Eveniment-Social

Adio coronite! Pentru prima data, premiantii nu au primit coronite

Publicat: 29 iun. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:3692;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Acestia au primit diplome speciale •Noul sistem de premiere merge pe ideea ca fiecare elev sa primeasca o diploma

Conform ordinului MEN, anul acesta pemiantii claselor I-IV au primit, in loc de coronite, diplome speciale. Acestea sint de mai multe tipuri: diploma pentru elevul care are calificative bune la toate obiectele, diploma pentru cel mai bun elev la un anumit obiect, diploma pentru talente sau merite deosebite.
Acesta schimbare a nemultumit insa parintii care sperau sa isi astepte copiii acasa cu coronitele pe cap.”Coronitele de la sfirsit de an erau o traditie in scoala romaneasca care ar fi trebuit pastrata. Coronita era si un impuls pentru elevi. Invata copilul ca sa ia coronita si era mindru cind venea acasa, dar acum i se da o diploma seaca care nu il incinta deloc pe elevul de 7 sau 9 ani”, ne-a spus Marian Lacramioara, mama unui baiat in clasa a IV-a la Scoala 40. „Fetita mea a obtinut premiul special xNicolae Iorgax care s-a acordat celor mai buni copii din clasa. Ceilalti copii au obtinut diplome pentru cel mai bun elev la matematica, romana etc. Dar, aceste diplome nu i-au incintat pe copii. Erau mult mai bucurosi in anii anteriori cind primeau coronite”, ne-a spus Chirila Rica, mama unei fetite in clasa a III-a la Scoala generala nr 42.
Camelia Gavrila crede insa ca aceste diplome sint mai stimulative decit sistemul vechi de premiere. „Fiecare copil ar trebui sa primeasca o diploma, pentru ca orice copil are talent intr-un domeniu. Este sarcina invatatorilor sa descopere aceste talente. Se pot acorda tot felul de diplome – pentru cel mai bun coleg, pentru cel mai inventiv elev, pentru talente deosebite la desen, muzica, educatie fizica etc. In acest fel elevii sint stimulati si tind sa-si dezvolte acele calitati pe care le au”, ne-a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi. Insa, la nici o scoala din Iasi invatatorii nu au acordat astfel de diplome. Ceea ce dovedeste ca, chiar daca MEN vrea reforma in invatamint, trebuie sa aiba si angajatii ceva cu care sa faca reforma.
Simona RELEA
Adauga un comentariu