News Flash:

Afacerea Tehno-Star se apropie de final

3 Octombrie 1999
1462 Vizualizari | 0 Comentarii
•Un triunghi al Bermudelor Iasi-Rediu-Miroslava in care dupa 9 ani, TehnoStar si legea 18 a adus la disperare multi cetateni

Fosta ferma a partidului devenita SC Agroservice SA iar in 1997 dupa divizare denumita SC TEHNO-STAR SA a avut in administrare la 1 ianuarie 1990 suprafata de 1712 ha teren agricol. O parte din acest teren a apartinut fostului CAP si ca atare intre 1991-1998 a fost predat municipiului Iasi, comunei Miroslava si comunei Rediu. Zeci de cetateni din comunele amintite au umblat ani pentru a putea intra in posesia pamintului, pamint care in tot acest timp a avut o situatie neclara. Ca intr-un adevarat triunghi al Bermudelor, pamintul dintr-un loc apare in altul, el a suferit chiar o dilatare, s-au emis titluri de proprietate si celor ce aveau dreptul si unora care nu aveau, s-a schimbat amplasamentul terenurilor etc. Aceasta situatie a fost generata de confuzia intre doua foste mari mosii, dezinteresul primariilor implicate dar in principal de conducerea SC Tehno-Star SA care, ca firma cu capital integral privat a avut interesul de a obtine cit mai mult pamint in conditiile in care terenurile in discutie, situate la marginea Iasului, au o valoare foarte mare.

Chiar daca situatia dateaza de mai multi ani, recent ca urmare a unui memoriu a 44 de familii din comuna Miroslava prin Ordinul nr. 215/18.06.1999 emis de prefectul Florin Vitan s-a dispus inceperea unei anchete cu privire la situatia semnalata.

Toate drumurile duc la Sc Tehno-Star SA
Obiectivele acestei anchete s-au desprins atit din cele semnalate de petitionari cit si din lucrarile comisiei constituite prin ordinul mentionat: legalitatea pretentiilor emise de petitionari, legalitatea validarii tuturor anexelor 19 la SC Tehno-Star propuse de cele trei comisii: Iasi Miroslava si Rediu, clarificarea juridica a marilor mosii din zona: I.C.Teodorescu si C.T.Teodorescu, verificare reclamatiilor impotriva secretarului comunei Rediu Calaporeanu Ilie, verificarea situatiei fondului funciar la Sc Tehno-Star si legalitatea protocolului incheiat intre Sc Tehno-Star, municipiul Iasi si cele doua comune mentionate care in loc sa usureze aplicarea Legii 19 asa cum parea ca doreste firma mentionata a creeat o si mai mare confuzie.
Pentru comuna Miroslava s-a constatat ca din 32 de pozitii fac dovada amplasamentului pe locul numit popular "Beldiman" numai 23 de cetateni carora din raportul prefecturii nu rezulta ca lis-ar fi eliberat certificate de proprietate. Legat de Tehno-Star s-a constat ca legat de suprafata administrata de aceasta firma dintr-un total de 103 pozitii pe anexa 19 s-au eliberat doar 21 de titluri de proprietate. S-a constatat astfel o grava ilegalitate deoarece multi cetateni au avut terenul inscris in CAP ar fi trebuit sa li se dea fizic terenul si nu sa fie trecuti ca actionari la firma amintita pe motiv ca terenul se afla in administrarea acestei societati.
In comuna Rediu dintr-un numar de 99 de pozitii, 27 se afla in terenul administrat de SC Tehno-Star iar pentru 7 pozitii insumind 10 ha teren sa facut in mod ilegal punerea in posesie deoarece terenul lor avea in realitate un alt amplasament. S-au descoperit si 9 puneri in posesie a unor cetateni pentru care comisia judeteana nu validase suprafetele de teren. Dar pentru municipiul Iasi apare situatia cea mai interesanta.

