Religie

Adevarul despre preotii care deschid cartea. Putina lume stie ce semnifica, de fapt! Este sau nu pacat sa mergi la preoti care fac asta

Publicat: 16 mart. 2018

Practica de a “deschide cartea” este o practica pe care nu o gasim in nici o carte de cult si care este contrara regulilor stabilite de Biserica pentru savarsirea cultului. Deschiderea Evangheliei, practica stiuta mai ales sub numele de “deschiderea cartii”, este o metoda inselatoare de a afla viitorul, spun teologii. Deschiderea cartii este asociata, de cele mai multe ori, cu Taina Sfantului Maslu. In randuiala acestei Taine, dupa ultima rugaciune si ungere, se prescrie ca preotul sa ia Sfanta Evanghelie, sa o dea bolnavului, spre a o saruta, si sa o deschida deasupra capului celui bolnav.

Apoi, preotul se roaga pentru bolnav, rostind ultima rugaciune. Evanghelia inchipuie Cuvantul lui Dumnezeu, iar deschidere liturgica a acesteia si asezarea ei deasupra capului celui bolnav semnifica punerea mainii lui Dumnezeu peste cel bolnav, dupa cum si citeste preotul, in rugaciunea rostita in acest moment: “Nu pun mana mea cea pacatoasa peste capul celui ce a venit la tine cu credinta, ci pun mana Ta cea puternica si tare, ce se afla in aceasta Sfanta Evanghelie.”

Citeste si Cine poate cere sa i se deschida cartea? La ce ajuta si cand se face aceasta?

Asemenea “deschideri de carti” au inceput sa fie facute insa si cu alte carti (cu Psaltirea, cu Pidalionul), in afara oricarei slujbe, cu scopul singur de a insela cu privire la viitor, scrie CrestinOrtodox.ro. Nimeni nu are insa dreptul si puterea de a se numi pe sine ghicitor, prooroc sau prevestitor al lucrurilor viitoare. Sub orice forma ar fi intalnita aceasta -“deschiderea cartii” spre a afla viitorul -, ea va ramane o inovatie liturgica deosebit de grava

Aflarea viitorului nu a fost niciodata o preocupare a crestinilor, ci intotdeauna aceasta a fost asociata cu vrajitoria si cu paganismul, drept pentru care folosirea obiectelor sfinte (icoane, cruci, Evanghelie, carti liturgice) pentru ghicirea viitorului este o lucrare draceasca si o cadere din dreapta credinta a Bisericii lui Hristos.

Cei care “deschid” Evanghelia nu fac de fapt decat “sa inchida” si mai bine usile raiului, atat lor, cat si celor care vin la ei pentru aceasta vrajitorie, scrie CrestinOrtodox.ro. Cel care spune ca “ghiceste” in Sfanta Evanghelie nu este decat un inselator. Profilul celui care “deschide cartea” si “inchide raiul” este urmatorul: dornic de castig, profitor de necazurile oamenilor, lipsit de credinta si fara frica de Dumnezeu.

Citeste si Obiceiul de a te atinge de vesmantul preotilor – Benefic sau nu pentru credinciosi

Fapta de a “deschide” Evanghelia este doar un pretext, caci “ghicitorul”, fara a interpreta in mod real textul evanghelic, spune celui in cauza ce ii trece prin cap, adesea inspirat de diavol, spre a produce mare inselare. Astfel, omul care vine spre a afla sursa necazurilor sale sau pentru a afla ceva legat de viitor, pleaca adesea cu ideea ca este dusmanit de unii apropiati de-ai sai, ca este sub blestem, ca i s-au facut farmece si “legaturi”, etc.

Practica de a “deschide cartea” este o practica pe care nu o gasim in nici o carte de cult si care este contrara regulilor stabilite de Biserica pentru savarsirea cultului. Aceasta practica inselatoare compromite dreapta credinta, identificand-o pe aceasta cu superstitia, pentru ca i se cere preotului sa faca pronosticuri si sa ofere raspuns solicitarilor. De asemenea, aceasta este condamnata de toti marii duhovnici ai Bisericii Ortodoxe, nici unul nepracticand aceasta “vrajitorie cu cele sfinte”.loading...

Adauga un comentariu