National

Adevarul REVOLTATOR despre DAN PURIC. A turnat la Securitate de la 17 ani

Publicat: 29 dec. 2015
1

Sambata seara, Dan Puric a fost prezent in studioul de la Realitatea TV, dar si in cel de la Antena 3, iar acest tur de forta i-a atras mai multe critici acide. Dezbaterea a devenit repede virala pe retelele de socializare, generand mii de comentarii din partea unor simpli cititori sau telespectatori, dar si opinii destul de acide din partea unor lideri de opinie.

Multi jurnalisti au taxat si ei, pe retele sociale, nationalismul mistico-religios expus de Puric in interviurile de Craciun. Unele publicatii au reluat si informatiile privind trecutul de informator al Securitatii pe care Dan Puric nu il neaga, dar il explica.

Citeste si Andrei Plesu: Rolul de guru nu-l prinde prea bine pe Dan Puric. Nu are cultura suficienta

Dan Puric a vorbit despre legatura sa cu Securitatea in 2010, intr-o emisiune televizata in care Robert Turcescu era moderator.

Max Reinhardt a avut o expresie extraordinara: „artistul isi ia rucsacul copilariei in spate si porneste la drum”. Diferenta dintre mine si colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologica. In sensul ca el n-a fost UTC-ist, n-a fost membru de partid si nu i s-a propus sa fie informator. Eu cand eram prin liceu a venit unul la mine, a zis sa semnez o hartie din aia cum ca ajut statul. Nu stiam ce presupune si am semnat-o. Pesemne ca pe la CNSAS, pe la securistii astia, exista si asta – ca Dan Puric a fost securist… M-au si turnat. Pentru ca eu, la 17 ani, il imitam pe Ceausescu. Strangeam doua clase intr-una si dadeam decoratii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceza nu a cunoscut lucrurile astea.

Eu cand aveam 17 ani a venit ala sa-i scriu acolo si eu am semnat acolo ca nici nu stiam ce semnez, dar in clipa in care mi-a cerut sa-mi vand colegii „cine face politica?” am spus: „Dan Puric”, pentru ca imitam pe Ceausescu. Si ala a plecat. M-au aparat ingerii, dar pesemne ca pe la CNSAS…. Problema este alta, vezi cum incercau sa te toace”, spune Puric in 2010.

Citeste si Dan Puric: Pe Calin Georgescu l-am propus ca prim-ministru

Potrivit adeverintei emise de CNSAS in 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate in martie 1976, pe vremea cand avea doar 17 ani „in scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N.Tonitza” adica sa-si toarne colegii de liceu. Puric a semnat angajamentul si a primit numele de cod „Cristian”.

„In ziua de 9 martie a.c. a fost contactat in vederea cunoasterii personale numitul Puric Dan, elev in anul II la Liceul de arte plastice „N.Tonitza”. Din discutiile purtate cu aceasta ocazie a rezultat ca este un tanar sociabil, modest, comunicativ. A lasat impresia unei persoane serioase, inteligente, cu o bogata cultura generala. Analizand activitatea scolara, relatiile cu colegii, a rezultat ca este un nemultumit de atitudinea delasatoare a unora care invata slab, chiulesc de la ore, au alte preocupari. Se afla in relatii apropiate cu majoritatea colegilor cu care participa la diverse activitati. Din cele discutate a rezultat ca sus-numitul dispune de posibilitati si calitati informative necesare intr-o viitoare munca informativa”, se scrie in dosarul de Securitate al lui Puric.

Pe 15 martie 1976, un raport intocmit de Securitate descrie cum s-a realizat recrutarea lui Puric:

„Pentru realizarea supravegherii informative in randul elevilor din anul II la Liceul de arte plastice N.Tonitza au fost luati in studiu mai multi elevi pentru care si numitul Puric Dan. Recrutarea va fi efectuata intr-un birou la Scoala de muzica si arte plastice nr.3 care asigura conditii de conspirativitate. Intalnirea si locul recrutarii vor fi stabilite telefonic, intelegandu-ne in acest sens la contactarea anterioara. In procesul recrutarii se vor purta discutii legate de procesul de invatamant, munca patriotica, pregatirea elevilor pentru apararea patriei. In functie de aspectele pe care le va sesiza candidatul, vom orienta discutiile spre modul de prevenire a unor infractiuni, rolul organelor de securitate in acest sens, sprijinul pe care il acorda oamenii cinstiti acestor organe. Daca se va situa pe o pozitie favorabila ii vom propune colaborarea cu organele noastre si va fi instruit asupra problemelor ce trebuie sa le aiba in intentie. In cazul in care candidatul nu se preteaza la recrutare ne vom retrage sub pretextul ca am vrut sa ne cunoastem o serie de aspecte legate de procesul de invatamant. Fata de cele de mai sus, propunem a se aproba recrutarea in calitate dec colaborator a numitului Puric Dan”.

