News Flash:

Administratia de Cladiri "ciupeste" pe listele de plata

5 Martie 2000
523 Vizualizari | 0 Comentarii
•La doua rubrici, locatarii sunt incarcati cu 7.500 de lei •Mica "ciupeala" inseamna 3 miliarde de lei/luna •Adica 36 de miliarde de lei, echivalentul bugetului Prefecturii Iasi •Un angajat al Administratiei de Cladiri are un salariu mediu lunar de 5 milioane de lei

Administratia de Cladiri (AC) din cadrul RA Termoficare numara 550 de angajati si deserveste 40% din blocurile orasului. Aproximativ 150.000 de ieseni sunt taxati de catre AC pentru serviciile pe care le furnizeaza. Pe fiecare lista cu cheltuielile de intretinere, in afara de utilitati, mai figureaza doua pozitii: comisionul si cheltuielile gospodaresti. Prin cele doua rubrici, fiecare locatar este incarcat lunar cu o suma de aproximativ 7.500 de lei. Valoarea pare minora insa cumulata la nivelul ariei deservite de AC conduce la sume de ordinul a trei miliarde de lei/luna. Din aceasta suma se platesc salariile angajatilor de la AC si sunt suportate cheltuielile pentru curatenia spatiilor de folosinta comuna din blocuri. Locatarii sunt intrigati de discrepanta intre nivelul taxei percepute de AC si prestatia, de cele mai multe ori submediocra, a majoritatii angajatilor din structura amintita.

Salarii de cinci milioane de lei

Perceperea comisionului trebuie justificata prin constituirea fondului de salarii, plata asigurarilor sociale precum si acumularile necesare stimulentelor de personal (premii, ajutoare sau recompense). Comisionul reprezinta principala rezerva din care se pot face acumulari colosale. Pentru un comision in valoare de 6.000 de lei/persoana, Administratia de Cladiri poate incasa lunar de la locatarii din oras circa 2,7 miliarde de lei. Conform reglementarilor care prevad utilizarea comisionului se poate aprecia ca salariul mediu la Administratia de Cladiri s-ar cifra la 4,9 milioane de lei. Trebuie avut in vedere ca locatarii platesc integral lucrarile pe care le solicita la instalatiile de distributie a apei calde, reci si a agentului termic din proprietate, executate de instalatorii, sudorii, lacatusii mecani si tamplarii de la AC. Deci salariile angajatilor AC sunt asigurate din comisioane doar pentru simplul fapt ca acestia semneaza condica in fiecare dimineata. Daca mai si muncesc, AC taxeaza locatarii pentru lucrarile solicitate, iar o parte din banii respectivi revin muncitorilor. In acest caz se poate deduce ca este posibil ca in cadrul RA Termoficare sa existe persoane platite suplimentar fata de salariul functiei detinute in cadrul regiei. Salarizarea dubla reprezinta, potrivit normativelor in vigoare, o ilegalitate.

Cheltuieli gospodaresti "umflate"

Cheltuielile gospodaresti sunt reprezentate de costurile materialelor de uz gospodaresc (detergenti, maturi, lavete) si cele ale furniturilor de birou (hartie, registre de casa, chitantiere, formulare financiar-contabile). Pentru o scara de bloc, in componenta careia se afla minim 20 de apartamente in care locuiesc 60 de persoane, cuantumul lunar al cheltuielilor gospodaresti poate fi de maxim 50.000 de lei. In aceasta valoare intra un necesar de doua maturi, detergent - 20.000 de lei si lavete - 10.000 de lei. Daca adaugam la acestea si valoarea furniturilor de birou, care se pot ridica la maxim 20.000 de lei, rezulta suma de 70.000 de lei. Pentru o asemenea scara, la o valoare de 1.500 de lei/persoana/luna, cheltuielile gospodaresti percepute de Administratia de Cladiri se cifreaza la 90.000 de lei. Adica o suma ce este cu 15% mai mare decat costurile reale legate de acest capitol de cheltuieli. Continuand rationamentul, rezulta ca pentru cele 1.118 blocuri avute in evidenta, Administratia de Cladiri percepe lunar 225 de milioane de lei drept cheltuieli gospodaresti. Aceasta in contextul in care, asa cum mentionam anterior, valoarea reala a costurilor reale legate de respectivul capitol de cheltuieli indica un nivel de 85% din ceea ce incaseaza Administratia de Cladiri.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012914 (s)