Local

Adolescent prins de politie dupa ce a furat telefoanele a doi copii

Publicat: 04 mart. 2016
Ieri, la data de 3 martie, politistii de la Sectia 4 Iasi l-au depistat pe Alexandru M., de 18 ani, din comuna Holboca, judetul Iasi, stabilind ca este prezumtivul autor al furtului comis in ziua de 26 ianuarie, cand a sustras unui copil de 9 ani un telefon mobil in valoare de aproximativ 600 de lei. Hotul i-a cerut telefonul copilului, sub pretextul ca vrea sa se uite la el, dupa care a plecat cu aparatul. In urma verificarilor, politistii au mai stabilit ca acelasi tanar este prezumtivul autor al altui furt, savarsit in acelasi mod, tot in acest an, cand a sustras unui alt minor telefonul mobil. In ambele cazuri prejudiciul a fost recuperat. Cercetarile continua cu adolescentul in stare de libertate.
„Am cumparat telefon mobil copilului meu pentru ca vreau sa stiu unde se afla, este raspunsul sau argumentul parintilor care cumpara telefoane copiilor lor. Just. Apare insa o alta intrebare pe care o adresam adultilor: atunci cand cumperi un telefon mobil unui copil de 10 ani, il inveti cum sa se protejeze pentru a nu deveni victima unui infractor? Din ce in ce mai multi copii, incepand chiar din ciclul primar, primesc telefoane din partea adultilor. Si nu discutam de terminale ieftine, ci de aparate de ultima generatie, smartphone-uri, a caror valoare este destul de insemnata. Nimeni nu neaga dorinta parintilor de a stii permanent unde se afla copilul lor si de a putea sa il contacteze de cate ori considera ca este necesar acest lucru. Nu de putine ori, telefonul mobil reprezinta o recompensa pentru anumite rezultate ale copilului. Dar este necesar ca adultii sa constientizeze si altceva. Asfel, ne trimitem copilul la scoala, la joaca sau in alte locuri publice cu o mica avere asupra lui. Pe care insa, de cele mai multe ori, nu stie cum sa o gestioneze, iar modul in care foloseste telefonul mobil il poate transforma in tinta unui infractor.
Copilului care primeste in dar un telefon mobil trebuie sa i se readuca aminte permanent urmatoarele reguli:
– telefonul mobil nu trebuie lasat nesupravegheat, indiferent de locul in care se afla. O clipa de neatentie este suficienta hotului pentru a il sustrage,
– nu te lauda persoanelor necunoscute, celor pe care ii cunosti prea putin, chiar si prietenilor, cu telefonul tau mobil scump. Aceeasi regula este valabila si pentru alte bunuri de valoare sau sume de bani pe care le ai asupra ta,
– atunci cand mergi pe strada, nu etala/expune telefonul mobil. Acesta poate atrage nu doar priviri invidioase, ci il poate determina pe un infractor sa te deposedeze de el cand are ocazia,
– indiferent de pretext, nu da telefonul tau mobil unei persoane necunoscute sau pe care o cunosti din vedere. Principalele „povesti” ale celor care vor sa iti fure telefonul mobil sunt urmatoarele: vreau sa sun un prieten, vreau sa vad ce ora este sau vreau sa ma uit putin la telefonul tau nou. Copilul trebuie invatat cum sa se protejeze pe el, precum si bunurile personale pe care le are. In calitate de parinte ai platit o suma importanta pentru a achizitiona un telefon mobil si a-l darui copilului. Este necesar ca de la varste mici, copilul sa invete sa fie responsabil, sa stie cum sa isi protejeze bunurile personale pe care le primeste de la adulti, care au facut eforturi financiare pentru a le cumpara”, recomanda politistii Biroului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii.


loading...

Comentarii
  • Cum sa dai astfel de sfaturi cetatenilor? ca politist? inseaman ca le spui ce sa faca ca sa nu-ti mai faci tu treaba? Baga infractorii dupa gratii si nu mai da sfaturi de prost gust cetatenilor! A furat? da? inseamna ca se incadreaza in categoria furt, iar furtul este INFRACTIUNE ce se pedepseste CU INCHISOARE!!! Il bagi frumos la zdup, si daca-i tot bagi la zdup altii nu vor mai exista care sa fure ceea ce noi muncim ca sa avem! RUSINE POLITIEI ROMANE!!! RUSINE celor care ne dau sfaturi cum sa ne pazim de hoti in loc sa aiba grija sa nu existe hoti! pentru ce-s legile alea? sa si le bage in dos? sau sa fie respectate? Daca-i prins infractorul se recupereaza prejudiciul deci scapa, pt ca politia nu-l mai acuza. Daca nu-i prins infractorul iar scapa… (nu-i prins pentru ca nu-l cunoaste pagubitul sa i-l arate, ca-s atat de prosti politistii ca nu pot sa prinda un infractor daca nu-i numit si aratat cu degetul de pagubit!!!

  • De ce nu face nimic politia sa estompeze furturile si agresiunile? trebuie sa ne facem singuri dreptate? nu… pentru ca intram la alte infractiuni si pe noi ne acuza, pe hoti nu-i acuza ce de hoti/talhari le e frica… Daca lor, ca politisti le e frica, noua, ca cetateni, nu ne e frica? noi putem dormi linistiti noaptea ca nu ne fura/talhareste nimeni???

Adauga un comentariu