News Flash:

Afaceri electronice la "Cuza"

3 Martie 2001
792 Vizualizari | 0 Comentarii
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" este prima institutie de invatamant superior din Romania care ofera studentilor posibilitatea de a urma un curs intitulat "Afaceri electronice". Organizat sub forma unei discipline optionale pentru anul II din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, cursul a fost initial predat de catre profesor universitar doctor Dumitru Oprea, rectorul universitatii, iar in prezent este sustinut de catre lector doctor Gabriela Mesnita. Un alt curs unic in sistemul de invatamant romanesc, gandit ca o extindere a primului, este cel de "Securitatea sistemelor informatice si a retelelor". In legatura cu aceasta disciplina, rectorul Oprea a declarat: "IBM a fost compania care a lansat conceptul de afaceri electronice sau e-business".
Originea acestuia se afla in vanzarile on-line, denumite comert electronic sau e-commerce. Conform explicatiilor rectorului, diferenta dintre cele doua notiuni consta in faptul ca e-commerce-ul se refera exclusiv la derularea tranzactiilor dintre parteneri pe Internet, in timp ce e-business-ul inseamna mai mult decat simpla vanzare-cumparare, implicand efectuarea unor operatiuni complexe. Aceasta presupune "reproiectarea tuturor sistemelor dintr-o corporatie, asadar o noua abordare manageriala", a precizat Dumitru Oprea.
Cu toate acestea, in perioada 1999-2001, a avut loc o involutie spectaculoasa a operatiilor comerciale efectuate pe Web, cauzata de cresterea numarului de fraude. In paralel cu acest fenomen au inceput sa se dezvolte conceptele de m-commerce si m-bussiness, initiala "m" provenind de la cuvantul "mobile". "Acestea reprezinta o simbioza intre Internet si telefonia mobila", a precizat Dumitru Oprea.
Nici acest domeniu nu este sigur, intrucat exista pirati (denumiti phreakers) care pot clona cartelele SIM ale abonatilor din retelele de telefonie mobila.
In cadrul cursului de afaceri electronice, studentii vor invata despre proiectarea aplicatiilor comerciale, mai exact despre designul de pagini Web adaptate efectuarii de tranzactii, dar si despre realizarea bazelor de date on-line. Aplicatia practica a cursului va fi, conform explicatiilor date studentilor, realizarea unui site web pe care se vor efectua licitatii pentru diverse bunuri. Rectorul Oprea s-a declarat optimist, precizand ca, desi in prezent afacerile on-line sunt slab dezvoltate in Romania, noul Minister al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a propus legi care vor corecta aceste deficiente, precum aceea a comertului electronic, a sistemului de plata digital non-cash si legea autentificarii electronice, in timp ce legea semnaturii electronice este deja supusa discutiilor in Parlament.
Matei BOSTAN
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1137 viz    0 com
1493 viz    0 com
958 viz    0 com
1204 viz    0 com
967 viz    0 com
1384 viz    0 com
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1716 (s) | 22 queries | Mysql time :0.050047 (s)