Actualitate

Adevarul despre schimbul de terenuri dintre Primarie si un dezvoltator imobiliar! De unde mai poate lua municipalitatea un teren de 6.500 mp in zona zero a Iasului?

Publicat: 25 iul. 2018
1

Primaria municipiului Iasi incearca in aceasta perioada sa realizeze un schimb de terenuri, care ar reprezenta o adevarata lovitura data de administratia locala. Mai exact, municipalitatea vrea sa ia o suprafata de teren compacta, in zona zero a orasului, si sa dea la schimb mai multe parcele de teren in zone 1 si 2 (deci nu la fel de centrale). Despre ce este vorba? Primaria a demarat procedurile pentru un schimb de terenuri, in suprafata de 6500 de metri patrati de pe strada I.C Bratianu, peste drum de Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi, oferind la schimb unui dezvoltator imobiliar mai multe parcele de teren in alte zone ale municipiului. Lucrurile aici sunt extrem de clare.  

Daca acest schimb de terenuri va trece de Consiliul Local, asa cum ar fi si normal, atunci Primaria va pune mana pe una dintre cele mai ravnite suprafete de teren din Iasi. Nicaieri in zona 0 a Iasului nu mai poti gasi o suprafata compacta atat de mare. 

In schimb, investitorul privat, firma M.CHIM va primi intr-adevar o suprafata mai mare de teren, aproximativ 10.000 de metri patrati, dar asta in mai multe parcele, in zone 1 sau 2 din Iasi. Niciodata un teren din Elena Doamna nu va putea fi echivalent cu unul din zona bulevardului Stefan cel Mare si Sfant. Niciodata un teren de pe Anastasie Panu nu va putea fi echivalent cu unul de langa Teatrul National. In plus, nu trebuie uitat faptul ca de exemplu in cazul amplasamentului de pe Anastasie Panu, din spatele BRD, aici nu s-a facut nimic de ani de zile. De ani de zile, in zona exista doar un tapsan, care are valoare zero. 

Nici investitorul nu va iesi in pierdere in cazul acestui schimb, dar nu pentru ca ar da vreo lovitura imobiliara, ci doar pentru ca va reusi sa uneasca mai multe parcele de teren in diferite zone. Practic, firma M.CHIM are mai multe suprafete de teren, in zone unde si Primaria detine suprafete de 1000-1500 mp, si astfel se reintregesc cateva loturi de teren, care altfel nu puteau fi folosite eficient nici de municipalitate, nici de investitor. 

In acest fel, Primaria poate pune in valoare o suprafata uriasa de teren, in zona zero, in care se poate construi o cladire emblematica pentru Opera si Filarmonica. Reamintim ca firma M.CHIM va ceda municipalitatii 6626 mp, pe amplasamentul fostei Scoli Pavelcu, inclusiv cladirile deja existente. Aceasta suprafata de teren, cu tot cu constructii a fost evaluata la aproximativ 2.85 milioane de euro. In schimb, investitorul va primi cinci parcele de teren, in patru zone diferite ale orasului, toate zonele fiind clar inferioare zonei IC Bratianu. Este vorba despre suprafete de teren oferite de Primarie pe strada Zimbrului, pe strada Elena Doamna, in Nicolina si pe strada Barboi. Conform evaluarilor, supfrafata totala oferita de Primarie la schimb este de 9.811 metri patrati si are o valoare de piata de 2,9 milioane de euro. 

Astfel, devine extrem de clar pentru toata lumea ca Primaria face o afacere corecta, reusind sa puna mana pe singura suprfata de teren compacta, atat de mare din Iasi. In aceste conditii, este de mirare de ce unele gazetute obscure ataca aceste intiative ale municipalitatii. Totusi, daca ne gandim ca patronii unor astfel de gazetute au fost si inregistrati cum santajau unii dezvoltatori imobiliari prin restaurantele din zona Palas, parca nu ne mai mira nimic.

Adauga un comentariu