Eveniment-Social

Afacere pe spinarea chiriasilor ANL! Inca o cotizatie la primarie!

Publicat: 28 oct. 2014

@ Chiriasii din ANL-urile primariei vor putea din aceasta iarna sa achizitioneze apartamentele in rate @ Alesii locali urmeaza sa aprobe in perioada urmatoare modelul contractului de vanzare cumparare a apartamentelor @ Primaria a mai gasit o modalitate de a-i taxa pe tinerii chiriasi cu cateva mii de euro

Municipalitatea ieseana nu a atribuit macar un metru patrat de teren tinerilor care doreau sa isi construiasca o locuinta, desi in acest sens exista o legislatie valabila inca de acum mai bine de un deceniu. In schimb, primaria se grabeste sa ii taxeze pe cei care au reusit sa intre in programul ANL, devenind chiriasi ai statului. Modificarea legislatiei privind apartamentele ANL aduce posibilitatea achizitionarii acestora in rate. La intocmirea contractului de vanzare cumparare in rate a apartamentului primaria a decis sa impuna si achizitionarea terenurilor reprezentand cotele indivize ale locatarilor, fiecare chirias urmand sa achite cateva mii de euro in plus doar pentru ca primaria sa nu iasa in pierdere. Practic, in acest caz municipalitatea ar vinde terenul pe care sunt construite blocurile ANL, pretul plecand de la 118 euro pe metrul patrat, asa cum e cazul blocului 1001 de pe Soseaua Nicolina. In functie de dimensiunile fiecarui apartament, cota indiviza, mai precis „cota primariei” ar fi de cateva mii de euro pe fiecare apartament. „Nu mi se pare ca primaria are prea multe merite. Oricum la Iasi s-a construit putin fata de alte orase. In plus nu stiu sa fi facut ceva cu legea cu terenurile pentru tineri. Vad ca functioneaza ca un SRL pus pe capatuiala”, a opinat Daniel C., un chirias ANL din Nicolina.

Contractul cadru va intra in dezbatere publica

Inainte de a fi aprobat, contractul ar urma sa fie lansat in dezbatere publica, modelul acestuia putand fi consultat in editia on-line a ziarului. Potrivit modelului, taxele notariale pentru autentificarea acestora vor fi achitate de catre cumparator. Asadar, pentru plata in rate, avansul va fi de cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda va fi constituita din dobanda de referinta a BNR, la care se adauga doua puncte procentuale. Ratele vor fi achitate catre detinatorii unitatii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuintei.

„Transferul de proprietate asupra locuintei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinta ramanand in administrarea autoritatilor administratiei publice locale”, a precizat Letitia Palaga, sefa Directiei de Administrare a Patrimoniului municipalitatii. Potrivit acesteia, DAPPP administreaza circa 700 de locuinte ANL, abia 50 fiind vandute pana in prezent. „Deja avem o serie de solicitari de la chiriasi, acum cu noua lege. Pana acum s-au dat doar vreo 50 de locuinte”, a declarat Letitia Palaga, sefa DAPPP.loading...

Comentarii
  • La foarte multi chiriasi ANL observi ca au cate 2(daua) masini. De cand lumea se vinde si cota indiviza. Multi chiriasi n-au cumparat aceste aprtamente-desi legea exista de ceva vreme in vigoare- asteptand, ca niste MILOGI” O POMANA ELECTORALA” Mai exact se gandeau ei ca-n an electoral guvernul le vor da apartamentele la pret de „TV color”.
    …..”SOCOTEALA DE ACASA NU SE POTRIVESTE CU CEA DIN TARG”…..

Adauga un comentariu