Actualitate

Afacere dubioasa de 200 de milioane de euro! Iesenii sunt prostiti cu proiectul Silk District. Avocat: „Este o tradare nationala”

Publicat: 03 iun. 2019

@ Silk District, minciuna investitorilor de la Prime Kapital @ Promit spatii verzi pe aproape o treime din suprafata de teren de pe Calea Chisinaului @ Conform actelor oficiale, procentul dedicat spatiilor verzi nu va depasi 15 la suta @ Proiectul a fost reintrodus in consultare publica, dupa ce la prima tentativa nimeni nu stia ce se va construi in realitate @ Nici macar vanzarea terenului nu a fost finalizata @  "Este o tradare nationala prin pasivitatea decidentilor din trecut. Nu sunt nici proprietari (despre Prime Kapital -n.r.) si nici nu au autorizatie. Astazi, 3 iunie (ieri- n.r.), au doar o poveste frumoasa. Ei nu fac altceva decat sa induca lumea in eroare", a precizat avocatul Dragomir Tomaseschi @ Si formularea din proiectul de hotarare are rolul de a crea si o mai mare confuzie

Silk District, proiect imobiliar anuntat de Prime Kapital, companie sustinuta de un fond sud-african de investitii, se bazeaza pe un sir lung de nereguli si minciuni.

In editiile anterioare ale cotidianului BZI s-a aratat faptul ca in momentul in care Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost publicat pentru consultare publica, informatiile din documentatie lipseau cu desavarsire.

Iesenii erau anuntati ca se va construi pe o suprafata de aproape 10 hectare, pe Calea Chisinaului nr. 22, doar o cladire cu 25 de etaje. Informatia publicata nu avea nicio legatura cu prezentarea oficiala facuta de companie. In consecinta, proiectul a fost retras de pe site-ul municipalitatii.

Pe data de 31 mai, municipalitatea publica din nou PUZ-ul care, de data asta, contine mai multe informatii, dar tot incomplete. Cei de la Prime Kapital s-au grabit sa cumpere publicitate pentru promovarea proiectului, in conditiile in care nu au obtinut toate avizele de la institutiile abilitate. Spre exemplu, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) nu a avizat favorabil investitia imobiliara. Asa-zisii investitori induc in eroare publicul larg anuntand ca, din aproape 10 hectare de teren, se va aloca o suprafata de spatii verzi de 35.000 metri patrati, adica aproape o treime din suprafata totala. Minciuna este evidenta. In PUZ, procentul dedicat spatiilor verzi este doar de 15 la suta. Pe terenul mentionat ar urma sa se construiasca 100.000 metri patrati de spatii birouri clasa A, 2.500 de apartamente si hotel de 4 stele cu 160 de camere, investitie care ar urma sa depaseasca pragul de 200 de milioane de euro.

O alta problema nelamurita se refera la modul in care se va face circulatia in zona. In afara de Calea Chisinaului, in vecinatatea terenului, strazile sunt foarte inguste. Un grad maxim de ocupare a birourilor si a locuintelor conduce la inregistrarea unui numar foarte mare de masini. Cert este ca Prime Kapital vrea sa grabeasca proiectul cu viteza luminii, presiunea fiind din ce in ce mai mare pe sefii din primarie. Prime Kapital a facut si o cerere pentru demolarea tuturor cladirilor aflate pe terenul mentionat. Deocamdata, autorizatia nu a fost emisa. Acelasi PUZ arata ca vor fi construite 21 de cladiri pornind de la un regim de inaltime P+2, pana la P+ 25, cu trei niveluri la subsol, cu destinatia de parcari.

Formulare dubioasa

Si formularea din proiectul de hotarare are rolul de a crea o si mai mare confuzie. Conform proiectului de hotarare supus dezbaterii publice, Silk District ar fi fost avizat chiar de catre Comisia de Urbanism. In realitate, proiectul a primit doar un aviz de oportunitate din partea unei comisii formata din arhitecti. Abia dupa finalizarea consultarii publice, proiectul poate fi introdus pe ordinea de zi a Comisiei de Urbanism. Reprezentantii primariei sustin ca ar fi doar un model de scriere a sectiunii "expunere de motive". Insa, in cazul altor proiecte imobiliare aflate in consultare publica nu exista pasajele "avand in vedere avizul Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Iasi" sau "avand in vedere avizul Arhitectului-Sef".

