News Flash:

Afacerist iesean arestat in afacerea "Gripa aviara"

11 Decembrie 2010
1776 Vizualizari | 0 Comentarii
Afaceristul Tonel Ursachi, administrator al S.C. LUMI S.R.L. Iasi, care a incasat ilegal cele mai mari fonduri in timpul gripei aviare din 2006, a fost arestat preventiv pentru o perioada de 29 de zile printr-o decizie luata de Curtea de Apel Bucuresti. Acesta este acuzat de dare de mita, constituire si aderare la un grup infractional organizat si spalare de bani
De asemenea, Victor Butean, fost director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, va sta si el dupa gratii, fiind acuzat de luare de mita, complicitate la dare de mita, constituire de grup infractional organizat, spalare de bani, instigare la cesionare fictiva de actiuni si parti sociale si efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia detinuta
Potrivit DNA, in perioada octombrie 2005-martie 2006, in contextul aparitiei gripei aviare in Romania, inculpatul Victor Butean, in calitate de director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, având atributii directe de control asupra operatiunilor de dezinfectie desfasurate de catre Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere si feroviare, a initiat constituirea unui grup infractional organizat, care a actionat astfel încât firma S.C. LUMI S.R.L, apartinând inculpatului Ursachi Tonel, sa obtina, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestari de servicii de dezinfectie, în conditiile în care respectiva firma nu era apta sa efectueze asemenea activitati.
La data respectiva, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat si nici un fel de utilaje. De altfel, activitatile stabilite prin contractele de dezinfectie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate ca nu a prestat nici un fel de activitati, firma S.C. Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro. În schimb, pentru a asigura protectia si a favoriza firma S.C. Lumi SRL, atât în obtinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfasurarii activitatilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, inculpatul Butean Victor, a beneficiat în mod direct sau indirect de la Ursachi Tonel de suma totala de 60.420 lei, adica aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioada.
În scopul spalarii sumelor de bani provenite din contractele de dezinfectie, inculpatul Butean Victor, care în toata aceasta perioada a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca functionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director si apoi în ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control, s-a folosit de firma S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L., firma pe care o controla din umbra si prin intermediul careia a cumparat actiuni la S.C. AZUR TC S.A. Baia Mare. De asemenea, pentru a face pierduta urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infractional organizat creat de el, a actionat în sensul cesionarii fictive, în mod repetat, a partilor sociale, respectiv a actiunilor detinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. Tot pentru a obtine în mod nelegal banii alocati pentru combaterea gripei aviare, a introdus S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. în mod artificial în lantul de furnizori de substante dezinfectante. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta de catre inculpatul Butean Victor.
Dupa încasarea sumelor de bani de catre Lumi SRL, începând cu luna decembrie 2006, în scopul spalarii sumelor de bani provenite din infractiune, inculpatul Ursachi Tonel, s-a prevalat de presupuse servicii ale firme de consultanta înfiintate în acest sens, pentru a efectua retrageri în numerar în numele sau si a unei rude ale sale.
Celor doi inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 10 decembrie 2010, respectiv 11 decembrie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora. La data de 11 decembrie 2010, Tribunalul Bucuresti a dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea Bucuresti fata de inculpatul Butean Victor si masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatul Ursachi Tonel. n urma recursului declarat de procurori, la aceeasi data, Curtea de Apel Bucuresti a dispus masura arestarii preventive pentru 29 de zile a celor doi inculpati.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tonel ursachi arestat preventiv victor butean
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2771 (s) | 22 queries | Mysql time :0.152760 (s)