Local

Afacere de succes, pusă la punct din pușcărie. Zeci de mii de euro, învârtite într-o casă din Podu de Fier. Medici și asistente, în spatele combinațiilor

Publicat: 11 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afacere de succes pusă la punct din pușcărie. Zeci de mii de euro învârtite într-o casă din Podu de Fier. Medici și asistente în spatele combinațiilor
Mascații și polițiștii de la Investigații Criminale, în fața unei case din Podu de Fier

Mai mulți indivizi din Iași controlați de un pușcăriaș au reușit să adune zeci de mii de euro folosindu-se de metoda „accidentul”. Au inventat povești și au păcălit mai multe persoane, însă au ajuns în atenția polițiștilor, iar acum au de dat explicații în fața legii. Dacă vor fi găsiți vinovați, vor petrece ani grei în spatele gratiilor

O dimineață interesantă la Iași. Mascații și polițiștii de la Investigații Criminale au efectuat un șir de percheziții domiciliare pentru a destructura o rețea ce se folosea de metoda „accidentul”. Ieri-dimineață, în zona Podu de Fier, mascații au intrat într-o locuință în care se aflau mai multe persoane. Surse din cadrul anchetei au precizat că o parte dintre persoanele care locuiau în acea casă au fost ghidate de un bărbat care se afla în penitenciar. Prin metoda „accidentul” au reușit să strângă sume importante de bani. Ieri, mai multe persoane au fost duse la audieri, urmând ca polițiștii să stabilească dacă vor lua vreo măsură preventivă împotriva acestora.

„Individul aflat în penitenciar se ocupa de apeluri. El suna diferite persoane și profita de șocul emoțional pe care îl provoca atunci când spunea că fiul sau fiica celui apelat a suferit un accident rutier, cerând diferite sume de bani. Odată ce persoana apelată cădea în plasă, erau trimise persoane din municipiul Iași să ia banii”, a precizat o sursă din cadrul anchetei.

Metoda „accidentul” a făcut zeci de victime

De cele mai multe ori, oamenii sunt foarte creduli și întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea unor semeni. Astfel, autorii apelează telefonic potențialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier și, sub falsa identitate (de exemplu: se pretind ca fiind avocat sau chiar membrul al familiei), solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale etc.). Pentru reușita infracțională, mai este doar un pas pentru ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menționate de autori.

„Este normal ca orice părinte să-și ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificați informațiile primite. În prezentul tip de înșelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacție emoțională pe care vestea dată o produce, și anume starea de șoc și teamă. Acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, știind că majoritatea oamenilor acționează precipitat în asemenea situații”, au transmis polițiștii.

Autorii acestui tip de înșelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), astfel încât câștigă încrederea victimei și o conving pe aceasta că cele relatate sunt reale.

De ce trebuie să se ferească ieșenii

Având în vedere aspectele prezentate, polițiștii recomandă cetățenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze și să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112 ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracțiuni de înșelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste „povești” cu caracter emoționant. Pentru a evita să deveniți victima  unei infracțiuni de înșelăciune, este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoționale, vocea «rudei», «fiului», «fiicei» care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitați să cereți amănunte referitoare la situația prezentată”, au mai precizat polițiștii.

Adauga un comentariu