Secretele istoriei

Adunarile romane – scurt istoric

Publicat: 23 ian. 2015
3

Comitii (comitia). Prin acest termen (pluralul de la comitium) sunt desemnate diferitele adunari ale poporului: comitiile curiate (cele mai vechi), comitiile centuriate (care dateaza, poate, de la inceputul secolului al V-lea i. Hr.) si, in sfarsit, comitiile tribute, care ridica numeroase probleme de cronologie si origine. Comitiile sunt, impreuna cu magistratii si Senatul, unul dintre cele trei organe ale statului roman in timpul perioadei republicane.

Vezi si Alegerea regelui in regatul roman

Elementul de baza al comitiilor este cetateanul deplin, care are drept de vot (ius suffragii) si dreptul de a fi ales magistrat (ius honorum). Libertii poseda ius suffragii. Comitiile sunt locul unor mari dezbateri politice: de voturile lor depind numirea magistratilor, deci, indirect, recrutarea Senatului si adoptarea legilor. Dar ele detin si atributii judiciare importante.

Vezi si Curia romana – scurt istoric

Autoritatea lor este, deci, superioara celei a Senatului si chiar celei magistratilor. Comitiile nu se puteau intruni decat in anumite zile, numite dies comitiales (184 pe an); intrunirea lor era anuntata prin afise, cu trei nundine inainte; in prealabil aveau loc reuniuni de informare (contiones). Votul in comitii nu era individual, ci colectiv, adica fiecare curie, centurie sau trib nu avea decat un vot, ce reprezenta majoritatea care s-a manifestat in sectiune.

Asadar, nu majoritatea cetatenilor era cea care hotara rezultatul, ci majoritatea sectiunilor (curii, centurii sau triburi). Doar motivele de ordin religios si exercitarea dreptului de interventie puteau impiedica intrunirea comitiilor, o data ce era anuntata. La sfarsitul Republicii, competenta lor judiciara a fost redusa treptat, prin infiintarea unor jurii permanente. In timpul Imperiului, rolul lor legislativ si electoral, la inceput pur formal, a disparut in scurta vreme, iar competenta lor judiciara a fost suprimata.

Adauga un comentariu