Titlurile zilei

Afaceristul Bogdan Solcanu lovește din nou! Crisbo Company SRL căpușează primăriile din județul Iași. Rețea de muls fonduri destinate modernizării iluminatului public – FOTO

Publicat: 21 apr. 2021
Bogdan Solcanu,Ana-Maria Ciotîr și Vasile Lupu, lângă stalipi de iluminat
Primăriile din județul Iași sunt luate cu asalt de Crisbo Company SRL, firmă deținută de Bogdan Solcanu, fiul unui fost senator PSD de Iași. Promite proiecte pentru iluminatul public și se ocupă de realizarea documentației. La execuție vine firma iubitei lui Solcanu

Crisbo Company SRL, societatea controlată de Bogdan Solcanu, câștigă contracte pentru asigurarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru modernizarea iluminatului public din județul Iași și din țară. Documentația este întocmită cu dedicație pentru ofertele depuse de Urbioled SRL, societatea condusă de iubita lui Solcanu. Aceeași rețetă este anunțată și în comuna Popești, din județul Iași

Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ioan Solcanu, continuă să facă afaceri cu primăriile din țară, dar și din județul Iași. Afaceristul a făcut o mică avere din asigurarea documentațiilor pentru primăriile care accesau fonduri de la Administrația pentru Fondul de Mediu (AFM), privind extinderea iluminatului public din localități. Numai în anul 2020, în plină pandemie, firma lui Bogdan Solcanu a primit prin încredințare directă peste 300 de contracte, în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Bogdan Solcanu face parte dintr-un angrenaj financiar mult mai elaborat.

Spre exemplu, Integra Business Consulting, firmă controlată de Relu Fenechiu, fost deputat condamnat la închisoare pentru acte de corupție, asigura consultanța pentru accesarea fondurilor AFM. În a doua etapă apărea Crisbo Company SRL, care realiza proiectarea. În ultima etapă, cea de execuție, contractele erau câștigate de Urbioled SRL, condusă de Ana Maria Ciotîr, iubita lui Solcanu. Această rețetă inventată de trioul Fenechiu – Solcanu – Ciotîr a funcționat la nivel național. Pe scurt, Bogdan Solcanu pregătește cu dedicație caietul de sarcini care va însoți licitațiile. Așadar, Urbioled se prezintă la proceduri și câștigă garantat. Aceeași schemă se pregătește și în comuna Popești, din județul Iași.

Crisbo Company a pregătit caietul de sarcini pentru licitația din comuna Popești

Pe data de 05.05.2021, Primăria comunei Popești, județul Iași, pregătește licitația pentru modernizarea iluminatului public din localitate. Valoarea estimată a contractului este de 858.336 lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro. Și în această situație, Bogdan Solcanu a primit contractul pentru asigurarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică în valoare de 34.000 de lei, fără TVA, pe data de 20.10.2020. Cel mai probabil, Urbioled SRL nu va rata licitația pentru că în caietul de sarcini sunt condiții care se potrivesc mănușă cu ofertele depuse și cu alte ocazii.

Spre exemplu, una dintre condiții făcea referire la faptul că ledurile trebuie să aibă un grad de protecție de minimum IP66. În traducere, această condiție arată că respectivul corp de iluminat poate fi scufundat în apă timp de 40 de minute și să nu prezinte defecțiuni. Totodată, ledurile trebuiau să aibă o rezistență la impact de IK10. Asta înseamnă că respectivul corp trebuie să reziste la un impact cu un alt obiect cu o masă de 40 de kilograme. Condițiile sunt aberante, dar pot fi respectate scriptic doar de ofertele Urbioled. Firma executantă trebuie să monteze 700 de aparate de iluminat 22W și un aparat de iluminat 40 W echipat cu panou fotovoltaic.

Primarul liberal din comuna Popești spune că nu a auzit de Bogdan Solcanu sau de Relu Fenechiu

Contactat telefonic, Vasile Lupu, primarul PNL al comunei Popești, a precizat că nu cunoaște detalii despre firmele menționate și nici despre implicarea lui Relu Fenechiu.

„Pe mine mă interesează să se facă treabă în comună. Cofinanțarea Primăriei a fost de 100.000 de lei. Noi am luat banii de la Fondul de Mediu. Nu știu nimic din toate astea”, a spus primarul comunei Popești.

Apelat telefonic în mai multe rânduri, Bogdan Solcanu nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. De precizat că intrarea în instituțiile publice ale societății Urbioled a fost intermediată și de Telekom România. În 2018, cele două entități erau competitori direcți la licitațiile pentru modernizarea iluminatului. În 2019, Telekom vindea către Urbioled un spațiu ultracentral din Iași, de pe strada Gavriil Musicescu. Urbioled avea nevoie de spațiu, condiție impusă de un program european accesat. Deși la licitație a depus o ofertă mai mică, Telekom nu a luat în considerare oferta mai bună și a semnat cu Ana Maria Ciotîr. Acesta este punctul în care relația dintre cele două societăți devine oficială. Au mers împreună la licitațiile din țară, Urbioled în calitate de membru în asociere, lider de proiect fiind Telekom România. În realitate, Urbioled încasa și 95 la sută din valoarea contractului, în calitate de executant.

Jucăria lui Bogdan Solcanu s-a stricat la licitația din comuna Strunga

Însă nu toți primarii din județul Iași au organizat licitațiile cu ochii închiși. Comuna Strunga, județul Iași, la fel ca alte primării din țară, a primit finanțare de la AFM. După finalizarea proiectării, primarul din localitate a scos la licitație lucrările de modernizare a iluminatului public. Procedura cu prevedere bugetară de 450.832 lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro, era programată pe data de 24.03.2021. Dar, primarul Sorin Lazăr a anulat licitația, pentru că a găsit nereguli în caietul de sarcini, care restricționau participarea firmelor. Din banii de la AFM, comuna Strunga urma să beneficieze de 43 de aparate de iluminat 53W, 295 de aparate de iluminat – 22W și două aparate de iluminat echipate cu panou fotovoltaic de 22 W.

Comentarii
Adauga un comentariu