Actualitate

Afacere cu parfum! Aceasta familie a investit 10.000 de euro intr-un teren si a transformat totul in cel mai frumos loc din Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 08 iul. 2019

@ Toti membrii familiei Bocan sunt implicati in afacerea de la tara @ Ideea de a deschide o astfel de afacere a venit la sugestia unui prieten care avea un business in domeniu @ Suma investita in plantatie provine din economii si banii castigati in strainatate @ "Am vrut sa fac ceva deosebit", sustine Vasile Bocan

Toti localnicii din comuna Harmanestii Vechi, din Iasi, stiu unde se afla "aurul mov" al familiei Bocan. La numai cativa kilometri de locuinta acestei familii, intr-o zona unde pot fi vazute doar campurile cu cereale sau iepurii si vulpile salbatice, incanta privirea si simturile o plantatie cu lavanda. Pe aproximativ un hectar se intinde plantatia cu Lavandula angustifolia. Familia Bocan a cules deja aproape toata productia de lavanda. "Mai avem cam un sfert de cules, dar nu gasim oameni sa culeaga, pentru ca trebuie culeasa manual", sustine Vasile Bocan.

Inceputul a fost greu

Vasile Bocan a decis in urma cu 4 ani, impreuna cu familia, sa investeasca banii economisiti "in ceva deosebit", pe meleagurile natale. Dupa ce a aflat ca este o planta profitabila si s-a consultat cu un prieten care avea deja plantatia de lavanda in alt judet, ieseanul s-a apucat de treaba.

"Prietenul meu mi-a zis ca se face profit de 8.000 de euro la hectar. Am zis ca macar scot banii pe care-i investesc. Pana acum insa, nu pot spune ca am scos investitia, pentru ca noi nu avem un contract si oricum e mai greu sa il facem, pentru ca depindem mult de vreme si nu putem fi siguri pe o anumita productie. Sper ca in urmatorii ani sa avem si profit, sa semnam un contract", sustine producatorul de lavanda. Acesta este fermier cu experienta, cultivand cereale in ultimii 15 ani, astfel ca stia ce inseamna munca in camp. Intreaga suprafata cultivata este de un hectar si plantarea butasilor s-a facut manual. Din acest motiv au aparut probleme in ceea ce priveste rata de prindere a butasilor.

"In primul an am plantat 20.000 de de butasi din care s-au prins foarte putini, aproximativ 20 la suta. Oamenii nu au respectat pasii procesului de plantare, vremea fiind secetoasa, nu i-au udat la plantare, si astfel am pierdut. In anul doi, am plantat 16.000 de butasi, din care s-au prins 99 la suta. Deci, a fost nevoie de multa munca pentru a ajunge aici. Am avut 15 oameni platiti cu ziua care ne-au ajutat la plantare, iar apoi 9 oameni cu care am recoltat", sustine Vasile Bocan.

10.000 de euro in plantatie

Cultura de lavanda este certificata bio, nu a fost tratata cu erbicide, astfel ca recoltarea se face manual. Drept urmare si cheltuielile cu aceasta plantatie sunt mai ridicate. Ieseanul face un calcul simplu si spune ca pana acum a investit peste 10.000 de euro, bani care cuprind terenul, butasii, instalatia pentru distilarea uleiului de lavanda si mâna de lucru.

"Aveam 8.000 de euro economisiti, pe care voiam sa-i investim intr-o ferma cu vaci, dar am renuntat si i-am bagat in lavanda. Am mai primit bani si de la baiatul cel mare, care lucreaza in strainatate si asa am ajuns la aceasta cheltuiala. Acum, culesul se face manual, dar pe viitor intentionam sa facem totul mecanizat, iar pentru asta avem nevoie de o masina speciala de recoltat, care costa aproximativ 10.000 de euro. Numai oamenii ii platim cu 1.000 de lei, pe zi. Am investit si in instalatia de distilat vreo 20.000 de lei", mai spune Vasile Bocan.

Ieseanul sustine ca anul acesta are o productie mai mica din cauza ploilor din acest an. "Lavanda nu necesita irigata, de aceea se preteaza foarte bine la clima din tara noastra. Pe noi, dar si pe alti cultivatori de lavanda, pentru ca am vorbit cu alti prieteni din diverse judete, ne-a dat peste cap vremea. Asta e problema: ploaia. Ne influenteaza vremea productia. Anul acesta o sa avem mai putina lavanda ca anul trecut, insa de acum, fiind deja in anul trei de productie, este deja la maturitate si speram sa obtinem un ulei bun", sustine Vasile Bocan.

Vezi si: "Aurul MOV" de la Iasi! Iata cum poti sa te imbogatesti cu o investitie de numai 500 de euro ! Un cuplu a pus fiecare detaliu la punct, iar acum se gandeste sa se extinda! FOTO

Ce produse se vand?

Momentan, Vasile Bocan are pe piata doar lavanda uscata, ulei de lavanda, apa de lavanda si floare de lavanda doar în sezon, care se vand online. Ieseanul spune ca ar vinde si alte produse, insa trebuie realizate manual si inca nu are timp sa le faca. "Dureaza ceva timp sa faci sapun sau altceva. Cautam contracte în strainatate, deoarece în tara pretul oferit per litru este mult sub pretul pietei europene, dar în statele din Vest pleaca de la 150 de euro si poate ajunge chiar si la 250 de euro, pe când la noi pretul scade pana la 50 de euro", sustine Vasile Bocan.

Interesul pentru aceasta cultura a crescut in ultimii ani, in Iasi. In ultimii 5 ani, de la doar cativa mii de metri patrati cultivati cu aceasta planta, suprafata a crescut la 12 hectare. Cea mai mare suprafata inregistrata in Iasi, cu lavanda, este a lui Vasile Bocan. Lavanda este o planta de origine mediteraneana, folosita intens în industria farmaceutica si cosmetica. Planta are proprietati curative recunoscute de medicina. Florile sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor sau a tincturilor. Lavanda este buna pentru insomnie, reducerea stresului, reglarea tensiunii sau întarirea sistemului imunitar, epilepsie, migrene sau ameteli. Uleiul de lavanda, baza pentru tincturi, are proprietati antiseptice, antibacteriene si antiinflamatorii.

Comentarii
Adauga un comentariu