Actualitate

Adrian Marinescu, despre redeschiderea școlilor: „Avem nevoie de un proces de educație care să continue”

Publicat: 08 feb. 2021
Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balș“ din Capitală
Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balș“ din Capitală

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, a vorbit despre redeschiderea școlilor și măsurile de siguranță sanitară ce trebuie implementate de autorități în aceste condiții.

Adrian Marinescu a declarat că două măsuri ar trebui să echilibreze lucrurile, anume vaccinarea persoanelor vulnerabile și testare în toate școlile din România. În plus, Adrian Marinescu este de părere că trebuie o prioritizare a vaccinării cadrelor didactice.

„Sigur că, indiferent câte măsuri ne-am lua, nu sunt niciodată suficiente. Sunt două componente care vin cumva în plus și ar trebui să ajute sau să echilibreze lucrurile. E vorba de vaccinare în primul rând – știu că sunt încă discuții că nu s-a făcut suficient de repede, dar, totuși, persoanele vulnerabile din rândul profesorilor, părinții elevilor, care de asemenea au o anumită vârstă, au boli cronice, dacă n-au reușit să se vaccineze până acum, o vor face cât de curând. A doua componentă se referă la testare – sigur, putem să discutăm că testele rapide antigenice au și ele unele minusuri, dar până la urmă faptul că ele vor fi la dispoziție pentru toate școlile din România, să sperăm că așa va fi, e un lucru bun, adică practic se poate monitoriza mai ușor“, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: „Analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală“

Medicul infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală a precizat că regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective în anumite școli.

„ Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă, ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”, a menționat Adrian Marinescu.

Prioritizarea vaccinării părinților

Medicul infecționist este de părere că o prioritizare a vaccinării cadrelor didactic ear reduce riscul de infectare în școli.

„E clar că noi toți am vrea să ne vaccinăm cât se poate de repede și cred că toți reprezintă o prioritate, și profesorii pe de o parte, și părinții sau bunicii elevilor, numai că din păcate numărul de doze, cum bine știți, este limitat și obținerea lor într-un interval foarte scurt e aproape imposibilă. Să sperăm că, având mai multe variante de vaccin, vom reuși, totuși, să reducem această perioadă și să avem o capacitate de producție corespunzătoare.

Riscul va rămâne, încercăm să îl reducem cât se poate de mult, dar să știți că acest risc de transmitere există și dacă cei mici nu merg la școală. În momentul în care merg în mall-uri sau merg în altă parte, e un risc mic, dar există, și atunci trebuie să luăm în calcul că lucrurile merg mai departe. Avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia. Poate va dura suficient de mult încât să se încurce foarte mult lucrurile dacă am ține școlile în variantă online”, a mai spus Adrian Marinescu.

 

Comentarii
Adauga un comentariu