News Flash:

Admiterea la liceu: calculatorul decide

10 Iulie 2006
852 Vizualizari | 0 Comentarii
•Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere, repartizandu-i pe rand, оncepand de la elevul cu cea mai buna medie •Candidatii vor afla in ce liceu vor invata dupa data de 14 iulie, cand este programata repartitia computerizata

Prima etapa a admiterii in liceu, cea a completarii fiselor de inscriere, s-a incheiat. Pentru aproape 6.000 de elevi ieseni urmeaza patru zile de asteptare a verdictului dat de computerul Ministerului Educatiei si Cercetarii, cel al repartizarii in liceu. Acesta va fi realizata pe baza fiselor de inscriere care contin datele personale ale elevilor si mediile lor de admitere, calculate in functie de media de la testele nationale si de cea a anilor de gimnaziu, fiecare in parte are o proportie de cate 50 la suta, dar si optiunile pentru scolile iesene. Elevii si parintii, asistati de diriginti, au fost nevoiti sa treaca pe fisele de optiuni toate codurile liceelor si scolilor de arte si meserii, in ordinea preferintelor, pentru a evita situatiile in care elevii nu sunt admisi in nici o unitate scolara. Conform calendarului admiterii, pana pe data de 6 iulie, inclusiv, fisele au fost completate, iar baza cu datele si optiunile candidatilor a fost gata de pe 8 iulie. Candidatii vor afla in ce liceu vor invata dupa data de 14 iulie, atunci cand este programata repartitia computerizata.

Cum procedeaza calculatorul la repartitie

Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere, repartizandu-i pe rand, оncepand de la elevul cu cea mai buna medie. Pentru fiecare elev, se cauta prima optiune de pe lista unde mai sunt locuri libere si elevul este repartizat la acea optiune. Daca la un moment dat se gaseste un elev la care optiunile exprimate in fisa nu ii permit sa intre la nici un liceu, acesta pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decat el, atunci elevul respectiv ramane nerepartizat. Insa pentru a intelege mult mai usor algoritmul propunem o serie de exemple. Presupunem ca elevul are media 10. El este cel mai bun din judet, este repartizat primul, deci la prima sa optiune. El este primul care ocupa primul loc din judet. Mai departe, presupunem ca elevul are media de admitere 9 si la prima sa optiune s-au ocupat 15 locuri de catre 15 elevi cu medii mai mari decat media lui. El va fi al 16-lea repartizat la prima sa optiune. Continuand, presupunem ca elevul are media de admitere 8 si la prima sa optiune s-au ocupat toate locurile de catre elevii cu medii mai mari decat ale lui. Daca la a doua optiune mai exista locuri libere, atunci el va fi repartizat la a doua sa optiune. Astfel, se verifica a treia optiune de pe fisa sa, si urmatoarele, in ordine, pana la gasirea primei sale optiuni la care mai sunt locuri libere. Trebuie precizat ca nu se poate intampla ca "locul tau" sa fie ocupat de catre cineva cu medie mai mica, pentru ca tu esti repartizat inaintea lui. Presupunand ca elevul A are media de admitere 8,93 si optiunea X pe locul 2 in fisa de optiuni, iar elevul B are media de admitere 8,91 si optiunea X pe locul 1 in fisa de optiuni, candidatul A are prioritate la repartizare pentru optiunea X, acesta in cazul in care candidatul A nu a fost repartizat la optiunea de pe primul loc, pentru ca are media mai mare decat B.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013463 (s)