Comisia Judeteana valideaza ilegal 25 ha teren

Comisia municipala Iasi a propus spre validare un numar de 17 pozitii insumind peste 25 ha teren cu toate ca la Primaria municipiului Iasi nu exista nici un act care sa probeze dreptul de proprietate a celor mentionati. In mod cu totul surprinzator comisia judeteana a validat anexa 19 cu pozitiile mentionate dar si aceasta fara existenta unui referat din partea comisiei municipale. Se pare ca aceasta validare a fost facuta doar la o simpla propunere a conducerii Sc Tehno-Star. O alta ilegalitate este si existenta unui contract de locatiune intre cei 17 cetateni si firma amintita inca din 1996 cu toate ca validarea asa cum a fost facuta este din august 1997. Dupa eliberarea titlurilor de proprietate, marea majoritate a acestor posesori ilegali de teren au vindut suprafetele pe care le dobindisera evident cu ajutorul Tehno-Star tot Tehno-Star. Cu alte cuvinte acesta societate comerciala i-a "ajutat" sa obtina titlurile ca sa aiba de unde cumpara terenul. Pe suprafetele de teren cumparate si insumind 23 ha, in mod misterios, s-a emis pentru Sc Tehno-Star SA un titlu de proprietate. Acest titlu, 184718/25/10.1996 a fost emis intr-o totala ilegalitate deoarece pamintul a fost cumparat - dovada proprietatii o face insusi actul de vinzare-cumparare in acest caz neemitindu-se un titlu de proprietate. Este curios cum cei in drept au putut emite un astfel de act care forma este perfect in regula fiind semnat si contrasemnat de persoane care n-ar fi trebui s-o faca "ca primarul".
S-a creeat si o confuzie pe care cei insarcinati cu aplicarea legii 18/91 nu ar fi trebuit s-o faca. Din cauza asemanarii de nume intre cele doua mari mosii alaturate din zona: C.T. Teodorescu si I.C. Teodorescu. Realitatea este ca in perimetrul fostei mosii C.T. Teodorescu functioneaza Sc Agromixt SA iar in perimetrul fostei mosii I.C. Teodorescu functioneaza Sc Tehno-Star SA. Din cauza confuziei, 16 persoane in loc sa devina actionari la Sc Agromixt SA (care nu este acoperita de actionari ) au fost pusi in posesie pe teritoriul administrat de Tehno-Star. Deci toate drumurile duc la aceasta societate, care in ultimul act mentionat insumeaza aproape 20 ha.
Deoarece in memoriul celor 44 de petenti s-a facut referire la secretarul Calaporeanu Ilie s-a constat ca familia acestuia detine ilegal o suprafata de 1ha care s-a constituit ca urmare a muncii in cadrul CAP a familiei Calaporeanu dar in realitate din cartea de munca nu rezulta pentru nici unul acest lucru.

Judetul Iasi se dilata cu 9 ha la fiecare 9 ani

S-a descoperit si un fapt paranormal. Conform scriptelor, fosta ferma a partidului, actualmente societate cu capital integral privat, a predat municipiului Iasi si celor doua comune suprafata de 1807,47 ha iar la 1 ianuarie 1990 avea in administrare 1712,00 ha deci rezulta un deficit de 95,47 ha. Mai mult la 1.06.1999 avea in administrare 59,44 ha.Deci in acea zona printr-un fenomen tectonic necunoscut inca, pamintul s-a dilatat in 9 ani cu aproape 150 ha. Din cele aproape 60 de ha doar aproximativ 30% din suprafata este acoperita de actionari situatia juridica a acestor actionari fiind total neclara.
La divizarea fostei Sc Agromixt SA in 1997, nou infiintata pe atunci Sc Tehno-Star SA a dorit incheierea unui protocol cu municipiul Iasi, comuna Miroslava si comuna Rediu, initiativa apartinindu-i exclusiv dupa raportul prefecturii. Acest protocol incheiat fara o punctare a suprafetelor de teren intre semnatari a avut scopul fatis de a elimina cetatenii care nu aveau acte doveditoare pentru terenul in discutie. In realitate, Tehno-Star a profitat de faptul ca o suprafata de 25 ha teren ce a apartinut cindva episcopiei catolice care nu l-a revendicat in 1991 era neacoperit de actionari si a intrat in mod abuziv pe T55 (Beldiman) in loc sa intre pe cele 25 ha mentionate (T39-Ses Bahlui).

Sedinta la prefectura cu participarea deputatului Vasile Lupu

Pentru clarificare acestei situatii odata cu definitivarea anchetei desfasurate de Prefectura Iasi, in Sala Verde a Prefecturii a avut ieri loc o sedinta prezidata de deputatul Vasile Lupu secondat de consilierul judetean Neculai Iovita. Sedinta s-a purtat in cadru foarte larg, participind reprezentanti ai prefecturii Iasi, primariilor din Iasi, Miroslava, Rediu, si mai multi cetateni care asteapta de mult timp clarificarea acestei situatii.Dupa mai multe ore de discutii, timp in care s-au defalcat responsabilitatile pentru rezolvarea problemelor si s-a facut un istoric a ceea ce a dus la crearea unei asemenea incurcaturi, s-au stabilit o serie de masuri printre care inaintarea unor actiuni in justitie pentru anularea titlurilor de proprietate emise ilegal, inaintare unei sesizari parchetului cu privire la activitatea conducerii Sc Tehno-Star SA. Pentru clarificarea dreptului de proprietate al celor ce au sau doresc teren in zona mentionata s-a stabilit, o alta intilnire la care urmeaza sa se puncteze pozitie cu pozitie intre toti cei implicati suprafetele de teren. Pina la clarificarea situatiei s-a recomandat ca in zona sa nu se mai elibereze alte titluri de proprietate iar fiecare din comisiile locale sa se implice mai mult.
In finalul acestei intilniri consilierul Neculai Iovita ne-a dat o scurta declaratie: "Aceata situatie dateaza de prea multa vreme, timp in care zeci de cetateni au fost purtati pe drumuri iar altii au beneficiat fara a avea dreptul de unele terenuri.Avind si concursul deputatului Vasile Lupu speram intr-o clarificare rapida a acestei situatii."
Cu regret am putut remarca neparticiparea managerului Sc Tehno-Star SA la aceasta sedinta care dupa cum ni s-a spus este plecat la Bucuresti.Vom reveni.
Eugen BENGHIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1311 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013561 (s)