News Flash:

Afacerea culegerilor pentru examenele nationale

9 Noiembrie 2007
791 Vizualizari | 0 Comentarii
• Parintii sunt dispusi sa investeasca destui bani in viitorul odraslelor si cumpara de la librarie orice fel de carte care compileaza cateva teste, tinand cont de desele schimbari facute de Ministerul Educatiei • Autorii cartilor de acest gen profita de cererea tot mai mare care exista pe piata la ora actuala si de faptul ca majoritatea elevilor sar peste etapa de consolidare a cunostintelor si trec direct la evaluare • "Este o afacere privata a editurilor, acestea publica in masura in care au o piata de desfacere. Elevii care se pregatesc pentru examenele nationale ar trebui, in primul rand, sa asculte de sfatul profesorului si apoi sa cumpere o asemenea carte", a declarat Constantin Chirila, inspector de matematica in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi


Scrierea si publicarea rapida a unor culegeri cu propuneri de teste pentru tezele cu subiect unic, acum cand acestea reprezinta o necesitate pentru parintii disperati de mult prea desele schimbari facute de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), reprezinta o afacere privata si foarte banoasa a editurilor. Parintii sunt dispusi sa investeasca destui bani in viitorul odraslelor si cumpara de la librarie orice fel de carte care compileaza cateva teste. Culegerile de probleme realizate de profesori remarcabili au disparut aproape total din peisaj, sau daca acestea vad lumina tiparului, o fac intr-un tiraj foarte scazut pe riscul editurilor. "La ora actuala, exista mai putine culegeri de probleme si foarte multe culegeri de teste care raspund unor necesitati imediate de pregatire. Din pacate, aceste carti cu probleme au disparut, chiar daca sunt scrise de profesori foarte buni, asta deoarece este o cerere foarte mare pentru produsul finit. Este o afacere privata a editurilor, acestea publica in masura in care au o piata de desfacere. Elevii care se pregatesc pentru examenele nationale ar trebui in primul rand sa asculte de sfatul profesorului si apoi sa cumpere o asemenea carte. Trebuie sa stim in primul rand ce trebuie sa alegem", a declarat Constantin Chirila, inspector de matematica in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi. Riscul mare al unor culegeri de teste este ca unele, in special cele realizate de mai multi autori, au teste cu structuri diferite. Unele teste au doua parti, altele au trei si au si modalitati diferite de notare. O parte din cerintele din anumite teste nu se regasesc in programa pentru clasa sau semestrul respectiv.

Salt peste consolidarea cunostintelor

Autorii cartilor de acest gen profita de cererea tot mai mare care exista pe piata la ora actuala si de faptul ca majoritatea elevilor sar peste etapa de consolidare a cunostintelor si trec direct la evaluare. "Piata cartii este una libera si de aceea noi nu avem ce face in aceasta privinta. Profesorii trebuie sa lucreze conform programei si daca isi fac treaba bine la clasa, vor avea si rezultate. Solutiile din aceste carti sunt orientative, sunt doar niste solutii posibile, nu si general valabile. Culegerile de acest gen apar pentru ca asta se cere, se vede doar scopul final, evaluarea, dar se sare peste o etapa importanta, cea a consolidarii cunostintelor. Profesorii trebuie sa faca cat mai multe aplicatii, sa consolideze programa scolara si abia apoi sa faca o evaluare pe baza unor asemenea teste", a precizat Petru Apachitei, inspector de limba romana in cadrul ISJ Iasi. Aprofundarea cunostintelor trebuie facuta de fiecare elev in parte prin studiu individual si abia apoi acestia pot apela la variantele de subiecte propuse. De asemenea, alegerea unei culegeri de teste trebuie facuta in primul rand de profesorul de la clasa, ca mai apoi acesta sa o poata recomanda elevilor. "Manualele scolare nu satisfac in totalitate cerintele de studiu, unele cuprind si teste de evaluare sumativa, dar nu sunt suficiente pentru o pregatire riguroasa. Formarea elevilor depinde in mare parte de munca independenta a acestora si de aceea apare aceasta cerere pentru niste teste gata facute, sarindu-se astfel peste exercitiul individual din lucrarile consacrate de probleme", a adaugat Constantin Chirila.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1340 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013113 (s)