Secretele istoriei

Adevarul despre masoneria din Romania

Publicat: 10 nov. 2013
Francmasoneria, spun reprezentanti de la Marea Loja Nationala din Romania, a fost o asocitie a zidarilor liberi. In Evul Mediu francez, franc desemna pe cineva scutit de plata oricarei taxe feudale, iar situatia privilegiata a acestei asociatii a constructorilor medievali venea din faptul ca acestia erau oamenii care puneau caramida peste caramida pentru a ridica bisericile si catedrale de atunci.
„Toate domurile si catedralele artei gotice europene au fost ridicate de francmasoni“, dupa cum se specifica pe site-ul Lojei Nationale. Din secolul al X-lea, timp de sapte sute de ani, aceasta ar fi fost principala indeletnicire a Francmasoneriei, de unde a primit porecla de „Francmasoneria operativa“, o societate secreta in cadrul careia se gaseau doua mari strategii tipice acestui tip de societate: initiere ezoterica si juramant de pastrare a secretului. De asemenea, cei care faceau parte din comunitate avea parole, semne, o vestimentatie speciala, dar si un alfabet secret pe care doar ei il foloseau.
Alecu Paleologu, mason de seama al Marii Loje Regulare a Romaniei. Cum s-a ascuns de Securitate in Campulung
Unul dintre ei a fost Alexandru Paleologu, Alecu asa cum era cunoscut de prieteni, figurand pe site-ul Marii Loje Regulare a Romaniei printre masonii de seama. S-a nascut in Bucuresti, in anul 1919, si s-a stins la 86 de ani. A fost unul dintre numele marcante ale Bucurestiului si s-a remarcat de-a lungul vremii ca scriitor, eseist, critic literar, diplomat, dar si om politic.
Ucenic, calfa si maestru
Societatea masonica a avut, ca orice breasla, in stadiul operativ, trei grade: ucenic, calfa si maestru, grade care au ramas pana in zilele noastre cele trei prime stadii initiatice ale sistemelor ritualice masonice, care constituie Francmasoneria Speculativa.
In ceea ce priveste motivele pentru care zidarii decideau sa se adune sub umbrela Francmasoneriei, Marea Loja Nationala precieaza ca acestia voiau sa-si pastreze si sa-si transmita in siguranta secretul profesional. In secolul al XVI-lea, odata cu tiparirea cartilor si extinderea stilului renascentist, secretul profesional a fost, practic, distrus, iar existenta unei bresle a constructorilor nu mai era justificata.
Usor-usor, oameni de cultura si aristrocrati au inceput sa fie interesati de un loc in societate, cautand un loc in care se puteau perfectiona spiritual in libertate, eglaitate si fraternitate. Din masoni acceptati, asa cum erau numiti la inceput, la sfarsitul secolului al XVII-lea, acestia ocupau cea mai mare parte a lojilor, scrie adevarul.ro.
„Acum este momentul cand Francmasoneria se transforma dintr-o societate operativa intr-o societate speculativa, adica in ceea ce ea este astazi“, se precizeaza pe site-ul Marii Loje Nationale din Romania.
Parintele masoneriei din Romania
Parintele masoneriei din Romania si-a initiat fiicele la Mangalia. Maria si Elena, fetele lui Constantin Moroiu, au fost primele femei mason din Romania Constantin Moroiu este considerat parintele primei Mari Loji din tara noastra. Stabilit la malul marii, in Constanta si apoi la Mangalia, Moroiu si-a initiat fiicele in masonerie. Maria si Elena Moroiu au devenit astfel primele femei mason din Romania.
Revenirea Dobrogei la Patria-mama, dupa Razboiul de Independenta din 1877, a adus emanciparea in fostul pasalac. Masoneria a patruns in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra, adusa de Constantin Moroiu, parintele primei Mari Loji din Romania. El a infiintat la Mangalia un mare centru masonic, Steaua Sudului. Maria si Elena Moroiu, fiicele lui Constantin Moroiu, au intrat in 1883 in Loja Steaua Sudului din Mangalia, fiind primele femei din Romania initiate in masonerie.
Samuel von Brukenthal, baronul de legenda si cel mai cunoscut francmason al Sibiului
Baronul de legenda al Sibiului, ctitorul muzeului din centrul orasului care astazi ii poarta numele, a fost initiat in francmasonerie in timpul cursurilor universitare, iar istoricii spun ca intreaga sa viata si opera s-a inspirat permanent si din codul de idei al francmasonilor. ”La data de 2 martie 1743 Samuel von Brukenthal, la 22 de ani, este primit in randul lojei francmasonice Aux Trois Canons; desigur, initierea a fost pregatita din timp, pentru ca in mod normal un candidat nou nu era admis in randul artei regale decat fie la recomandarea altor membri fie dupa un „examen” prealabil.