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Prime Kapital nu este proprietar

Nici situatia juridica a terenului nu este clara. Proprietara celor 10 hectare de teren este Teba Iasi Industry SA, nicidecum Prime Kapital. Cele doua entitati au semnat doar un antecontract in cursul anului trecut, pentru o valoare de aproape 30 de milioane de euro. La un moment dat s-a semnat un act aditional prin care Prime Kapital, prin PK Ebony SRL, s-a angajat sa plateasca intreaga suma pana pe data de 15 octombrie 2019.  In spatele firmei PK Ebony SRL se afla Martin Slabbert si Victor Semionov. Dar, proiectul a fost prezentat oficial de catre Maggie Kitshoff, manager la PK. Semionov apare ca administrator al societatii impreuna cu cetateanul britanic Dewald Lambertus Joubert. Cei de la PK sunt si proprietari ai Complexului Era.

Vezi si: Patroana unui restaurant celebru din Iasi, la marginea prapastiei! Cu ajutorul judecatorilor a reusit sa blocheze vanzarea. Totul a inceput de la datorii enorme

Societatea civila reactioneaza

Proiectul celor de Prime Kapital a fost blocat in instanta. Mai precis este contestata vanzarea parafata de Teba. Se considera abuziva vanzarea, deoarece terenul apartine Statului Roman. Asta, din cauza ca nu au fost respectati pasii de privatizare a fostei fabrici de matase Victoria, actualmente Teba. Instanta de judecata ar urma sa se pronunte in acest dosar pe data de 12 iunie.

"Nu sunt de acord ca Statul Roman sa se lase fraierit prin pierderea acestei suprafete importante, intrucat interesul a fost sa lucreze 2.000 de oameni si sa se faca productie, iar Statul sa obtina venituri. Un contraexemplu ar fi Dacia Pitesti, de unde Statul obtine venituri. Este o tradare nationala prin pasivitatea decidentilor din trecut. Nu sunt nici proprietari (despre Prime Kapital -n.r.) si nici nu au autorizatie. Astazi, 3 iunie (ieri- n.r.), au doar o poveste frumoasa. Ei nu fac altceva decat sa induca lumea in eroare", a precizat avocatul Dragomir Tomaseschi.

Si municipalitatea ieseana a intrat in acest proces. Primarul Mihai Chirica a precizat ca, daca instanta va anula contractul, Primaria va cere drepturile asupra terenului.

Proiectul Silk District este operat, la Iasi, de societatea comerciala Prime Kapital, membra a Fondului de Investitii MAS REAL ESTATE INC (MASPLC), din care mai fac parte firmele Absa Asset Management Pty Ltd (Investment Management), The Vanguard Group Inc., Stanlib Asset Management (Pty) Ltd, Saniam Investment Management (Pty) Ltd, Investec Asset Management (Pty) Ltd, Alexander Forbes Investements Ltd, Stanlib Multi-Manager Ltd, Prudential Investment Managers (South Africa) Pty Ltd, Momentum Asset Management Pty Ltd, Old Mutual Investment Group (Pty) Ltd.
Conducerea fondului este asigurata de: Malcolm Levy, Ronald Spencer, Karen Tiplady, Paul Osbourn, Jaco Jansen, Jonathan Knight, Pierre Goosen, Glynnis Carthy, Werner Alberts, Melt Hamman.loading...

