Titlurile zilei

Afacerile cu supermarketuri din Iași prosperă în perioada de pandemie COVID-19. Economist Dan Chirleșan: „În perioade de frică, lumea mănâncă. Mânăncă și bea”

Publicat: 11 aug. 2020
Pe perioada pandemiei COVID-19 au explodat afacerile cu supermarketuri din Iași, unde se construiesc în continuare noi magazine de mari dimensiuni
Pe perioada pandemiei COVID-19 afacerile cu supermarketuri au explodat în Iași

Afacerile cu supermarketuri din Iași prosperă în plină pandemie, marii retaileri continuând să deschidă magazine de mari dimensiuni pe bandă rulantă în prima parte a 2020. Statisticile arată faptul că ieșenii au consumat mai multe produse alimentare și băuturi în perioada pandemiei COVID-19 față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce arată că a crescut puterea de cumpărare. La nivelul municipiului Iași există peste 80 de supermarketuri, mai mult de 10 fiind construite numai în acest an

Afacerile cu supermarketuri din Iași s-au dezvoltat în plină pandemie, iar marii retaileri continuă să deschidă magazine de mari dimensiuni pe bandă rulantă în prima parte a anului la nivelul Zonei Metropolitane Iași. În vreme ce micii comercianți închid afacerile, marii retaileri deschid tot mai multe magazine. Conform statisticilor, populația municipiului Iași a consumat chiar și cu 10 la sută mai multe produse alimentare și băuturi răcoritoare în luna iunie 2020 față de perioada similară a anului 2019.

Practic, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule) a crescut la nivelul județului Iași față de perioada similară a anului trecut cu 0,5 la sută. În luna iunie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut față de luna mai cu 9,1 la sută. De asemenea, față de luna mai a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 2,9 la sută în mai 2020.

Magazinele de tip supermarket au fructificat condițiile din pandemie și au mers pe câștig

Potrivit specialiștilor din Iași, numărul supermarketurilor este în creștere pentru că majoritatea companiilor din domeniu au înregistrat profit și au obținut o serie de facilități ca urmare a falimentului unor firme locale.

„Că era un magazin de tricotaje, un boutique, cei care aveau astfel de afaceri a constatat că nu mai au cu ce să plătească chiria. Vin magazine gen Mega Image, Profi, care închiriază 500 de metri pătrați, care au fructificat condițiile din pandemie. Dacă o să vină valul doi, o să fie deschise aceste magazine. Vin 2.000-3.000 de persoane la aceste magazine de la parterul blocurilor, plătesc mai mult, dar sunt în proximitate. Produsele din aceste magazine sunt mai scumpe față de cele din Kaufland sau alt supermarket. Astfel, dacă un kilogram de pepene se vinde la Kaufland cu 87 de bani, în Mega Image e 1,80 de lei. Normal că te duci la Mega Image, că e mai aproape, chiar dacă dai cu 3-4 lei mai mult”, susține conf. univ. dr. Dan Chirleșan de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor-UAIC.

Economist Dan Chirleșan: „Afacerile alimentare au prosperat în timpul Pandemiei COVID-19

Specialiștii mai susțin faptul că au crescut afacerile din comerț în special la produsele alimentare ieftine.

„Spiritul antreprenorial s-a simțit și în această perioadă. Știți că în perioade de frică, lumea mănâncă. Mânăncă și bea. Apoi vin cu probleme medicale. Afacerile alimentare au prosperat pe timpul pandemiei de COVID-19. Vorbeam cu un producător de vinuri care spunea că au crescut vânzările în lunile de pandemie, în iunie, iulie, la specialitățile de vinuri mai ieftine. Pandemia le-a adus oportunități celor care deschid supermarketuri, spații mai ieftine”, a mai explicat ec. Dan Chirleșan.

Ce supermarketuri s-au construit în Iași în perioada pandemiei COVID-19

În lunile aprilie si mai au fost deschise 7 magazine noi Mega Image si Shop&Go în Iași, Ilfov, Bacău, Timișoara și Cluj.

„În contextul COVID-19, care a adus și va aduce în continuare provocări și dificultăți la nivel social și economic, Mega Image își continuă angajamentul de a investi în dezvoltare și de a asigura noi locuri de muncă în mai multe orașe din țară. Pentru toate deschiderile de noi magazine, Mega Image va contribui și la crearea de noi locuri de muncă și va angaja noi colegi în echipă, pozițiile comerciale specifice de lucru în magazine”, susțin reprezentanții Mega Image.

În curând, un alt supermarket Lidl va fi construit în zona Păcurari – Moara de Foc, din Iași.

La nivelul Iașului există peste 80 de supermarketuri

Primul hipermarket deschis la Iași care încă mai funcționează și în ziua de astăzi este Metro. Pe lângă acesta, la nivelul Iașului mai există un hymermarket al celor de la Auchan în zona centrală a orașului și unul al celor de la Selgros în zona CUG. Restul marilor retaileri au ales să deschidă mai multe supermarketuri în municipiul Iași, cele mai mari aparținând celor de la Carrefour în complexul Felicia din Bularga și ERA din Capăt Păcurari. De asemenea, compania franceză mai are deschise alte 12 Carrefour Market pe raza municipiului Iași, cele mai mari fiind în Iulius Mall și Moldova Center. Tot Carrefour mai deține în Iași 4 magazine de cartier numite Carrefour Express. În total, retailerul francez Carrefour are la Iași 18 puncte mari de desfacere.

Rețeaua Lidl – Kaufland atrage cei mai mulți clienți

Kaufland are la Iași 4 mari magazine, fiind vorba despre cele din Nicolina, Alexandru cel Bun, Păcurari și Tudor Vladimirescu. Deținută tot de aceeași familie din Germania, rețeaua de magazine Lidl este mult mai răspândită la nivelul municipiului Iași, având nu mai puțin de 13 puncte de desfacere. Printre cele mai aglomerate supermaketuri Lidl din oraș sunt cele din Galata, Tudor Vladimirescu, Tătărași sau Pantelimon Halipa. Retailerul german a deschis deja și un market în Zona Metropolitană Iași, mai precis pe drumul Iași – Ciurea.
Pe de altă parte, Penny Market are doar două supermarketuri la nivelul Zonei Metropolitane Iași, unul pe strada Pantelimon Halipa din oraș, iar altul în Tomești.

Profi are cele mai multe supermarketuri în Iași

Cele mai multe magazine din Iași aparțin celor de la Profi. În prezent, în plină pandemie COVID-19 nu mai puțin de 38 marketuri Profi sunt deschise în Zona Metropolitană Iași, dintre care 7 Profi City în zone precum Podul de Piatră, Alexandru cel Bun, Independenței, strada Basarabi sau strada Vitejilor. Ultimul mare retailer care și-a făcut apariția în Iași este Mega Image, care într-un interval de doar doi ani a deschis nu mai puțin de 11 magazine în Iași, dintre acestea 3 fiind Mega Image Shop & Go. În total, la nivelul Zonei Metropolitane Iași sunt 88 de supermarketuri.

Comentarii
  • Eu n-as zice ca lumea mananca si bea mai mult in perioadele de frica. Ganditi-va la animalele care sunt pe un loc mic ,uscat, mai inalt in perioadele de inundatii, vulpi, iepuri etc. Nu se ataca. Frica le pierde foamea. La noi, lumea s-a aprovizionat mai mult de frica… foamei. Ca raman fara alimente. Acum se cumpara mai putin ca s-a cumparat inainte. Desi romanul traieste ca sa manance.

Adauga un comentariu