News Flash:

Administratorii pensiilor private vor spiona clientii

21 Martie 2009
620 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratorii pensiilor private vor spiona clientii
• Administratorii vor fi obligati sa stabileasca proceduri de cunoastere a clientilor, de raportare, de pastrare a evidentelor, de control intern si de evaluare si gestionare a riscurilor, potrivit unui proiect de norma privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private


Administratorii fondurilor de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative, precum si agentii de marketing autorizati in sistem trebuie sa adopte politici si proceduri de cunoastere a clientilor pentru a preveni si combate operatiunile de spalare de bani si finantarea actelor de terorism. Administratorii vor fi obligati sa stabileasca proceduri de cunoastere a clientilor, de raportare, de pastrare a evidentelor, de control intern si de evaluare si gestionare a riscurilor, potrivit unui proiect de norma privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private, lansat in dezbatere de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Politica adoptata in acest sens trebuie sa includa stabilirea categoriilor de clientela pe care administratorii si agentii isi propun sa le atraga, acceptarea clientilor in functie de gradul de risc asociat categoriei in care sunt incadrati, tipurile de produse si servicii care pot fi furnizate fiecarei categorii. Totodata, trebuie stabilite proceduri de identificare si de monitorizare permanenta a clientilor pentru incadrarea acestora in categoria corespunzatoare, precum si de monitorizare a operatiunilor derulate de clienti pentru a detecta tranzactiile neobisnuite si cele suspecte. Pe langa acestea, sunt necesare stabilirea unor modalitati de intocmire si pastrare a evidentelor corespunzatoare, precum si a accesului la acestea, proceduri de verificare a modului de implementare a politicilor si procedurilor elaborate si de evaluare a eficientei acestora, standarde pentru angajare si programe de pregatire a personalului in domeniul cunoasterii clientelei, dar si proceduri de raportare interna si catre autoritatile competente.

Actul normativ face referire la trei tipuri de masuri de cunoastere a clientelei pe care administratorii si agentii de marketing trebuie sa le aiba in vedere, respectiv masuri standard, simplificate si suplimentare, fiind definita fiecare categorie, precum si ce date sunt necesare pentru fiecare client in parte. In ultimul caz, al masurilor suplimentare, acestea sunt aplicate obligatoriu daca persoanele implicate in operatiuni nu sunt prezente fizic la efectuarea lor sau in cazul tranzactiilor ocazionale sau al relatiilor de afaceri cu persoane expuse politic, care sunt rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European ori intr-un stat tert. In situatia respectiva, administratorii si agentii de marketing trebuie sa cunoasca tara de origine a clientului, functia publica sau functia importanta detinuta, tipul de activitate desfasurata de acesta, sursa fondurilor clientului, precum si alti indicatori de risc. Informatiile aferente fiecarei operatiuni vor fi pastrate pentru o perioada de cinci ani, pentru a putea fi puse la dispozitia organelor de urmarire penala, CSSPP sau Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, la solicitarea acestora. Proiectul de norma mai prevede ca administratorii si agentii de marketing trebuie sa raporteze, in cel mult 10 zile lucratoare de la efectuare, catre CSSPP si Oficiu, operatiunile cu sume in numerar, in lei sau valuta, a caror limita minima o reprezinta echivalentul in lei a 15.000 Euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele. Politicile si procedurile de cunoastere a clientelei adoptate de administratori si agenti vor fi transmise Comisiei in termen de cel mult 90 de zile de la data intrarii in vigoare a normei.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4292 (s) | 22 queries | Mysql time :0.293588 (s)