Eveniment-Social

Afaceri ilegale cu cereale

Publicat: 07 apr. 2008
1

• Inspectorii de la Garda Financiara au descoperit o societate comerciala fantoma care prejudicia statul de pe urma unor afaceri cu cereale • Cerealele astfel achizitionate erau folosite mai departe la producerea ilegala a unor produse a caror comercializare produce o mare parte din evaziunea fiscala care exista la nivel national

Inspectorii de la Garda Financiara au descoperit o societate comerciala fantoma care prejudicia statul de pe urma unor afaceri cu cereale. Astfel, conform datelor din documentele de transport prezentate in punctele de trecere a frontierei, cerealele erau achizitionate din Ungaria de SC Totex Metal SRL Iasi, aflata in procedura de lichidare, cu valabilitatea sediului social expirata si fara un administrator. Aceste transporturi de cereale erau directionate prin telefon de diverse persoane catre adevaratii beneficiari. „Prin aceasta operatiune se realizau doua obiective, astfel se frauda TVA-ul, intrucat la achizitionarea din Ungaria nu se achita TVA, acesta urmand a fi virat ulterior, la vanzarea marfurilor in tara, la bugetul de stat al Romaniei. Cerealele astfel achizitionate erau folosite mai departe pentru producerea ilegala a unor produse, precum cele de panificatie sau alcool, a caror comercializare produce o mare parte din evaziunea fiscala care exista la nivel national”, a explicat Adrian Ianole, purtatorul de cuvant al Garzii Financiare Iasi.

In urma masurilor luate aceasta operatiune a fost stopata, ultimul transport fiind oprit la Turda, dupa ce fusese insotit de la intrarea in tara de echipaje ale Garzii Financiare, confiscandu-se cantitatea de 65,92 tone porumb. De asemenea, acestia au mai descoperit la o familie din Tg. Frumos, Margareta si Ion Pandele, aproape 4 mii de pachete de tigari din Republica Moldova si 27 sticle de 2 litri ce contineau bauturi alcoolice spirtoase ce nu erau timbrate cu marcaje fiscale. Valoarea de piata a produselor a fost estimata la aproape 19 mii lei, iar cei doi au primit o amenda contraventionala de 20 mii lei. In urma celor doua controale efectuate de Garda Financiara, au fost intocmite doua sesizari penale care au fost inaintate Parchetelor competente. Prejudiciul provocat bugetului consolidat al statului s-a ridicat la aproape 112 mii lei, suma ce reprezinta impozitele si taxele a caror retinere se realizeaza prin stopaj la sursa.

Adauga un comentariu