Actualitate

Administratia Prezidentiala reactioneaza la condamnarea lui Ion Ficior. IICCMER, aratat cu degetul

Publicat: 30 mart. 2016
1
Administratia Prezidentiala a reactionat dupa ce tortionarul Ion Ficior, fostul comandant al Penitenciarului Periprava, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare. Decizia magistratilor a fost laudata, insa Administratia Prezidentiala a tras si un semnal de alarma cu privire la lipsa totala de reactie din partea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), unde investigatiile impotriva fostilor tortionari au fost stopate inexplicabil. Mesajul oficial include si o atentionare dura pentru actuali sefi ai IICCMER.
„Condamnarea colonelului Ioan Ficior de astazi este consecinta directa a demersului „Dosarul tortionarilor”. Este a doua condamnare, dupa Visinescu, a unui „tortionar” care ajunge in instanta ca urmare a unui denunt al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER), de la infiintarea agentiei guvernamentale in 2005. La doi ani si jumatate de la denuntarea fostului comandant de la Periprava, sentinta de azi dovedeste ca acea campanie pe care am demarat-o in vara lui 2013 a fost una profesionista, cu dosare care s-au finalizat in justitie si, iata, cu condamnari. Crimele comunismului sunt astazi, prin aceste condamnari, probate, marturisite, validate in sala de tribunal, victimele sunt recunoscute si ascultate, iar criminalii sunt condamnati, incarcerati, deposedati de gradele militare, de avere si de drepturile civile. Primul nivel a fost deja atins: tortionari dovediti de instanta, crimele comunismului au devenit imprescriptibile, nasterea unei jurisprudente locale
Din pacate, odata cu aceasta condamnare a fostului sef de la Periprava, actiunea de tragere la raspundere a decidentilor comunisti vinovati de represiune risca sa se incheie defintiv cu acest caz. De ce se intampla insa tocmai acum asa ceva, cand ar fi fost de asteptat, odata deschisa calea Justitiei, sa urmeze unul dupa altul tortionari trimisi in judecata? Am mai spus-o si o repet aici: din ignoranta, din amatorism, dar nu in ultimul rand din multa lene si delasare. In loc sa continue aceasta campanie, sa investigheze noi si noi piste, sa identifice potentiali faptasi si sa asculte martorii, IICCMER-ul de azi s-a oprit ca un ceas intors cu cheia. Pur si simplu nu mai vrea. Cine arunca astazi vina spre procurori inseamna ca nu cunoaste cum functioneaza o investigatie de acest fel. Se vede cu ochiul liber ca demersul pe care l-am inceput in 2013 a fost abandonat si asa este si astazi. Atata timp cat IICCMER nu va mai face investigatii, „Dosarul tortionarilor” va ramane definitiv inchis”, a transmis consilierul prezidential Andrei Muraru, fost sef al IICCMER.
Adauga un comentariu