International

Adjunctul ambasadorului britanic și alți diplomați, reținuți de autoritățile din Iran sub acuzația de spionaj

Publicat: 06 iul. 2022
Adjunctul ambasadorului britanic și alți diplomați reținuți de autoritățile din Iran sub acuzația de spionaj
Unul dintre suspecții reținuți de IRGC intrase în țară în cadrul unui schimb științific cu o universitate

Șeful adjunct al misiunii Regatului Unit în Iran, Giles Whitaker, și o serie de alți diplomați și cadre universitare au fost reținuți de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) pe pretenții de spionaj și prelevare de mostre de sol dintr-o „zonă interzisă” în timpul unei exercițiu cu rachete , a informat miercuri presa iraniană.

Imaginile video difuzate de IRGC susțin că îl arată pe ambasadorul adjunct în apropierea unui loc unde IRGC desfășura exerciții cu rachete în acel moment. De atunci, ambasadorul adjunct și-a cerut scuze și a fost exclus, potrivit rapoartelor.

Unul dintre suspecți ar fi fost de la Universitatea Nicolaus Copernic

Unul dintre suspecții reținuți de IRGC intrase în țară în cadrul unui schimb științific cu o universitate. Raportul susținea că unul dintre suspecți ar fi fost de la Universitatea Nicolaus Copernic, adăugând că universitatea este „asociată cu regimul sionist”. IRGC a susținut că suspectul a prelevat probe de sol în unele zone.

IRGC a susținut că diplomații sunt adesea folosiți pentru a căuta locuri militare și pentru a identifica echipamente și muniții. Raportul mai susținea că diplomații erau folosiți pentru a construi un nou caz privind „aspectele militare ale dosarului Iranului în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Miercuri seara, secretarul Înaltului Consiliului pentru Drepturile Omului din Iran, Kazem Gharibabadi, a susținut că Marea Britanie conduce un „proiect anti-Iran asupra drepturilor omului”, potrivit Agenției de știri a Republicii Islamice (IRNA).

Gharibabadi a susținut că majoritatea raportorilor speciali ONU pentru Iran sunt sprijiniți de guvernul britanic și locuiesc în Marea Britanie.

Simon Shercliff este actualul ambasador britanic în Iran

În ianuarie 2020, ambasadorul de atunci al Regatului Unit în Iran, Rob Macaire, a fost arestat la un priveghi pentru cele 176 de persoane care au fost ucise atunci când un avion al Ukraine International Airlines a fost doborât de IRGC. Proteste au izbucnit în tot Iranul, inclusiv la Teheran, după ce avionul a fost doborât.

Macaire a fost eliberat și s-a întors la Londra pentru o perioadă de aproximativ trei săptămâni, înainte de a se întoarce în Iran în februarie 2020. Simon Shercliff este actualul ambasador britanic în Iran.
Adauga un comentariu