National

Afacerile BOR in tara in care se inchid spitale! Avere uriasa din afaceri cu lemn, obiecte de cult, vin, turism si carburanti

Publicat: 07 apr. 2015
1
In timp ce parintii din intreaga tara au votat in masa pentru predarea religiei in scoli, membrii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) isi vad de afacerile care le aduc sume fabuloase in buzunare, bani pentru care nu dau socoteala nimanui. In Romania ortodoxa, unde spitalele sunt inchise sau lasate in paragina, medicii pleaca peste hotare, scarbiti de salariile de mizerie, iar profesorii buni aleg si ei o meserie in strainatate. In tara, printre cei care mai au sperante, raman si dascalii care isi bat joc de copii, insultandu-i, dar si cei care habar nu au ce responsabilitate uriasa implica meseria lor.
Romania este ticsita de biserici ortodoxe, si aici nu vorbim despre lacasurile de cult incluse in patrimoniu, in categoria monumente. In lista de biserici se afla, atat noi, cat si vechi, aproximativ 15.000 de lacasuri de cult, pentru care BOR primeste, anual, finantare de la stat. In unele biserici se fac afaceri pe bani grei, iar firmele cu care colaboreaza acestea prospera. Statul roman tine in spate tot clerul, caruia ii plateste lefurile, dar si lacasurile de cult, pe care le finanteaza cu bani grei. Ultima de acest gen este proiectul mamut numit Catedrala Mantuirii Neamului, care inghite sume colosale din bugetul statului, bani care sunt obtinuti de la simplii cetateni care isi platesc taxele si impozitele. BOR nu se opreste aici. A vrut si a obtinut monopol in vanzarea lumanarilor, icoanelor, vinului liturgic si a obiectelor de cult. Chiar daca deruleaza afaceri, confirmate de Registrul Comertului, prin mila statului bisericile sunt scutite de la plata oricaror taxe si impozite.
BOR nu face discriminare cand vine vorba de a strange bani cu nemiluita. Parohia din Auseu s-a asociat cu o firma specializata in comertul cu diversi carburanti pentru autoturisme, dar si cu alta firma care se ocupa cu intretinerea si repararea masinilor. Alte asocieri profitabile sunt facute in domeniul cultivarii strugurilor si producerii de vin, panificatie si produse de panificatie, spalare si curatare de produse textile si articole din blana, mai precis o curatatorie. Cand vine vorba de adaptarea la secolul vitezei, BOR devine brusc maleabila, insa doar in privinta activitatilor care-i aduc profit si nu in ceea ce priveste conceptiile, care raman rigide. Mai exact, Arhiepiscopia Bucurestilor detine un magazin online, de unde poti cumpara iconite cu magnet, candele electrice sau truse de botez si inclusiv carti in care se vorbeste despre…dependenta de computer.
Patriarhia Romana detine inclusiv o agentie de turism, iar pachetele de calatorii ii jupoaie de bani pe clienti. De exemplu, pentru un pelerinaj in Tara Sfanta, de Paste, agentia percepe o taxa de 720 de euro in care sunt incluse, printre altele, transportul, cazarea si o Biblie cadou. Alte afaceri includ chiar si prelucrarea lemnului, insa preotii nu se opresc aici. Pe langa banii care curg cu nemiluita in seifurile BOR, membrii clerului isi fac si ei propriile afaceri, spre revolta BOR care este mereu preocupata sa nu piarda nici monopolul, nici ultimul leut pe care l-ar putea castiga. De exemplu, un scandal monstru a izbucnit dupa ce s-a aflat ca un preot din Sibiu confectiona si vindea haine preotesti, activitata considerata „necanonica”, in conditiile in care toti banii ar fi putut ajunge direct in conturile BOR. Afacerile BOR au inceput sa fie contestate inclusiv de oamenii simpli, cu frica lui Dumnezeu. Orice decizie care ar putea zdruncina stabilitatea financiara a Bisericii Ortodoxe Romane devine brusc un atac asupra credintei si Crestinismului, arata dezvaluitorul.ro. O ancheta a jurnalistilor de la Televiziunea Romana arata, in 2011, ca averea Bisericii Ortodoxe Romane, cuprinzand 35.000 de hectare de padure si 40.000 de hectare de teren arabil, era estimata la 420 milioane de euro. In afara terenurilor, BOR detine si numeroase cladiri.

Vezi si Ramai MUT. Ce a cumparat astazi Arhiepiscopia Clujului
Vezi si Enoriasii ieseni, racolati la vot de langa altar! Preot acuzat de implicare in campanie! FOTO, VIDEO 

Comentarii
  • Eu am incetat demult sa mai dau bani la biserici , sa imbogatesc escrocii de preoti. multe ,a scot din sarite la ei , dar cel mai mult ipocrizia de care dau dovada acesti slujbasi mizerabili. din pacate , harul , credinta , umilinta , nu au ramas decat niste vorbe in vant. si altceva , multi stiu de orientarea sexuala a multor slujitori , unii fiind chiar capi ai bisericii , insa toata lumea se face ca ploua… rusine.

    • Sta linistit ca dai oricum, biserica se hraneste in primul rand de la stat, cu banii care ii primeste de la ministerul cultelor si prin cerseala pe la primarii si consilii judetene, apoi ce fac ei cu miile lor de afaceri sunt alti bani :D!

  • Autorul a scris fara sa se documenteze. Toate cultele din lumea aceasta defăşoară activitati economice şi statele permit aceasta.Ia vedeti averea Biericii catolice, Vaticanul are si Banca.Ortodocsii sunt pui pe langa ei , sau Martorii lui Iehova, Adventisti si Mormoni, care va bat pe la usi sau ii intalniti pe strada.

  • Cred ca ar trebui sa le fie luate toate terenurile forestiere si agricole lacasurilor de cult. Ele ( Lacasurile de cult) nu fac activitate nici comerciala nici de afaceri sau agricole. Au un singur obiect de activitate religioase. Spun ca trebuie sa le fie luate aceste terenuri agricole si forestiere fiindca le subventioneaza STATUL, altfel sa se chiverniseasca ca oricarte alta societate comerciala cum stiu.

Adauga un comentariu