Titlurile zilei

Afaceristul Viorel Blăjuț a ajuns la disperare! S-a bucurat de o sumă exorbitantă, de 6 milioane de euro. Schema periculoasă pusă la cale ca să scape de bănci

Publicat: 25 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afaceristul Viorel Blăjuț a ajuns la disperare S-a bucurat de o sumă exorbitantă de 6 milioane de euro. Schema periculoasă pusă la cale ca să scape de bănci
Afaceristul Viorel Blăjuț a fost nevoit să se dea singur în judecată, după ce o bancă i-a blocat conturile în urma unor împrumuturi de milioane de euro

SC Iașisting SRL, firmă controlată de controversatul afacerist Viorel Blăjuț, a dat recent în judecată Patria Bank SA. În același dosar, în calitate de pârâte, se regăsesc și alte firme controlate de Blăjuț, precum SC Recumedis SRL (fosta Red Clinic SRL), SC Romsting SRL, SC Red Hospital SRL, SC Red Plaza SRL, dar și 6 persoane fizice, printre care și el însuși. În fapt, Viorel Blăjuț contestă executările silite și notificările făcute de bancă, în urma neachitării unor credite în valoare totală de peste 6 milioane de euro

Proces halucinant, la Iași! Controversatul afacerist Viorel Blăjuț s-a dat singur în judecată! Mai exact, SC Iașisting SRL, controlată de acesta, a dat în judecată Patria Bank. În același dosar, în calitate de pârâți, sunt alte firme controlate de acesta, precum Recumedis SRL (fosta Red Clinic SRL), SC Romsting SRL, SC Red Hospital SRL și SC Red Plaza SRL. În plus, Iașisting a chemat în fața instanței, în același dosar, în calitate de pârâți, pe Mirela Elena Sude, Andra și Iulian Șerban, Elena Popa, Petru și Maria Horceag, precum și pe… Viorel Ionel Blăjuț! La ultimul termen al dosarului, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au decis amânarea cauzei pentru data de 15 martie 2021.

Firma lui Viorel Blăjuț nu mai are bani în conturi

În cadrul dosarului, SC Iașisting SRL a cerut eliminarea taxei de timbru sau diminuarea și plata eșalonată a acesteia. Inițial, magistrații au pus în vedere firmei să achite o taxă de timbru de 155.069 de lei. Numai că firma controlată de controversatul afacerist Viorel Blăjuț a susținut că nu are de unde să achite acești bani. Astfel, Iașisting a cerut o scutire de la plata taxei de timbru.

„Ca urmare a blocării tuturor conturilor Iașisting SRL, urmare a cererilor de executare silită demarate de pârâtă (Patria Bank, fosta Bancă Carpatica), solicităm scutirea de la plata taxei de timbru sau măcar reducerea ei și eșalonarea la plată. Societatea nu dispune de lichidități. La finele lunii iulie 2020, soldul era de 184 de lei. Din 2015 ne confruntăm cu o situație extrem de dificilă din punct de vedere financiar, ca urmare a litigiului finalizat în 2020, dar hotărârea favorabilă Iașisting SRL nu a fost pusă în aplicare de Patria Bank”, au precizat în instanță reprezentanții firmei Iașisting SRL.

Aceștia au adăugat că, în 2014, firma avea un profit net de 609.420 de lei, cu o cifră de afaceri de 50 de milioane de lei. Ei au mai menționat că, în 2018, societatea ar fi suferit o pierdere de 814.812 lei, iar, în 2019, ar fi avut un profit de numai 3.842 de lei.

Datorii consistente ale firmei ieșene la bugetul de stat și la bugetul local

Reprezentanții Iașisting SRL au mai susținut că firma are datorii la ANAF de 19.203 lei, iar, la bugetul local, de 836.982 de lei. În plus, au afirmat că, într-un alt dosar aflat pe rolul instanței, mai au de achitat o taxă de timbru de 150.000 de lei, care ulterior a fost redusă. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte solicitarea firmei controlate de controversatul afacerist Viorel Blăjuț. Astfel, magistrații i-au pus în vedere Iașisting SRL să achite o taxă de timbru de doar 77.534 de lei, eșalonat, în 48 de rate, a câte 1.615 lei.

De unde a izbucnit scandalul dintre afaceristul ieșean și Patria Bank

În perioada 2011-2014, firma controlată de afaceristul Viorel Blăjuț a contractat credite în valoare totală de aproape 6 milioane de euro. La un moment dat, cei de la Patria Bank au notificat firma să achite debitele curente și pe cele restante. Reprezentanții băncii au trecut chiar la executarea silită a societății ieșene. Firma a contestat în instanță acest lucru și a obținut o soluție relativ favorabilă. Astfel, judecătorii au decis anularea executărilor silite și repunerea părților în situația anterioară. Cei de la Patria Bank au spus că au făcut acest lucru, dar că Iașisting avea de achitat în continuare ratele și nu ar fi făcut acest lucru.

„Hotărârea instanței a fost pusă în aplicare. Executarea silită a intervenit acum după aceasta. După judecarea acelui proces, noi am trimis notificări pentru achitarea ratelor. Nu se mai pune problema rambursării întregului credit, dar firma trebuie să plătească ratele la termenele stabilite prin contractele de credit. Această acțiune este expresia evidentă a abuzului de drept procesual al reclamantei, care formulează astfel de solicitări cu rea-credință, pentru a perpetua la nesfârșit neplata creditului”, au precizat în instanță reprezentanții Patria Bank.

De cealaltă parte, firma controlată de controversatul afacerist Viorel Blăjuț susține că, de fapt, nu ar fi fost pusă în aplicare decizia inițială a instanței și că nu s-ar fi dispus anularea notificărilor privind diferite dobânzi și penalități. Mai mult, Iașisting SRL a cerut și radierea din Centrala de riscuri de credit, plus ridicarea tuturor popririlor și executărilor silite pornite împotriva sa. De asemenea, Iașisting cere daune de 1.000 de lei pe fiecare zi de întârziere, de la Patria Bank, pentru nepunerea în aplicare a primei sentințe.

Adauga un comentariu