News Flash:

Adevarul despre profesia de magistrat

30 Septembrie 1999
1264 Vizualizari | 0 Comentarii
•Imaginea publica a slujitorilor legii are prea putin de a face cu realitatea •Conditiile in care muncesc judecatorii sint mai curind penibile •Dreptatea orbecaie intr-un cadru legislativ care se modifica de pe o zi pe alta

In ultimul timp se vehiculeaza, tot mai des, ideea ca magistratii romani primesc salarii fabuloase pentru o munca a carui nivel calitativ este deseori contestat. Imaginea judecatorului ca privilegiat al sortii isi pierde, insa, actualitatea cind aceasta este prezentata de o persoana din afara sistemului. Vice-presedintele Tribunalului Iasi, Aurel Dublea a precizat ca, departe de a fi adevarate, cifrele vehiculate in presa cu privire la salariile magistratilor nu ramin pentru acestia decit o dorinta. "In realitate, salariul de baza al unui magistrat este de 2,5 milioane de lei la care se adauga o serie de sporuri, astfel incit poate atinge o limita maxima de 5 milioane de lei net." In ceea ce priveste indelung mediatizatele cresteri salariale in magistratura, trebuie adus la cunostinta publicului ca ele exista, dar sint conditionate de prezenta unui fond de lichiditati la dispozitia Ministerului de Justitie, astfel incit aceste majorari salariale nu exista decit pe hirtie. Prin lege, magistratul nu are nici o alta posibilitate de a-si asigura venituri suplimentare, cu exceptia aceleia de a preda in universitati. Dar, avind in vedere ca nici timpul si nici perspectiva impozitului pe venitul global (ce urmeaza a se aplica incepind de anul viitor) nu le permite acestora sa mai practice o a doua profesiune, cea mai mare parte a magistratilor ramin cu ceea ce cistiga din activitatea la Tribunal.
Lipsurile nu sint numai de ordin financiar. Ele apar si la nivelul conditiilor de munca. "Lipsa birourilor, salile de judecata neaerisite corespunzator si numarul imens de dosare cu care se confrunta zilnic magistratul constituie tot atitea piedici in calea realizarii unui act justitial de calitate incontestabila", a mentionat Aurel Dublea. De asemenea, oamenii nu cunosc drepturile si indatoririle ce le revin in oricare dintre ipostaze s-ar afla (reclamant sau pirit) cum, de cele mai multe ori, nu diferentiaza intre calitatea de avocat si aceea de judecator. De aici, insuccesele in salile de judecata sint, de cele mai multe ori, puse pe seama lipsei de moralitate a celui care decide, ceea ce induce o lipsa de respect a omului fata de chiar institutia reprezentata de magistrat. Foarte desele modificari legislative (practic, in fiecare luna se aduc schimbari radicale normelor juridice) sint si ele de natura sa afecteze profund calitatea actului judecatoresc. "Este aproape imposibil ca, la o frecventa atit de mare a modificarilor aduse actelor normative, un judecator sa mai aiba certitudinea ca o hotarire luata in urma cu o luna mai este azi justa. Si toate astea nu fac decit sa ne submineze autoritatea. La fel se intimpla si cu precizari legislative de tipul celor ce obliga un magistrat sa verifice la fiecare 30 de zile daca retinerea in stare de arest a unui justitiabil este sau nu corecta", a adaugat vicepresedintele Tribunalului. Cit priveste satisfactiile pe care le poate aduce o astfel de profesie, ele sint strict de ordin moral. "A pronunta o hotarire judecatoreasca inseamna a infaptui un act de dreptate, a aduce o corectura societatii. Pot spune, ca, in ciuda tuturor lipsurilor din plan material, ori a dificultatilor pe care acestea le implica imediat, pasiunea nu lipseste in practicarea acestei profesii. In Romania, conditia magistratului nu se ridica la un nivel care sa-i permita acestuia sa-si practice profesiunea la standarde calitativ superioare, inaltimea la care se ridica depinde exclusiv de taria coloanei vertebrale a justitiarului. Dupa parerea mea, experienta de viata a judecatorului este decisiva, incit o virsta mai apropiata de 40 de ani ar fi mult mai potrivita decit aceea de 25, pentru un debutant in Magistratura", a conchis vicepresedintele Dublea.
Mihaela Mitescu
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1398 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014245 (s)