In ciuda existentei scurte, de numai 6 luni, loja vieneza Aux Trois Canons a jucat un rol important in perioada de inceput a francmasoneriei austriece, nu atat pentru faptul ca a fost prima loja infiintata la Viena cat mai ales pentru faptul ca a influentat puternic viitorul membrilor sai, printre care se numara si Samuel von Brukenthal”, arata muzeograful Adrian Georgescu in catalogul ”Colectia de obiecte masonice a Muzeului National Brukenthal”, aparut in anul 2011.
Un mason a fondat Muzeul Regiunii “Portilor de Fier” si a descoperit thermele Drobetei romane
Alexandru Barcacila, (31 martie 1876, Bughea de Sus, Muscel – 6 februarie 1970, Bucuresti), a fost profesor de limbi clasice si fondatorul Muzeului Regiunii “Portile de Fier” la Drobeta Turnu Severin. Marele profesor si arheolog a facut parte din Loja Masonica “Lumina”, care s-a infiintat la Turnu Severin in jurul anului 1900. Cativa ani mai tarziu se numara printre cei care au infiintat Societatea Culturala „Casa Luminii”. Clasele primare le-a urmat la Campulung-Muscel, apoi bursier al Seminarului „Nifon Mitropolitul” din Bucuresti.
In septembrie 1897 si-a echivalat la Liceul „Matei Basarab” absolvirea cursului complet al studiilor liceale clasice, intentionand sa se inscrie la Scoala de Poduri si Sosele. Renunta in ultimul moment, la sfatul profesorului sau C. Dumitrescu-Iasi si urmeaza filologia clasica la Universitatea din Bucuresti, avand printre profesori pe Grigore Tocilescu. Impreuna cu acesta face excursii de studii in tara, inclusiv la Drobeta, precum si in Grecia.
Rozsnyay Matyas, primul maestru venerabil al Lojii Concordia
In urma cu mai bine de un veac, Aradul cunostea cea mai prolifica perioada a masoneriei: era al doilea centru masonic din tara dupa Cluj. Ascunsi sub un echer si un compas, sub un arbore al vietii, sau sub ochiul atotvazator invaluit de razele soarelui, simbol al Marelui Arhitect al Universului, masonii Aradului au fost la randul lor arhitectii celui mai mare si mai impunator templu din intreaga tara.
Un mason de referinta pentru Aradul secolului 19 a fost Rozsnyay Matyas, care a trait intre anii 1833-1895. De profesie farmacist, a fost autor de studii de farmacologie, fiind considerat un savant in domeniu. Ela si detinu o farmacie in Arad. In plan cultural, a fost membru in Societatea culturala Kolcsey din Arad.
Christian Tell a fost unul dintre fondatorii Masoneriei din Romania si a luptat pentru infiintarea Statului Unitar Roman A fost un cunoscut politician si general roman. Impreuna cu Ion Ghica si Nicolae Balcescu a pus bazele societatii secrete Francmasonice Fratia care a fost motorul revolutiei de la 1848. Christian Tell s-a nascut la Brasov in ianuarie 1802.
Si-a facut studile la Colegiul Sfantu Sava din Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Lazar si Ion Heliade Radulescu. A fost atras de o cariera militara si s-a inrolat in fortele armate ale Imperiului Otoman. A luptat in razboiul ruso-turs din 1828-1829 si a obtinut gradul de capitan. Apoi s-a inrolat in armata Tarii Romanesti proaspat infiintata unde a avansat pana la gradul de general.
Domnitorul eliberator al Calarasiului, Barbu Stirbei, initiat intr-o loja masonica la Paris
Considerat eliberatorul Calarasiului pe care in viziteaza in doua randuri-29 iulie 1851 si 24 septembrie 1852, cand aduce si hrisovul cu nr. 9 prin care orasul era declarat emancipat-, domnitorul Barbu Dimitrie Stirbei pe afla pe lista celor mai notabile personaje care au facut istorie. El face parte din galeria celor care au fost initiati intr-o loja masonica.