Comentarii
 • PSD a contribuit cu bani şi ne-a făcut aeroport în Iaşi, ca să fim în rând cu lumea civilizată. PSD a modernizat o mare parte din transportul public în comun; PSD a construit Ateneul din Iaşi; PSD a astfaltat/ pavat aproape tot oraşul Iaşi; PSD a reabilitat palatul culturii, palatul copiilor, sala polivalentă, şcoli, grădiniţe, universităţi, spitale, Biserici; PSD a făcut piste pentru biciclişti; PSD a modernizat şi a igenizat toate pieţele din oraşul Iaşi; PSD a reabilitat şi a modernizat toate căminele studenţeşti din oraşul Iaşi; PSD a construit în oraşul Iaşi multiple centre de asistenţă-socială; PSD a rezolvat o mare parte din problema iluminatului public stradal; PSD a schimbat toate şinele de tramvai din oraşul Iaşi; PSD a construit blocuri ANL în oraşul Iaşi.

  • PSD a construit Catedrala Mântuirii Neamului; PSD a construit Arena Naţională; PSD a modernizat metroul; PSD a construit SUTE de blocuri ANL în România; PSD a făcut programul „Prima Casă”; PSD a construit SUTE de săli de sport în România; PSD a înfiinţat Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură; PSD a înfiinţat SMURD; PSD a înfiinţat Protecţia Copilului; PSD, prin Ion Iliescu, a iniţiat aderarea României la NATO; PSD a înfiinţat programe gratuite de prevenire şi control al bolilor transmisibile; PSD a modernizat flota TAROM; PSD a dotat armata română cu echipamente şi tehnică de ultimă generaţie; PSD a făcut proiectul „51% alimente româneşti în magazine”; PSD a modernizat bazele turistice din Delta Dunării; PSD a reabilitat baraje şi a retehnologizat hidrocentrale; PSD a reabilitat traseul montan Transfăgărăşan.

  • Sa mori tu ca PSD-UL a contribuit cu bani in toate alea?,da a contribuit cu banii statului bai incultule,tot din banii statului au luat si ei la partid bai postacule psd imbuibat si tot asa,si tot asa si au mai si imprumuatat bai daca nu stii ca sa plateasca si copiii copiilor nostri bai habarnistule,ai impresia ca banii statului,contributiile la toti cei care muncesc sint banii PSD-ULUI?

   • esti culmea , in lipsa de argumente te legi de un amanunt INFIM .. pai SE STIE ca din BANII PUBLICI a facut PSD 700.000 de lucruri benefice si folositoare cetatenilor romani !! .. asa este PESTE TOT IN LUME !! .. DIN BANII PUBLICI au fost construite autostrazile din SUA !! .. din BANII PUBLICI s-a dezvoltat GERMANIA , SPANIA , ITALIA , MAREA BRITANIE !! .. contributia politicienilor PSD este imensa , Ion Iliescu a initiat aderarea Romaniei la NATO (trebuie sa-i multumesti lui Ion Iliescu ca altfel te invadau rusii si te calcau in picioare) .. politicienii din PSD au lucrat nopti in sir si au facut proiecte pentru obtinerea fondurilor europene/ programul prima casa/ agentia de plati pt agricultura/ samd

 • In blocuri anl stati voi postacii Psd! Traiti cu mici si bere si muzica campeneasca! O sa muriti de foame! Tot din buzunarul vostru!! Comunisti!

 • comunistii au facut si bine romaniei , nu doar rau …. au dezvoltat romania .. au construit fabrici , uzine, combinate , inteprinderi , blocuri , scoli , camine studentesti , casa poporului , metrou, samd….. bucurestiul era o bijuterie (micul paris) .. educatia era educatie .. bunul simt era bun simt .. nu stii tu d-astea ))

 • Dacă se intenționează asemenea investiții imobiliare înseamnă că există cerere. Dacă nu se respectă cerințele de urbanism în ceea ce privesc spațiile verzi și de recreere e numai vina administrației publice locale. N-am nimic împotriva dezvoltării imobiliare, dar să se facă după lege.

 • Si Palasul a fost construit pe un teren decat de Primaria Iasi, in timpul mandatului primarului dorohoian Nichita, pe o suma de nimic. Mai mult, Palas nu a platit nici pana in ziua de azi redeventa catre primarie.

Adauga un comentariu