Software & Hardware

Adobe Flash nu mai are viata lunga. Playerele video online adopta HTML5

Publicat: 29 ian. 2016

Adobe Flash va ramane foarte curand doar in amintirile noastre, intrucat foarte putine site-uri mai folosesc acest format in prezent. Cele mai recente estimari spun ca in aproximativ doi ani nu vom mai vedea pe internet clipuri video redate in format Flash, acestea fiind inlocuite cu alte formate mai prietenoase cu standardul HTML5.

Conform Encoding.com, doar 6% dintre stream-urile video redate pe internet in 2015 au fost in format Flash. Aceasta cifra reprezinta o scadere majora, de la 21% in 2014. Se pare ca formatul care a inlocuit Flash este H.264, un codec nu tocmai nou, insa care este utilizat de majoritatea serviciilor care ofera video-on-demand. Acesta pare sa fie insa apogeul lui H.264, o serie de codecuri mai noi fiind acum pe un trend ascendent.

Cele mai populare doua formate video dupa vechiul 264 sunt WebM, promovat de Google si prezent de mai multa vreme pe YouTube si H.265. Ambele se concentreaza pe optimizarea latimei de banda necesara pentru streaming, oferind rezolutii si calitate inalta la viteze mai mici. In acest moment H.265 nu se bucura de un succes foarte mare, motivul principal fiind licenta destul de costisitoare pentru cei care vor sa dezvolte servicii sau dispozitive bazate pe acesta. Doar 6% dintre clipurile video prezente acum pe internet folosesc acest codec. In comparatie, WebM detine 12% din piata si continua cresterea intr-un ritm accelerat.

Vestea buna pentru consumatorii de entertainment online este ca foarte curand nu vom mai avea nevoie de pluginul Flash pentru browser. Deja majoritatea site-urilor au renuntat la Flash pentru reclame si meniuri, iar acum s-a renuntat la acest format si pentru redarea de clipuri video.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit