Actualitate

Adrian Marinescu: „Suntem în al treilea val al pandemiei, dar ar putea trece mai repede“

Publicat: 13 mart. 2021
Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balș“ din Capitală
Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balș“ din Capitală

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Capitală, a declarat suntem în valul al treilea al pandemiei de COVID-19, și se aşteaptă ca şi în următoarea lună să se înregistreze un număr mare de infectări cu noul coronavirus.

„Cel puţin deocamdată, numărul spitalelor din circuitul COVID nu a crescut, vorbim de România. În aşa fel încât, situaţia începe să fie complicată. Vorbesc de Institutul «Matei Balş», dar vorbesc şi de celelalte câteva spitale. Pentru că ai un număr mare de infectări, ai nevoie de paturi, nu doar de Terapie, ci şi de non-terapie. Or, la noi se întâmplă destul de clar şi de des să nu avem paturi nici pentru pacienţii care au forme medii şi severe, să fie complicat să reuşim să îi rezolvăm. Următoarea perioadă o să însemne acelaşi lucru, cu număr mare de infectări, pacienţi care au nevoie de internare, în aşa fel încât nu ne aşteptăm ca în următoarea lună să fie îmbunătăţiri, ba dimpotrivă”, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: „Sperăm ca în acest val să avem nişte avantaje foarte clare“

Directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Capitală a precizat că în această perioadă, există avantajul campaniei de vaccinare, dar și experienţa autorităţilor, a cetăţenilor, dar şi a personalului medical.

„Suntem în al treilea val al pandemiei – şi nu vorbim doar despre România. Toată Europa şi Mapamondul de fapt sunt în alt treilea val, ceea ce înseamnă un număr mare de infectări. Ce sperăm este ca în acest val să avem nişte avantaje foarte clare. În primul rând, campania de vaccinare care este în derulare şi care presupune că zeci de milioane de oameni la nivelul globului au fost deja vaccinaţi, ceea ce înseamnă că ei vor fi protejaţi şi nu se vor îmbolnăvi, nu vor face forme severe, complicate. În al doilea rând, există clar experienţa pentru noi toţi, mă refer la autorităţi, vorbim de cetăţeni, vorbim de personalul medical. Aici ar trebui să fie un avantaj cert. În al treilea rând, care se leagă de primele două – ar trebui ca presiunea la nivelul sistemului medical să fie totuşi redusă în raport cu al doilea val”, a menționat Adrian Marinescu.

„Dacă am fi avut o imunizare importantă la nivel de populaţie, am fi putut preveni valul al treilea“

Medicul de la „Matei Balș“ a adpugat că în circulaţia unui virus există mai multe valuri.

„O să vă dau exemplu cu gripa spaniolă: au fost trei valuri în trei ani. Aici s-ar pune problema altfel. Am fi putut să prevenim valul al treilea şi răspunsul este – probabil că se putea face acest lucru dacă am fi avut vaccinarea mai repede. Sigur, aici este o discuţie doar în teorie. Dacă am fi avut o imunizare importantă la nivel de populaţie de 60% sau mai mult, atunci da, putea preveni. Or, este clar că în afară de câteva locuri, cum ar fi Israelul, nimeni nu a reuşit acest lucru. Atunci să sperăm că acest val va trece mai repede decât al doilea din considerentele despre care am spus mai devreme”, a zis Adrian Marinescu.

„Să sperăm că vom trece mai repede de acest val“

Directorul medical al Institutului „Matei Balş” consideră că măsurile de prevenţie trebuie păstrate și că toate variantele de tulpini care circulă sunt factori care au dus la creşterea numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus.

„Şi în acest fel, având şi vaccinarea de partea noastră şi experienţa, să sperăm că vom trece mai repede de acest val. Toate variantele noi joacă un rol şi în general un virus, când stă mai mult timp în circulaţie, suferă mutaţii şi apar şi alte variante virale, cum se întâmplă acum”, a mai arătat Adrian Marinescu.

Comentarii
  • Plătit la norma de știri. Asa e ca vom muri cu toții? Dacă nu, taci dracu din gura ca ne-am saturat! Unde e covd? Unde sunt cisternele de pe străzi sa dea cu clor? Am o persoana in familie care a fost omorâtă cu tratamentul din spitale, așa ca ciocu mic ca vă ia dracu!

Adauga un comentariu