News Flash:

Afacere cu alcool intr-un monument istoric

23 August 2004
898 Vizualizari | 0 Comentarii
•Pentru a nu pierde un imobil din centrul municipiului Iasi, directorul unei firme a depus plangere penala impotriva a doi salariati ai Consiliului Judetean (CJ) •Cladirea se afla pe lista monumentelor istorice si trebuie sa treaca in proprietate publica a CJ •"Lucrurile nu vor ramane asa. Acea cladire va trece in proprietatea publica a CJ, indiferent ce s-ar intampla. Este un edificiu istoric si va fi tratat ca atare", a declarat recent Lucian Flaiser, presedintele CJ •In imobilul din strada Vasile Alecsandri nr. 6 sunt fabricate bauturi spirtoase si a fost deschis un bar

De frica sa nu piarda o cladire in care fabrica bauturi spirtoase, directorului unei firme din Iasi a depus o plangere penala impotriva a doi salariati ai Consiliului Judetean (CJ). Astfel, directorul societatii comerciale Central Juice SA, Constantin Bita, care este si vicepresedinte al controversatului Barou Constitutional Roman, ii acuza pe Maria Hojbota, sef Serviciu Patrimoniu si Licitatii, si pe Constantin Huma, director Organizare si Resurse Umane din cadrul CJ, de abuz in serviciu si chiar de fals in acte. De fapt, in disperare de cauza, Bita a recurs la aceasta ultima metoda de frica sa nu piarda spatiul unde firma pe care o conduce fabrica bauturi alcoolice si unde, mai nou, a deschis si un bar. Mai mult, marul discordiei, imobil aflat in strada Vasile Alecsandri numarul 6, este trecut pe lista monumentelor istorice si a bunurilor imobile aflate in patrimoniul public al judetului. Desi avocatul si directorul SC Central Juice SA se crede indreptatit sa fabrice spirtoase in spatiul unui monument istoric, conducerea CJ este decisa sa nu se lase induplecata de tacticile lui Constantin Bita. "Lucrurile nu vor ramane asa. Acea cladire va trece in proprietatea publica a CJ, indiferen ce s-ar intampla. Este un edificiu istoric si va fi tratat ca atare", a declarat recent Lucian Flaiser, presedintele CJ. In ciuda atitudinii decise a presedintelui, cei doi salariati sunt nevoiti sa umble pe holurile tribunalelor doar pentru ca si-au facut datoria, mai precis pentru ca au intreprins demersurile legale ca imobilul din Vasile Alecsandri numarul 6 sa treaca in proprietate publica a judetului. "Este prima data cand intru intr-un tribunal. Deodata m-am trezit cu plangerea penala", a declarat Constantin Huma. Plangerea penala depusa de Constantin Bita a fost singura metoda prin care se putea amana decizia Curtii Supreme de Justitie. Directorul firmei producatoare de bauturi alcoolice justifica totul prin perspectiva unei conspiratii impotriva persoanei sale. Astfel, in opinia lui Bita, decizia ca imobilul respectiv sa fie trecut pe lista monumentelor istorice nu este justificata. "Sa nu uitam ca aceasta decizie a fost semnata de toti, mai putin de Octav Cozmanca si Nicolae Vacaroiu", a exclamat Bita. Acesta este un personaj colorat si exotic, care ar recurge la orice tactica numai pentru a nu pierde afacerea pe care o conduce. Bita spune ca ar renunta la imobilul din centrul municipiului doar daca ar primi un spatiu de productie in alta parte si ar fi despagubit cu cateva miliarde de catre CJ.

Istoria imobilului

Cladirea din strada Vasile Alecsandri numarul 6 a fost construita in anul 1921, iar in anul 1934, in urma tranzactiei facute cu societatea "Viata Romaneasca", Chestura Politiei din Iasi dobandeste imobilul, acesta fiind nationalizat prin Ordinul Ministerului de Finante. Din anul 1983, edificiul este transmis in administrarea Intreprinderii Judetene de Productie Industriala si Prestari Servicii Iasi. In anul 1991, prin ordinul prefectului, are loc reorganizarea unitatii si sunt infiintate trei societati comerciale care preiau patrimoniul. Cele trei firme sunt SC Mica Industrie SA, SC Recons SA si SC Central Juice SA, iar printr-o Hotarare de Guvern societatile mentionate trec in administrarea CJ, fiind considerate servicii publice de interes judetean. Un an mai tarziu, Comisia Nationala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Arheologice transmite Prefecturii ca imobilul aflat in strada Vasile Alecsandri numarul 6 se afla pe lista monumentelor istorice sub titulatura "Casa Revistei Viata Romaneasca". Trecerea actiunilor celor trei societati comerciale in gestiunea Fondului Proprietatii de Stat a dat nastere unor controverse ulterioare. In anul 1998, in urma solicitarii CJ, Curtea de Conturi dispune intrarea in legalitate a starii imobilului si comunica Fondului Proprietatii de Stat (FPS) ca respectivul spatiu se afla in proprietate publica a judetului. In urma unor indelungi controverse, in anul 2001 Curtea Suprema de Justitie se pronunta in favoarea CJ. Mai mult, CJ a calculat lipsa folosintei spatiului in conformitate cu hotararea privind tarifele pentru inchirierea spatiilor cu alta destinatie decat locuinta, pentru a determina valoarea prejudiciului creat de SC Central Juice SA, SC Mica Industrie SA si SC Recons SA. Astfel, prejudiciul creat de SC Central Juice SA pe perioada ianuarie 2002 - iunie 2003 a fost stabilit la o valoare de peste 730 milioane lei.

Decizie ciudata a Judecatoriei Iasi

Ulterior, CJ promoveaza actiuni de evacuare a spatiului ocupat de cele trei societati comerciale. Prin sentinta civila pronuntata in martie 2003, instanta hotaraste admiterea actiunii de evacuare inaintate de CJ impotriva SC Mica Industrie SA. In luna decembrie a anului trecut, judecatorul Mihaela Butuca dispune evacuarea SC Recons SA din spatiul din Vasile Alecsandri numarul 6. Insa acelasi judecator, Mihaela Butuca, este de acord ca SC Central Juice SA a ocupat spatiul fara temei si fara a plati catre CJ chirie, cauzand un prejudiciu egal cu contravaloarea chiriei ce ar fi incasat-o pentru spatiu, insa nu dispune evacuarea imobilului. Mai mult, plangerile penale depuse impotriva celor doi salariati ai CJ, Maria Hojbota si Constantin Huma, au un traseul cel putin la fel de ciudat. Astfel, plangerile facute de catre Constantin Bita ajung pe adresa Prefecturii, in loc de cea a CJ. Apoi, citatiile sunt facute pe nume incorecte, fapt care da nastere unor situatii hilare. "Ne-au casatorit astia. Am primit o citatie pe numele Maria Huma, in loc de Maria Hojbota", a declarat salariata Serviciului Patrimoniu si Licitatii. Oricum, desi conducerea CJ descalifica actiunile intreprinse de Constantin Bita, acesta continua sa faca bani producand si vanzand bauturi alcoolice in cadrul unui imobil considerat monument istoric.
(T.L.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012914 (s)