Mama si copilul

ADHD, boala care poate izola copilul

Publicat: 01 feb. 2011

Nu asculta de nimeni, este dezordonat, pierde lucruri, nu se teme de pericole, nu respecta instructiunile, nu termina ceea ce a inceput. Acestea sunt cateva semne de ADHD (tulburare hiperkintica cu deficit de atentie), iar multi copii sunt atinsi de aceasta boala, fara ca parintii lor sa stie. ADHD este in realitate o tulburare comportamentala, considerata de multe ori ca o manifestare a carentelor educative sau a rasfatului.

Simpotomele ADHD
Inatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea sunt simptomele principale ale acestei boli. Copiii cu ADHD ignora detaliile, gresesc din neglijenta, nu pot sta mult timp concentrat cand au de indeplinit o sarcina sau la joaca; par sa nu asculte persoana care vorbeste cu ei, nu-si pot organiza sarcinile si activitatile, nu respecta instructiunile si adesea isi pierd lucrurile.

De asemenea, sunt agitati, alearga, se catara cand nu trebuie, sunt mai tot timpul in miscare, vorbesc in continuu, raspund inainte ca intrebarile sa fie complete, intrerup sau agreseaza persoane. Acesti copii sunt foarte inteligenti, si pe acest fond sunt tolerati, insa, cu timpul, apar probleme in relatiile cu cei din jur. 

Cauzele ADHD
In acest moment, cauza principala a acestei afectiuni nu este cunoscuta, insa s-a demonstrat stiintific ca ADHD are la baza o disfunctie neurobiologica a activitatii creierului care se poate amplifica prin comportamentul defectuos al parintilor. Mai mult, s-a constatat ca aceasta tulburare inregistreaza o frecventa in crestere, cu impact pe termen lung daca nu este identificata si tratata in mod adecvat. Afectiunea se transmite genetic. Atat baietii, cat si fetele pot avea acest sindrom, insa este intalnit in mod frecvent la baieti. In 60% din cazuri, ADHD persista si la maturitate. 

Diagnostic si tratament
Ca si in cazul altor afectiuni, un diagnostic precoce face posibila si eficienta interventia terapeutica, pentru a evita aparitia complicatiilor pe termen lung ale bolii. Acesti copii au nevoie atat de ajutorul medicilor, cat si al parintilor si dascalilor. Diagnosticul este stabilit in conditiile in care copilul prezinta sase sau mai multe simptome de inatentie.

Se combina mai multe metode de tratament: terapie comportamentala, medicatie sau terapie combinata (medicatie si terapie comportamentala). Netratata, aceasta afectiune poate duce pe termen lung la devieri comportamentale: delincventa, consum de alcool si droguri. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit