Titlurile zilei

Afacere ilegală de 1 milion de euro în centru! Cristian Stanciu, patronul FEG, în mijlocul unui scandal monstru la Casa Modei din Iași

Publicat: 21 ian. 2021
Cristian Stanciu, patronul FEG, și clădirea Casa Modei din municipiul Iași
La Casa Modei din Iași, Cristian Stanciu, patronul FEG, a lucrat un deceniu fără autorizație

Lucrările de la Casa Modei din Iași au fost făcute un deceniu întreg fără ca legea să fie respectată. Controversatul Cristian Stanciu, consilier județean PSD și patronul FEG, a cerut abia acum să intre în legalitate pentru a acoperi toată investiția derulată în centrul municipiului Iași. Unul din cei mai bogați politicieni din Iași a dat lovitura cu achiziția clădirii ultracentrale, însă ani la rând și-a bătut joc de acest imobil

Unul din oamenii de afaceri din Iași a fost prins cu o minciună grosolană după circa un deceniu. Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri județeni PSD, își vede liniștit de afacerile personale în ciuda ilegalităților pe care le practică de atâția ani. În această categorie intră și reabilitarea clădirii cunoscute drept „Casa Modei” din Iași. Imobilul a fost luat de Cristian Stanciu prin Fundația Ecologică Green (FEG), iar alesul județean a demarat o serie de lucrări de reamenajare interioare.

Doar că ani la rând a făcut acest lucru ilegal, fără să dețină toate avizele. În urmă cu câteva luni, în 2020, chiar Inspectoratul Județean de Construcții a constatat că lucrările au fost executate ilegal. Inspectorii au impus ca Stanciu să intre în legalitate până în aprilie 2021. Consilierul județean, strâns cu ușa, a fost nevoit să ceară avize de la toate instituțiile. Ultimul aviz a fost solicitat de la Comisia Zonală a Monumentelor în ședința care a avut loc ieri, 20 ianuarie 2021.

Cristian Stanciu a lucrat ilegal la Casa Modei din Iași. Afaceristul a acoperit golăniile făcute în centrul orașului

Chiar la finalul anului 2020 (29 decembrie), FEG a depus o cerere la Comisia Zonală a Monumentelor pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește construirea planșeului conform PV nr. 211/24.11.2011. Se mai au în vedere și recompartimentări interioare și lucrări de renovare la etajele 1, 3, 5 și 6, dar și la scara de acces la terasa existentă.

Practic, de un deceniu, Cristian Stanciu a lucrat după cum a vrut, fără a avea și toate avizele, așa cum ar fi fost normal. A cerut acum avize de la Monumente pentru ca mai apoi să poată cere reautorizarea de la Primăria Iași pentru a avea toate documentele în regulă. Stanciu a executat un set de lucrări fără să aștepte avizarea acestora ca orice alt ieșean care vrea să construiască. De exemplu, între parter și etaj, la Casa Modei din Iași a fost executat un planșeu fără autorizație, aspect constatat încă din anul 2011.

Mizilic de 1 milion de euro pentru patronul FEG în plin centrul Iașului

Stanciu a achiziționat Casa Modei în 2010 pentru circa 1 milion de euro. Imobilul ultracentral a fost cumpărat cu un preț modic de la fostele cooperative meșteșugărești. Acum, clădirea adăpostește diverși chiriași, dar și o parte din cursanții FEG, școală patronată chiar de Cristian Stanciu. Afacerea a mers strună pentru consilierul județean al PSD Iași. Acesta și-a văzut liniștit de afaceri ani la rând fără să se grăbească să intre în legalitate. A fost chiar amendat de Poliția Locală, însă acest lucru nu a contat prea mult. Abia recent i s-a impus să intre în legalitate pentru a nu mai fi amendat și mai mult. Însă, vreme de 10 ani, Cristian Stanciu a încălcat flagrant legea, iar autoritățile vremii au închis ochii. Deși are o avere de invidiat, Cristian Stanciu nu și-a trecut toate bunurile în declarațiile de avere.

Vânător de monumente istorice din Iași. Patronul FEG, în mijlocul unor scandaluri imobiliare

Tot de la Comisia Zonală a Monumentelor, Cristian Stanciu a cerut aviz pentru modificarea completă a unui monument istoric din strada Păcurari. Este vorba de Casa „Iacob Negruzzi”, clădire administrată de FEG și pe care Cristian Stanciu are intenția să o modifice aproape în totalitate. Acesta a luat imobilul „Negruzzi” (datat la 1857) pentru 350 de mii de euro. Deși desfășoară activități care îi aduc venituri consistente, Cristian Stanciu nu dă doi bani pe istoria Iașului.
Vom reveni!

Comentarii
  • Sa intrebat vreodata cineva cum niste angajati la stat, politicieni, ajung in cativa ani sa se inbogateasca cu milioane , sa invarta ei ori familia lor afaceri de milioane in timp ce alti angajati la stat ori particular traiesc de la un salariu la altul si dupa 30 de ani de munca ?

  • Acest individ impreuna cu tatal sau ar trebui saraspunda in fata legii pentru toate hotiile facute.! Dar DNA se pare ca nu doreste sa/l verifice pe acest interlop,gratie influientelor sale de tot felul.Oricum,cand o sa plece in lumeade apoi,o sa fie judecat corect pentru tot ce a facut.. Balaban Gh. Barlad

  • Gata, ati terminat cu Manolache, cu Popa si acum ati trecut la minunatul asta ?
    Despre Costel Alexe nimic. Despre Mihai Chirica nimic.
    Se aude prin targ, ca primarul si actualul presedinte de CJ le cam este frica de B Z I.
    Oare de ce ? Ce-ar putea sa le faca un mic trust de presa independenta ?

  • Amuzant ca de-abia in 2020, adica la sfarsit de mandat, a fost deranjat domnul Cristian Stanciu, practic Politia Locala si Primaria Municipiuliu Iasi si-a recunoscut incompetenta sau de ce nu chiar l-a acoperit pe Stanciu. Mihai Chirica este de 10 ani in Primaria Iasi, mi-e greu sa cred ca PMI nu stia nimic despre o cladire la 300 de metri de Primarie

Adauga un comentariu