Actualitate

Adrian Severin, în Platoul BZI LIVE: „Războiul la care am ajuns acum, eu l-am anticipat încă din anii 2013-2014” – VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 22 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Severin în Platoul BZI LIVE Războiul la care am ajuns acum eu l-am anticipat încă din anii 2013-2014 - VIDEO EXCLUSIV
Adrian Severin a transmis la BZI LIVE că a anticipat războiul din Ucraina

Adrian Severin, fost ministru al MAE, a discutat miercuri, 22 iunie 2022,  la BZI LIVE despre faptul că el a anticipat războiul din Ucraina încă din anii 2013-2014.

„Ceea ce vedem acum cu ochiul liber şi nu se vedea acum ceva timp este o altă fază în procesul de schimbare a ordinii mondiale. Trebuie să punem totul într-un context mai larg şi să înţelegem că avem de-a face cu un moment de inflexiune a istoriei. Schimbările au fost acompaniate de turbulenţe, crize, războaie. Marea putere care a dominat ordinea ce se stinge nu doreşte să părăsească rapid scena, dimpotrivă încearcă să îşi menţină capacitatea de a controla procesele universului. Evident, nu se poate întâmpla. Dacă puterile dominante, în primul rând SUA, ar realiza mersul istoric, şi-ar da seama că ar trebui să se alăture pentru a veni o nouă ordine mondială, lucrurile ar fi mai bune pentru toată lumea. Lucrurile nu se întâmplă aşa, totul se petrece prin oameni şi ei au ambiţii”, a transmis Adrian Severin.

Adrian Severin a anticipat războiul din Ucraina cu aproximativ un deceniu

Fostul europarlamentar a menţionat faptul că în urmă cu doar câteva zile a găsit două scrisori care erau destinate unor înalţi oficiali ai Comisiei Europene. În acestea se menţionau anumite informaţii despre un viitor război între Rusia şi Ucraina, dar şi o serie de propuneri prin care se putea evita această operaţiune militară.

„Zilele trecute, am dat de două scrisori pe care le-am trimis unor membri importanți ai Comisiei Europene. Acestea erau trimise în 2013-2014, înainte de a fi Summit-ul şi în care spuneam că este necesar să se realizeze un acord de asociere cu Ucraina, altfel vor fi tulburări, iar sistemul politic al ţării se va prăbuşi şi astfel creând probleme la frontiera noastră. În realitate, cea care s-a opus apropierii Ucrainei de UE a fost UE şi nu conducerea ucraineană care se spunea că este pro-rusă. Nu s-a întâmplat ce trebuia şi acordul nu a fost semnat. Lovitura de stat a fost rezultatul unei orientări maximaliste a SUA care nu au vrut să ajungă la un compromis care să aducă un guvern pro-ucrainean. Dar nici UE nu a dorit acest lucru. Din momentul acela lucruri s-au petrecut exact cum ştim acum. În timp, s-a ajuns ca Ucraina să devină cu sprijinul NATO un avanpost în coasta Rusiei. A doua scrisoare este din lună martie 2014, atunci spuneam că trebuie să recunoaştem adevărul, este un război între un Occident şi Rusia. Ucraina este locul în care războiul se desfăşoară. Dacă nu vom recunoaşte că toate părţile au dreptatea lor, atunci lucrurile nu vor merge cum trebuie”, a mai precizat în exclusivitate pentru BZI LIVE Adrian Severin.

De asemenea, fostul ministru de Externe a menţionat că este primordial să recunoaştem că fiecare parte are dreptatea ei.

„Noi trebuie să vedem care sunt consecinţele geo-strategice pentru toţi care sunt în zonă. Trebuie să recunoaştem că Rusia are dreptatea ei că a primit în anii 1990 angajamentul de a nu extinde NATO până la frontierele sale, dar a fost încălcat. România a fost bucuroasă de acest lucru. Rusia are dreptul să fie indispusă. Dar trebuie să găsim nişte soluţii negociate pentru a nu fi consecinţe grave. Asta spuneam în 2014. Propuneam o serie de lucruri pentru a se ajunge la o înţelegere care să evite transformarea războiului rece sau hibrid. În caz contrar vom ajunge acolo unde vedem că s-a ajuns astăzi. Nu s-au luat măsurile şi astăzi suntem aici. Războiul care se desfăşoară în Ucraina este un război între Rusia şi cu SUA (prin aliaţii săi). Printre aliaţi sunt state semnificative, puteri emergente: China, India, Iran, Turcia. Lumea se împarte în tabere mari. Soluţia unică este a negocierilor. Care nu ţin doar de alocarea unor teritorii ale Ucrainei, ci ţin de un întreg ansamblu de reguli, instituţii care să refacă echilibrele de putere. Când puterile sunt echilibrate între ele, atunci putem spera ca pacea este asigurată. Aceasta este concepţia şi lui Henry Kissinger. Acesta vede lumea în ansamblu, un globalist înţelept şi realist. Am constatat că părerile noastre au coincis întotdeauna”, a conchis Adrian Severin, la BZI LIVE.

Adauga un comentariu