Religie

Adevarul despre strigoi! Trebuie sa intepi mortul ca sa nu se intoarca? De ce pecetluieste preotul groapa, vezi AICI

Publicat: 06 iun. 2017

Dupa savarsirea slujbei inmormantarii si dupa ce sicriul cu cel adormit a fost pus in groapa, mai inainte de a se acoperi cu pamant, preotul pecetluieste groapa, luand cu o lopata tarana din peretii ei, de la cap, de la picioare, din dreapta si din stanga, rostind solemn: „Se pecetluieste groapa robului lui Dumnezeu (N), pana la a doua venire: In numele Tatalui. Amin. Si a Fiului. Amin. Si a Duhului Sfant. Amin. Acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!”.
Dupa unele traditii se crede si se spune ca preotul de aceea face cruce si pecetluieste mormantul, pentru ca el, prin aceasta, insemneaza locul pentru ca la a doua venire sufletul sa afle corpul sau si sa se poata intrupa. Daca n-ar face crucea aceasta, se spune ca sufletul n-ar nimeri corpul. In acelasi timp, cand face preotul crucea, zice ingerul catre suflet: „Vezi, suflete, unde-ti e trupul, cauta bine ca la o a doua venire sa stii unde e ingropat si sa-l poti afla”.

Citeste si Se poarta sau nu haine de doliu dupa inmormantare? Ce scrie in Biblie

Desigur, acest ritual reprezinta doar o traditie, nefiind o realitate certa. Atunci cand vom invia, nu stim exact cum va fi, cum ne vom aduna. Unii teologi ortodocsi, intre care si teologul rus Vladimir Lossky, vorbesc de o „pecete a persoanei” imprimata pe toate cele ale omului. Persoana umana este unica si ea cumva marcheaza, lasa o pecete a persoanei (a ipostasului) pe fiecare parte componenta a trupului sau, astfel incat la inviere persoana isi va chema ce e al sau, se va intregi cu usurinta. Asadar, pecetluirea gropii la inmormantare nu e doar un act simplu marcat deasupra mormantului, ci un semn vazut al desprinderii acelei persoane de cele materiale pana la invierea cea de obste. E pecetluirea acestei desprinderi, atat pentru cel care si-a dat duhul, cat si pentru cei apropiati care participa la inmormantare. Aceasta nu are nici o legatura cu vreun simbolism metaforic si fara continut real, ci este intelegerea duhovniceasca a unor realitati spirituale, in armonie cu restul slujbei si cu traditia Bisericii.

Citeste si Stiai de ce se dezgroapa mortii dupa 7 ani de la inmormantare? Motivele sunt uluitoare

De altfel, acest ritual al pecetluirii gropii nici nu face parte din slujba inmormantarii asa cum este ea insemnata in cartile de slujba si nici nu este mentionat in aceasta slujba, ci este o traditie locala, pe care preotii o practica nu intr-un mod general. Daca aceasta practica a pecetluirii gropii este bine inteleasa, adica in armonie cu restul slujbei inmormantarii si cu traditia Bisericii, atunci ea poate fi practicata. Daca insa aceast ritual este inteles mai mult in sens superstitios (de exemplu, o practica ce ne pazeste de strigoi sau de fantome), atunci ea este criticabila si nu-si indeplineste rolul ei escatologic.

***
Pr. Arsenie Papacioc: „Parinte, cum sa facem sa scapam de diavol?”. Si i-am spus: „Dar ce ne facem fara diavol?”. Si le-am dat un raspuns care a creat curiozitate. Daca Dumnezeu, care a intrat dupa moarte in Iad si a nimicit pe Satana, de ce i-a mai lasat ceva putere? De ce nu l-a biruit de tot? De ce i-a mai lasat varful cozii, dupa cum zic Sfintii Parinti? Pentru ca, dragii mei, el este un tolerat, el nu este o putere in sine. Aici este marea greseala a oamenilor, ca il considera o forta, dar el este un tolerat. Daca poate sa se strecoare, acolo unde este lipsa de credinta, acolo unde omul se teme, o face.

Citeste si Obiceiuri pagane pe care le respectam la orice inmormantare

Mi-a spus acum vreo doua zile o fetita, ca la moartea bunicului ei, atunci cand era la priveghi, a intrat un pisoi in camera si s-a zis: „Uitati, acesta este strigoiul”. Va dati seama, cine putea sa-i convinga de altceva? „Este strigoiul”. S-a auzit despre strigoi ca inseamna un fel de diavol, dar care, de fapt, nu exista. Era un pisoi nevinovat. Deci, teama aceasta ca diavolul, care este considerat o putere, aceasta a facut sa spunem ca: „Frica este un pacat de moarte. Deci, nu va temeti. Puterea este la noi”. Dati-va seama ca, fara de El nu putem face nimic si El este cu noi, pentru ca suntem mladita in vita. Diavolul nu este nimic, nu are nici o sursa de existenta, ci numai cat ii ingaduie Dumnezeu sa ispiteasca. Asa ca, stam cu viata pe loc, pentru acest diavol? Fereasca Dumnezeu!
Pr. Simion Florea Marian

sursa: ortodoxialoading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit