Pentru a trece peste fortificatiile naturale extrem de puternice ale castelului, Cesare a contat pe un atac surpriza. Cu toate acestea, el nu doar a esuat in cucerirea castelului, dar a fost si ucis in timpul bataliei.

Lucrezia

Lucrezia Borgia avea 13 ani cand tatal ei a casatorit-o cu Giovanni Sforza in 1493. A fost o casatorie politica obisnuita. Totusi, cand Papa Alexandru al VI-lea nu mai avea nevoie de familia Sforza, relatia a fost anulata in 1497. In timp ce termenii divortului erau negociati, Lucrezia se odihnea intr-o manastire. Ea a fost complet izolata de lume, iar singurul contact pe care il avea cu membri familiei era prin Perotto, un tanar sambelan. O jumatate de an mai tarziu, ea a participat la o ceremonie in care judecatorii au afirmat faptul ca ea era virgina. Din aceasta cauza divortul a fost permis, avand in vedere ca mariajul nu a fost consumat. Pe de alta parte, in timpul examinarii Lucreziei, aceasta era gravida cu copilul lui Perotto. Copilul s-a nascut in secret si i s-a dat numele de Giovanni. El a fost trecut de la un protector la altul, pentru ca in final sa locuiasca cu Lucrezia ca fratele ei vitreg.

A doua casatorie a Lucreziei cu tanarul si bogatul Print Alfonso al Aragonului, a permis familiei Borgia formarea unei aliante cu o alta familie puternica. Totusi, nici aceasta relatie nu a fost de durata. Cesare a dorit intarirea relatiilor cu Franta si ruperea totala a acestora cu Regatul Neapole. Avand in vedere ca tatal lui Alfonso a fost conducatorul Regatului Neapole, tanarul sot era in mare pericol. Cu toate ca prima tentativa nu a avut succes, pana la urma Alfonso a fost strangulat in propriile camere.

Al treilea si ultimul sot al Lucreziei a fost Alfonso d’Este. Desi se parea ca exista o legatura emotionala intre cei doi, iar Lucrezia era o nevasta iubitoare, ea a avut cateva aventuri. Pana la urma toate au luat sfarsit.

Lucrezia a dat nastere la multi copii; multi dintre ei murind la scurt timp dupa nastere. Cand a murit, in 1519, a fost inmormantata in acelasi mormant cu sotul ei si unul dintre copii decedati prematur, Isabella Maria. Lucrezia Borgia a murit cu zece zile dupa decesul Isabellei Maria, din cauza unor complicatii in timpul nasterii.


loading...

Adauga un comentariu