Local

Admiterea 2020 în liceele și colegiile din Iași! Când încep înscrierile și când va avea loc evaluarea pentru intrarea în clasa a V-a – FOTO

Publicat: 23 mai 2020

Începând cu săptămâna viitoare, în colegiile naționale și liceele teoretice din municipiul Iași care școlarizează elevi de gimnaziu, va începe procesul de înscriere (on-line) a elevilor de clasa a IV-a în clasa a V-a, anul școlar 2020-2021, perioada agreată de toate unitățile școlare, în urma consultării acestora, fiind 27 mai – 12 iunie 2020. În situația în care numărul de elevi înscriși depășește numărul de locuri, va fi organizată și o etapă de selecție, la aceeași dată în toate unitățile implicate.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a transmis toate detaliile ce țin de Admiterea 2020 în liceele și colegiile din Iași! Ele se leagă de momentul în care încep înscrierile și când va avea loc evaluarea pentru intrarea în clasa a V-a.

Săptămâna viitoare, în colegiile naționale și liceele teoretice din municipiul Iași care școlarizează elevi de gimnaziu, va începe procesul de înscriere (on-line) a elevilor de clasa a IV-a în clasa a V-a, anul școlar 2020-2021, perioada agreată de toate unitățile școlare, în urma consultării acestora, fiind 27 mai – 12 iunie 2020. În situația în care numărul de elevi înscriși depășește numărul de locuri, va fi organizată și o etapă de selecție, la aceeași dată în toate unitățile implicate. În conformitate cu adresa Ministerului Educației și Cercetării – MEC cu numărul 29.852 din 22 mai 2020, perioada de susținere a probelor pentru Admiterea în clasa a V-a în anul școlar 2020-2021, în vederea realizării noilor formațiuni de studiu, este 26 – 30 iunie 2020.

Săptămâna viitoare începe înscrierea elevilor de clasa a IV-a în clasa a V-a la colegiile naționale și liceele teoretice din Iași

Pe de altă parte, probele de Admitere 2020 în clasa a V-a se organizează și se desfășoară cu respectarea și aplicarea normelor igienico-sanitare și de siguranță/securitate, în vigoare, pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, pentru toți candidații și toate cadrele didactice care participă la acest proces.

„Probele de admitere în clasa a V-a se susțin în conformitate cu regulamentul/procedura operațională privind organizarea și desfășurarea probei de Admitere la clasa a V-a, elaborat/e la nivelul unității de învățământ care organizează examinarea elevilor înscriși. Școlile implicate vor oferi celor interesați toate informațiile necesare, prin postări pe site-urile proprii , telefonic, prin serviciul secretariat, pentru finalizarea în cele mai bune condiții a acestei etape importante pentru absolvenții din clasa a IV-a, care își doresc să își continue studiile la colegii naționale sau licee teoretice din județul Iași”, au menționat cei de la Inspectoratul Școlar.

Inspectoratul Școlar Județean va monitoriza procesul de selecție la Admiterea 2020 în clasa a V-a

Inspectoratul Școlar Județean va monitoriza procesul de selecție în toate etapele derulării sale, în vederea respectării prevederilor legale, a condițiilor de siguranță a copiilor, precum și a dreptului acestora la șanse egale și acces nediscriminatoriu la educație.

În aceasta cauză, Inspectoratul Școlar a publicat date despre cum se va derula selecția elevilor de clasa a IV-a pentru înscrierea în clasa a V-a. Procesul de selecție a elevilor de clasa a IV-a în vederea înscrierii în clasa a V-a, anul școlar 2020-2021, se va desfășura după finalizarea Evaluării Naționale (EN) din 15 – 25 iunie 2020 și Bacalaureat din 22 iunie – 7 iulie. Pe de altă parte, directorii importantelor licee și colegii ieșene analizează care este cea mai sigură modalitate. Aceștia precizează că principala lor preocupare este siguranța medicală, atât a copiilor, cât și a părinților și profesorilor. Concret, fie va fi organizată testarea clasică, fie se va da un examen on-line sau un interviu, pe bază de portofoliu, fie vor fi găsite o serie de criterii în baza cărora, acolo unde sunt mai mulți candidați decât locurile disponibile, să se facă departajare pentru Admiterea 2020.

Care erau concursurile în baza cărora se făcea Admiterea 2020 în clasa a V-a la colegiile de elită „Emil Racoviță”, „Costache Negruzzi” și „Național”

De reamintit că, până în 2019, colegiile de elită din Iași: „Emil Racoviță”, „Costache Negruzzi” și „Național” derulau Admiterea în clasa a V-a în baza unor concursuri scrise.

În acest context, la „Emil Racoviță” avea loc concursul LERIS (cu evaluare la Matematică și Limba și literatura română – n.r.). La Colegiul Național „Costache Negruzzi”, acest proces avea loc prin Concursul de Limbă, Comunicare și Literatură Română „Ionel Teodoreanu” și Concursul de Matematică „Traian Lalescu”. În final, la Colegiul „Național” erau organizate testele în cadrul Concursului de Matematică „Al. Myller” și
Concursul de limbă, comunicare și literatură română „N. Labiș”. Mai mult, exista și un alt tip de selecție pentru Admiterea în clasa a V-a, făcută direct de profesorii de specialitate (Matematică și Limba și literatura română – .n.r.) care încearcă să-i atragă pe elevii din zona gimnazială și cu premii la diverse concursuri de specialitate sau olimpiade, pentru a studia la cele trei unități educaționale valoroase ale orașului.
Adauga un comentariu