Citeste si Ultima marsavie a Patriarhiei pentru religia in scoli. Angajeaza vedete ca sa ameteasca

„Conform aprobarii conducerii serviciului, numitul Puric Dan a fost contactat in vederea recrutarii in calitate de colaborator al organelor noastre. Discutiile purtate in procesul recrutarii au urmarit planul stabilit in raportul cu propuneri de recrutare, cel contactat a avut o atitudine favorabila scopului urmarit. Convingandu-ne ca este pretabil la recrutare, i s-a facut propunerea de a sprijini organele de securitate, lucru cu care a fost deplin de acord. In aceasta situatie i s-a luat angajament scris si nota de relatii trecandu-se apoi la instruirea lui cu sarcini privind supravegherea informativa, precum si modul de comportare in viitor, atat in societate, cat si in familie… De comun acord s-a stabilit numele conspirativ „Cristian”. Fata de cele mai sus, propunem a se aproba inregistrarea numitului Puric Dan in calitate de colaborator al organelor de Securitate.”

Printr-o nota din 20 martie 1976, Puric primea si o parola cu care era contactat de ofiterii de Securitate: „Prietenul tau Cristian iti transmite salutari si te roaga sa-l ajuti cu problema unor schite”.

Citeste si Dan Puric si nationalismul mistico-religios. Critici acide din partea liderilor de opinie

„In cursul anului 1977 a cules informatii referitoare la starea de spirit din randul elevilor, precum si despre anumiti elevi care intretin relatii cu cetatenii straini ori viziteaza bibliotecile ambasadelor straine concretizate in doua note informative”.

Comentarii
  • d-le dan puric ai deranjat fff. tare pe adevaratii securisti de au inceput sa scrie asa ceva. daca ar fi mai multi care sa gindeasca ca dan puric am trai mult mai bine , asa …

  • Inteleg ca a fost tanar si nu a stiut ce semneaza! Bine a mai turnat un pic pe colegii si prietenii sai!Pentru ca nu se putea altfel! Dar nu inteleg de ce nu recunoaste deschis aceste lucruri??? De ce nu are curajul si demnitatea sa recunoasca el niste lucruri? De ce sa i le scoata unii de prin sertarele prafuite ale securitatii??

    • Hai să fim serioși, la 17 ani știi deja ce semnezi. Mama la 17 ani trăia tot în comunism, făcea poante pe seama lui Ceaușescu, înțelegea ce se petrece în jurul ei. Dacă i s-ar fi propus așa ceva, știu că ar fi înțeles foarte bine alegerea – faci în așa fel încât să îți fie bine și să crești în rang într-un sistem mort sau îți păstrezi coloana vertebrală. Mi-e greu să cred că un artist de o sensibilitate atât de mare ca dl. Puric nu observa ce se întâmplă cu sistemul comunist și care sunt compromisurile și ramificațiile. Cred că e vorba despre ambiție adolescentină, care se simte și acum, ceva mai matură, dar la fel de perfidă.

  • Bai, ziar de kkt!!! De unde ati scos-o voi ca a turnat la secu’, mai boilor? Cand omul a recunoscut singur, acu’ ceva timp in urma ca a semnat o hartie cu securitatea, dar nu a dat nicio nota informativa. Repede, cu titluir de rahat ca sa va citeasca oamenii fituica de doi lei!!!

  • BAI PURIC! … Ce dracu? … ma scarpin si nu scap.
    …si … eu sunt gogu! … tanar..tanar, dar? … tataaaaaa! … ciocul mic … DNA-ul este la putere … te poate, daca vrea … sa te „cate” si-n izmene … ciocul mic … nu da din glezne … retrageste .. la Boooooooooota …. si … iulian … nu dau cu parul … dar, am avut colegi care ma turnau cand mi-o trageam cu sora-ta! Eu sunt corect. Tu nu ai sora. Dar, Iuliane, este corect sa ma parasti la diriginte ca am facut sex cu sora ta?

  • E plătit de către biserică să facă propagandă anti UE.Şi a dus-o bine pe vremea când îşi turna colegii, nua are el scrupule şi demnitate.E doar un actoraş oarecare care vrea să se bage în seamă.

Adauga un comentariu