In timpul studiilor la Paris, in 1819, a fost atras intr-o astfel de organizatie. Barbu Stirbei (n. august 1799, Craiova – d. 12 aprilie 1869, Nisa) a fost domnitor in Tara Romaneasca: iunie 1849 – 29 octombrie 1853 si 5 octombrie 1854 – 25 iunie 1856.
Giurgiu si masoneria. De la Ioan A. Bassarabescu, vicepresedintele Marelui Orient al Romaniei, la Mihail Daia, autorul Imnului Masonic
Ce legatura exista intre scriitorii Dimitrie Bolintineanu, Ioan A. Bassarabescu si Ion Vinea, dramaturgul Ion Peretz sau compozitorul Mihail Daia? Toti au fost giurgiuveni, au indeplinit functii importante de decizie si au fost masoni. Revolutia de la 1848 a fost fara indoiala unul dintre momentele cheie ale afirmarii masoneriei romanesti. Majoritatea pasoptistilor sunt astazi mentionati ca “frati” in diferite loji masonice. Printre acestia se numara si personalitati care au legatura cu Giurgiu: scriitorul Dimitrie Bolintineanu sau maiorul Christian Tell.
Masonii Focsaniului, contributie decisiva la dezvoltarea economica si culturala a orasului
Dupa realizarea „Micii Uniri” de la 1859, in orasul Focsani s-a dezvoltat o activitate francmasonica extrem de activa, prin oamenii cei mai de seama ai orasului. La sfarsitul secolului XIX, fostul judet Putna incepea sa capete un rol important prin oamenii acestor locuri in lojile francmasonice romanesti.
Profesorul pancean Bogdan Constantin Dogaru, un cercetator al istoriei francmasoneriei din Vrancea, a studiat mult prin arhive si a descoperit ca prima loja francmasona atestata documentar in fostul judet Putna a fost „Loja Aurora”, constituita pe 3 decembrie 1880, sub obedienta Marii Loje Nationale Romane.
Printre masonii Bistritei: cel mai stralucit matematician al tarii si un apropiat al Regelui Carol al II-lea
Desi Ardealul nu a dus lipsa de masoni, unii dintre ei foarte celebri, unii asumati, altii nu, in Bistrita-Nasaud exista prea putine date despre acest subiect inca sensibil. Totusi, potrivit istoricilor, printre cei care au avut legaturi cu masoneria se numara Grigore Moisil, unul dintre cei mai straluciti matematicieni ai tarii, dar si Valeriu Pop, un apropiat al Regelui Carol al II-lea si ministru al Justitiei in doua randuri.
Nu se stiu date exacte, insa mai multi istorici sustin ca ar exista informatii care ar indica faptul ca celebrul matematician, care se trage din celebra familie Moisil originara din comunele bistritene Sieut si Sant ar fi avut legaturi cu masoneria. Matematicianul nu a confirmat niciodata acest lucru, cu toate acestea, se regaseste pe lista celebritatilor romane care au avut legaturi cu masoneria. Mai mult, Marea Loja Nationala din Romania, acorda anual un premiu pentru Stiinte Exacte, care-i poarta numele.
Baraganul, „mica Siberie” a masonilor romani
Regimul comunist din Romania a incriminat miscarea masonica din tara noastra. Documentele vremii vorbesc despre faptul ca multi masoni romani au sfarsit prin a fi deportati in Baragan. Regimul comunist a incercat sa destrame Marea Loja din Romania. De teama represaliilor, in iunie 1948 sunt inchise toate Lojile din Bucuresti. Masonii care nu putut sa scape de furia comunista au ajuns sa fie deportati in Baragan.
Deportarile din vara anului 1951 au avut ca efect distrugerea oricarei ipotetice structuri de rezistenta anticomunista. Intr-o astfel de categorie au fost inclusi si multi masoni romani, care au fost pur si simplu aruncati in praful Baraganului. In epoca comunista, in perioada 1948-1989 si pana in 1993, Marea Loja a plecat in exil in Franta. Multi Francmasoni au parasit Romania si au reconstituit Loji romanesti in tari straine, sub protectia Fratilor nostri straini.
Nicolae Titulescu, initiat in masonerie in timpul studiilor din Franta
Nicolae Titulescu s-a nascut pe data de 4 martie 1882 la Craiova si s-a stins din viata Cannes pe data de 17 martie 1941. A fost membru marcant al Francmasoneriei. Nicolae Titulescu a terminat Colegiul National Carol I din Craiova in anul 1990 cu premiul de onoare. A ales sa studieze dreptul la Paris, iar acolo a fost initiat in masonerie. Titulescu a fost membru marcant al Francmasoneriei.
Titulescu a fost un diplomat si om poltic, iar de mai multe ori a fost ministru al afacerilor straine. In anul 9301-1931 a fost Presedinte al Ligii Natiunilor. Si-a bazat intreaga activitate pe problemele majore ale politicii externe din Romania. Imediat dupa instaurarea nazismului in Germania, a realizat pericolul pe care il reprezinta acesta pentru tara noastra. In anul 1933, in numele guvernului, a semat la Londra, conventia de definire a agresorului si a depus eforturi remarcabile pentru incheierea in 1933 a Micii Intelegeri.
Legaturile conducatorului Rascoalei de la 1784 cu masoneria: un document sustine apartenenta lui Horea la o asociatie secreta din Viena
Despre posibilitatea ca Horea, liderul Rascoalei de la 1784 – 1785, sa fi fost mason s-au scris sute si poate mii de pagini. Multi istorici sustin ca Horea nu ar fi fost primit de imparat la Viena daca nu era ajutat de masonerie. Exista, insa, chiar si documente oficiale vechi care sustin apartenenta eroului national la o asociatie secreta din Viena.
Informatia ca Horea ar fi fost membru intr-o organizatie secreta de la Viena apare intr-un document al cancelariei imperiale, publicat intr-o carte scrisa de un preot roman stabilit in Austria. Rascoala sau revolutie, revolta motilor din toamna anului 1784, condusa de Horea, a avut ecouri atat in presa si cancelariile vremii, cat si ulterior, in multitudinea de abordari si interpretari ale istoricilor. Una dintre marile intrebari ramane daca a fost Horea mason? O dovada este adusa in cartea scrisa de preotul roman stabilit la Viena, Nicolae Dura. Aici apare si traducerea unui document al cancelariei imperiale care face referire la apartenenta lui Horea la o asociatia secreta de la Viena ”Kreuzbruderschaft“, in traducere „Fratie de cruce“.
Povestea masonului Alexandru G. Golescu, olteanul care a ajuns prim-ministru
Pentru cei mai multi dintre noi, francmasoneria este subiect tabu. De-a lungul istoriei, unii membri ai fraternitatii nu au facut un secret din implicarea lor, in timp ce altii au preferat “camuflarea”. La noi in tara, din cauza ca masoneria a fost suprimata in epoca comunista, arhivele sale au fost distruse partial, fapt ce face dificila autenticitatea calitatii de mason a unei persoane. Alexandru G. Golescu a fost unul din membrii Marii Loje. Nascut in comuna Rusanesti din judetul Olt, Alexandru G. Golescu (1819-1881) este unul dintre membrii certi ai Marii Loje si provine dintr-o familie cu radacini adanci in politica Romaniei. Om politic, inginer, participant activ la Revolutia din 1848, prim-ministru al Romaniei intre 14 februarie – 28 aprilie 1870, Alexandru G. Golescu a ramas cunoscut in istorie sub numele de “Arapila” (Negru), numele sau chiar fiind mentionat in multe lucrari “Alexandru Golescu-Negru”.
Bogdan Petriceicu Hasdeu, masonul care i-a ridicat fiicei un „templu metafizic“, la Campina
Savant si pionier in diverse ramuri filologiei si istoriei romanesti, Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost si unul dintre cei mai celebri masoni romani. Distrus de moartea fiicei, Iulia, i-a construit la Campina un castel plin de simboluri oculte, in care se regasesc si multe din elementele masonice. Bogdan Petriceicu Hasdeu (1838-1907) figureaza pe lista de personalitati a Marii Loje Nationala din Romania, Mare Loja care administreaza toate Lojile regulare de pe teritoriul Romaniei. Potrivit mlnr.ro, „nu se cunosc data si locul initierii sale, dar urmatoarele cuvinte, care ii apartin lui Hasdeu, pot fi considerate relevante in ceea ce priveste aderenta sa la Ordin: «Ce este Romanismul ? El este pentru noi prima conditiune ca sa putem iubi Umanitatea. El este pentru noi prima conditiune ca sa putem iubi Libertatea.
