Titlurile zilei

Afaceri pe bani publici între capii PSD Iași! Firma lui Bogdan Balanișcu, secretar de stat la Mediu, prosperă cu sprijinul colegilor de partid

Publicat: 17 mai 2022
Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului și Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, la sediul primăriei din comuna Ciurea, județul Iași, cu vulcanizarea Radmar din strada Tabacului
Noi afaceri între liderii PSD Iași pe bani publici au ieșit la iveală, în urma unui contract înte firma lui Bogdan Balanișcu, liderul filialei municipale, și Primăria Ciurea, condusă de Cătălin Lupu, primar social democrat

Noi afaceri între liderii PSD Iași pe banii contribuabililor. Firma deținută de către Bogdan Balanișcu, liderul interimar al organizației municipale PSD Iași și secretar de stat în Ministerul Mediului, a închiat un contract cu Primăria comunei Ciurea, condusă de Cătălin Lupu, coleg de partid. Firma lui Balanișcu are sediul în localitatea Ciurea

Afacere pe bani publici între doi capi ai organizației PSD Iași. Cătălin Lupu, primar PSD al comunei Ciurea, face afaceri cu firma lui Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului și președinte interimar al organizației municipale Iași a social democraților. Firma Radman Corporation SRL va livra echipamente auto primăriei din comuna Ciurea, contractul fiind încheiat în cursul săptămânii trecute.
Firma Radman Corporation SRL, cu un punct de lucru în zona cartierului Dacia, se ocupă cu întreținerea și reparația autovehiculelor. În ultimii ani, secretarul de stat Bogdan Balanișcu a încasat circa 130 de mii de lei în ultimii ani, numai de la instituții ale statului, majoritatea conduse de social democrați.

Afaceri pe bani publici între oamenii din PSD Iași! Ieri, firma lui Balanișcu a semant un contract de 6.246 de lei

Ieri, 16 mai 2022, Radman Corporation SRL a bătut palma cu cei din Ciurea pentru 6.246 de lei, circa 1.300 de euro pentru livrarea unui pachet de anvelope de vară pentru parcul auto al primăriei. Suma poate părea mică, însă raportat la afacerile din ultimii ani cu instituțiile publice, se poate observa cum Bogdan Balanișcu a dat lovitura după ce a semnat contracte cu statul român. În plus, nu este prima afacere parafată cu Primăria comunei Ciurea. Între 2019 și 2021, între firma lui Balanișcu și primăria condusă de Cătălin Lupu au mai avut loc astfel de contracte.

Nici un control de la instituțiile statului la firma secretarului de stat

Până acum, vulcanizarea lui Bogdan Balanișcu nu a fost verificată de instituțiile statului. Cei de la Garda de Mediu au arătat că spațiul din strada Tabacului nu a fost verificat pe linie de mediu pentru că nu au fost controale pe această temă.

„S-a realizat verificarea în registrul obiectivelor controlate, care cuprinde obiective clasificate conform analizei de risc, autorizabile din punct de vedere al protecției mediului, precum și registrele rapoartelor de inspecție, respectiv notele de constatare, costatându-se că societatea nu figurează în niciun registru. Activitățile care nu figurează în acest registru sunt verificate doar în cazul unor tematici dispuse de Comisariatul General, în cazul sesizărilor, autosesizărilor sau în cazul unor incidente de mediu”, susțin cei de la Garda de Mediu – Comisariatul Județean Iași.

Reacția lui Bogdan Balanișcu despre afacerea cu primarul PSD din Ciurea

Bogdan Balanișcu a susținut că astfel de contracte cu instituțiile statului român sunt doar o parte din afacerile pe care le are. Mai mult, Balanișcu a spus că va renunța la acestea.

„Componenta din cifra de afaceri pe care o are Radman pe această temă este foarte mică. Dacă se face un calcul, se poate vedea că suma anuală este foarte mică raportat la aceste contacte. O să renunț la componenta aceasta pe sistemul electronic de achiziții publice pentru a nu mai lăsa loc interpretărilor”, a spus Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Firma acestuia a avut, pe parcursul anului 2020, o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei, un profit de 93 de mii de lei și datorii de 932 de mii de lei, raportat la nouă angajați.

Primarul comunei Ciurea: „Nu stă el în banii aceștia, are alte contracte”

Și Primăria comunei Ciurea a ajuns să facă o serie de achiziții scandaloase pe fonduri publice. Cătălin Lupu este unul dintre primarii PSD apropiați de Maricel Popa, actualul președinte al organizației județene. Popa este cel care l-a pus pe Bogdan Balanișcu în calitate de lider interimar la organizația municipală a PSD Iași, după ce a dizolvat fosta conducere în urma unui simulacru de ședință. Cătălin Lupu, primarul din Ciurea, nu vede vreo problemă de integritate faptul că instituția face afaceri cu firma unui coleg de partid.

„Cumpăram anvelope de acolo înainte de a fi Bogdan Balanișcu secretar de stat. Nu stă în banii aceștia, el are o societate care are și alte contracte. Noi luăm cauciucuri pentru utilajele pe care ne avem la primărie și nu e nicio problemă”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Astfel, s-a ajuns ca cei din PSD Iași să facă afaceri între ei și chiar pe bani publici.
Comentarii
  • Balaniscu a dus Organizația municipală psd la 10 la suta in sondaje, in special din cauza ciudaților/ciudatelor pe care i-a adus in conducere, bravos !

  • De ceva vreme PSD e condus haotic de personaje care lasa mult de dorit. Cand credeam ca se va mai regla ceva, iata ca apar altii mai corupti si mai radicali. Totusi speranta moare ultima! Sigur va veni vremea cand la conducerea unor astfel de structuri vor veni si oamenii corecti si capabili! Acum, vorba multora, multi, multe ciudati/ciudate!! Insa raul nu dureaza o vesnicie!

  • Balaniscu este un personaj șters, fără carisma și fără substanță. Este secretar de stat la mediu de câteva luni și nu am auzit absolut nimic sa facă pentru problemele grave de poluare din Iași.

  • @ Un PSD-ist

    Imi place ca sperai sa faca ceva pentru comunitate.
    Toti merg acolo pentru combinatiile lor. Ii doare la ghetute de fraieri.
    Si dupa cum vezi chiar le merge bine

Adauga un comentariu