Titlurile zilei

Afacerea Moldomobila este resuscitată! Terenul de 6,4 hectare de pe strada Bucium va fi reevaluat. Adrian Butucă a falimentat fabrica, dar a rămas cu banii – FOTO

Publicat: 27 apr. 2021
Afaceristul Adrian Butucă și sediul Moldomobila din Iași
Nu mai puțin de 6,4 hectare de teren vor fi reevaluate în vederea valorificării. Fabrica Moldomobila a fost vândută, jumătate din suprafață, companiei Kaufland România. Acum, urmează să fie valorificat al doilea activ. Din falimentul Moldomobila a avut de câștigat doar afaceristul Adrian Butucă

Lichidatorul judiciar încearcă să finalizeze afacerea Moldomobila SA. După vânzarea primului activ, a mai rămas o suprafață de 6,4 hectare nevalorificată. Urmează să se realizeze un nou raport de evaluare. Din prima vânzare, Adrian Butucă a câștigat 6 milioane de euro

Noi pași sunt anunțați în dosarul de faliment al fostei fabrici Moldomobila SA, de pe strada Bucium, nr.34, din Iași, controlată de afaceristul Adrian Butucă. După ce la cererea creditorilor a fost valorificată jumătate din fabrică, a mai rămas cealaltă jumătate, de 6,4 hectare de teren, plus construcții cu o suprafață de 17.461 de metri pătrați. În anul 2020 s-au organizat mai multe licitații, dar fără succes. Prețul de pornire era de 15,5 milioane de euro. După mai multe sesiuni, Activul 2 nu a fost adjudecat din cauză că nu s-au prezentat ofertanți. Acum, lichidatorul judiciar cere ca terenul să fie reevaluat, urmând ca bunurile să fie scoase din nou la licitație.

„Menționăm faptul că în cadrul ședinței Adunării Creditorilor din data de 14.08.2020, creditorii au aprobat întocmirea unui nou raport de evaluare pentru Activul 2 Moldomobila SA, singurul activ rămas în patrimoniul societății debitoare. După finalizarea operațiunii de reevaluare a bunurilor se va proceda la convocarea creditorilor pentru a aproba actele premergătoare procedurii de valorificare. Solicităm termen pentru continuarea procedurii de faliment în vederea reevaluării Activului 2 Moldomobila SA și a continuării demersurilor de valorificare a acestuia”, transmite Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL.

Falimentarul Adrian Butucă a rămas cu banii după ce a fost vândut primul activ

Pe data de 09.03.2020, lichidatorul a scos la vânzare primul activ, prin organizarea unei licitații publice. Societatea Arhiconstruct SRL apărea ca principal creditor al Moldomobila SA. De fapt, Arhiconstruct SRL era controlată prin interpuși tot de Adrian Butucă, mai precis prin partenera de viață, Oana Gabriela Georgescu. Licitația a fost câștigată de către Kaufland România, care a ofertat până la suma de 12.371.906 euro. Pe timpul procesului de faliment, la masa credală s-a înscris și societatea Rab Romanian Business SRL, condusă de Vasile Mihălceanu. În trecut, Mihălceanu i-a împrumutat lui Butucă suma de 3,5 milioane de euro. În cazul în care împrumutul nu era returnat, patronul Moldomobila era nevoit să aschite penalități de 1,5 milioane de euro.

Vasile Mihălceanu a primit asigurări că va primi banii după ce terenul va fi vândut cu cel puțin 250 de euro pe metru pătrat. Anii au trecut, dar Mihălceanu nu a mai văzut banii. După finalizarea licitației, în sfârșit, Rab România Business SRL primește în cont suma de 4,5 milioane de euro. Afaceristul a pierdut 500.000 de euro pe parcursul procesului de faliment, deoarece suma împrumutată a fost tranformată din euro în lei. Cu timpul, leul s-a devalorizat, de unde și pierderile. Revenind la Butucă, prin firma Arhiconstruct SRL a încasat 6 milioane de euro. Aproape 1 milion de euro a încasat Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Constanța, iar 620.000 euro au ajuns la lichidatorul judiciar, sub formă de comision.

Adrian Butucă a devenit oficial patronul societății Arhiconstruct SRL

Imediat după adjudecarea primului activ de la Moldomobila, în societatea Arhiconstruct SRL au loc permutări. Astfel, pentru prima dată, Adrian Butucă devine asociat principal cu cele mai multe părți sociale în firmă. Asta, după ce în timpul procesului a negat orice implicare în societate. De precizat că la licitația organizată anul trecut s-a prezentat și afaceristul Bogdan Gheorghiu, unul dintre patronii clubului Fratelli din Iași, fostul patron al lanțului Express Credit Amanet, dar și deținătorul mai multor proiecte imobiliare. Totuși, nu a putut să întreacă oferta celor de la Kaufland România. Rămâne de văzut când va fi publicat raportul de reevaluare a Activului 2 și când vor fi anunțate licitațiile publice. Pe terenul din primul pachet, Kaufland România încă nu a anunțat planul de dezvoltare. Deocamdată, a preluat doar serviciile de pază.

Comentarii
  • Cum poate un individ fara sa dea un ban sa puna mina pe o fabrica care facea export in toata lumea. Actiunile de la fondul proprietatea si cele ale salariatilor unde sunt? Acest individ vinde fabrica ca si cum ar fi mostenire de familie. Nu se sesizeaza nimeni ?

Adauga un comentariu