Masonul Mihail Kogalniceanu, omul din spatele Romaniei moderne, considerat cel mai mare politician din istoria tarii
Multi istorici il descriu pe Mihail Kogalniceanu (1817-1891) drept cel mai important om politic din istoria Principatelor Unite si a Romaniei. Argumentele principale sunt longevitatea carierei politice (aproape 50 de ani) si participarea in luarea unor decizii extrem de curajoase, care au condus la infaptuirea Romaniei moderne. Istoric, scriitor, publicist si om politic, Kogalniceanu a avut o influenta covarsitoare in toate momentele politice “aprinse” din a doua jumatate a secolului al XIX-lea: Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor Romane din 1859,: secularizarea averilor manastiresti si reforma agrara, aducerea principelui Carol I de Hohenzonllern pe tronul Romaniei in 1866, proclamarea independentei de stat a Romaniei in 1877, transformarea Romaniei in regat in 1881.
Masonul Ion Nistor, artizanul unirii Bucovinei cu Regatul Roman
Ion Nistor a fost un istoric si militant unionist, membru al comitetului de organizare a Adunarii Nationale de la Cernauti, care a hotarat unirea cu Romania, in cadrul caruia a redactat „Actul Unirii”. Ioan Nistor a fost profesor la Universitatile din Viena si Cernauti, rector al Universitatii din Cernauti, profesor universitar la Bucuresti, membru al Academiei Romane, director al Bibliotecii Academiei Romane, lider al Partidului National Liberal, fost ministru de stat, reprezentand Bucovina, apoi, succesiv, ministru al Lucrarilor Publice, al Muncii si, in final, al Cultelor si Artelor. Istoricul a fost unul dintre cei mai cunoscuti masoni suceveni, facand parte din Loja Mesterul Manole, alaturi de numerosi oameni de cultura romani.
Episcopul Melchisedec Stefanescu, deschizator de drumuri in masoneria din Moldova
Pe nume de mirean Mihail, cel care avea sa devina episcopul Melchisedec, s-a nascut pe 15 februarie 1823 in comuna Garcina, de langa Piatra Neamt. Descindea dintr-o familie de preoti, avand mai multe rude care au ales monahismul. Studiile si le-a facut la Seminarul de la Socola, apoi la Academia duhovniceasca din Kiev (1848 – 1851), unde a obtinut titlul de „magistru in teologie si litere”. Activitatea didactica si-a desfasurat-o ca invatator in Serbesti – Neamt (1841-1842), apoi la Seminarul de la Socola unde a fost profesor timp de 10 ani, iar intre 1856 – 1861 a fost profesor si director la Seminarul din Husi. In aceasta perioada a publicat numeroase manuale didactice, majoritatea prelucrate dupa cele rusesti.
Legatura episcopului Melchisedec Stefanescu cu francmasoneria apare in perioada pasoptista si a Unirii Principatelor, cand in Moldova si Tara Romaneasca se infiintau loje in care activau politicieni, istorici, scriitori. Prima loja s-a infiintat la Iasi in 1742, iar in 1744 s-a infiintat Loja Moldova condusa de Leon Gheuca, episcopul de Roman (1769-1785), decan al Husilor si Mitropolit intre 1786 si 1788. El a deschis drumul, fiind primul dintr-un sir de episcopi care au ales sa se alature masoneriei si miscarii sociale, in special celei religioase.
Alexandru Vaida Voevod a intrat in masonerie pentru a ajuta Romania la Conferinta de Pace de la Paris din 1919
Unul dintre cei mai importanti francmasoni clujeni a fost si primul premier pe care orasul de pe Somes l-a dat Romaniei – Alexandru Vaida Voevod. El a intrat in loja Ernest Renan, apartinand Marelui Orient al Frantei, in anul 1919, in timpul Conferintei de Pace de la Paris, cu scopul de a crea in acest fel un avantaj delegatiei romanesti in negocierile cu reprezentantii Marilor Puteri.
Povestea lui Tanasie Lolescu, venerabilul Lojei masonice satesti din Hobita
Loja masonica sateasca din Hobita a luat fiinta in anul 2002 si numara in prezent in jur de 15 membri. Aceasta este condusa de Tanasie Lolescu, in varsta de 84 de ani, cel care in ani ’50 a tras cu un tractor de Coloana fara Sfarsit, din ordinul comunistilor, iar mai tarziu a fost primul primar al municipiului Motru, functie pe care a ocupat-o timp de 14 ani. Loja masonica de la Hobita face parte din Marea Loja Nationala a Romaniei. Organizatia masonica sateasca a luat fiinta in urma unei intalniri pe care Tanasie Lolescu a avut-o cu mai multi masoni de frunte, care venisera sa vada locurile in care s-a nascut Brancusi.


loading...

Adauga un comentariu