Remedii naturiste

Afectiuni vasculare

Publicat: 10 dec. 2010
7

In patologia vasculara, prin severitatea evolutiei rolul principal il detin hemoragiile, in special cele interne. In acest caz, asistenta medicala de urgenta este absolut necesara. In hemoragiile interne usoare corect diagnosticate, cat si in cele externe fitoterapia recomanda plante bogate in taninuri, vitamina K si flavonoide.

Frunze de Salvie (Folium Salviae). Infuzie din o lingurita de frunze la 100 ml de apa, cantitatea care se bea in cursul unei zile.

Frunze de Vasc (Folium Visci). Macerat la rece, din 3 lingurite de frunze care se lasa cca 8 ore in 1/2 l de apa; se strecoara, se indulceste si se bea in cursul unei zile. Pulbere – 1-3 varfuri de cutit pe zi.

Fructe de Maces (Fructus Cynosbati) contin vitamina P care contribuie la mentinerea permeabilitatii si elasticitatii si troficitatii vaselor capilare, normalizand astfel circulatia sangelui la acest nivel. Infuzie sau decoct (prin fierbere 10 minute) din 2 linguri de fructe la 1/2 l de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile.

Sulfina (Herba Meliloti) dilata vasele periferice, mareste permeabilitatea acestora si ajuta la inlaturarea vasoconstrictiei. Infuzie din o lingurita de planta la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi.

Frunze, partea aeriana sau radacina de Papadie (Folium, Herba et Radix Taraxaci) contribuie la normalizarea circulatiei sangelui, in anumite teritorii. Infuzie din 1-2 lingurite la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. In ulcerele varicoase se recomanda bai locale, cataplasme sau comprese cu plante care influenteaza favorabil circulatia sangelui si care au proprietati antiseptice si cicatrizante.

Flori de Musetel (Flores Chamomillae). Bai locale cu 50 – 60 g de flori puse intr-un saculet de tifon peste care se toarna apa in clocot. Cataplasmele cu infuzie (3 linguri de flori la 200 ml de apa).

Flori de Coada soricelului (Flores Millefolii). Bai locale cu infuzie (30 – 60 g/l).

Radacina de Tataneasa (Radix Symphyti) cu efecte cicatrizante datorite alantoinei.

Frunze de Patlagina (Folium Plantaginis). Bai locale caldute cu infuzie 30 g/l.

Rachitan (Herba Salicariae). Bai locale cu infuzie (20 – 30 g/l). Comprese cu infuzie (2 linguri de planta la 100 ml de apa).

Frunze de Urzica (Folium Urticae). Bai locale sau cataplasme cu infuzie (40 – 50 g/l). In urma numeroaselor cercetari stiintifice s-au obtinut multe preparate fitoterapeutice din semintele de Castan salbatic (Aesculus hippocastanum). Castanul salbatic este cultivat la noi frecvent ca arbore ornamental prin parcuri sau de-a lungul bulevardelor, aleilor si strazilor. Toate partile arborelui sunt utile: frunzele, florile, scoarta si semintele. Toate contin un amestec de esteriglicoizi ai acizilor grasi cunoscuti sub numele de escina. Actioneaza prin efectele antiinflamatorii si antiexudative. La ora actuala exista numeroase produse fitofarmaceutice pe baza de Castan salbatic: o adevarata industrie (Castanil, Variterp, Venotrulan, Mastu-NH, Aescorin, Rectoseval etc.). In lipsa acestor produse, in „farmacia casei” se poate utiliza, pentru uzul extern, un decoct concentrat obtinut din 2 linguri de coaja (scoarta) de ramuri de Castan salbatic la o cana cu apa. Dupa racire, decoctul se aplica local seara, sub forma de comprese. In patologia vasculara, prin severitatea evolutiei rolul principal il detin hemoragiile, in special cele interne. In acest caz, asistenta medicala de urgenta este absolut necesara. In hemoragiile interne usoare corect diagnosticate, cat si in cele externe fitoterapia recomanda plante bogate in taninuri, vitamina K si flavonoide.

Frunze de Salvie (Folium Salviae).Infuzie din o lingurita de frunze la 100 ml de apa, cantitatea care se bea in cursul unei zile.

Frunze de Vasc (Folium Visci).Macerat la rece, din 3 lingurite de frunze care se lasa cca 8 ore in 1/2 l de apa; se strecoara, se indulceste si se bea in cursul unei zile.Pulbere – 1-3 varfuri de cutit pe zi.

Fructe de Maces (Fructus Cynosbati) contin vitamina P care contribuie la mentinerea permeabilitatii si elasticitatii si troficitatii vaselor capilare, normalizand astfel circulatia sangelui la acest nivel.Infuzie sau decoct (prin fierbere 10 minute) din 2 linguri de fructe la 1/2 l de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile. Sulfina (Herba Meliloti) dilata vasele periferice, mareste permeabilitatea acestora si ajuta la inlaturarea vasoconstrictiei.Infuzie din o lingurita de planta la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi.

Frunze, partea aeriana sau radacina de Papadie (Folium, Herba et Radix Taraxaci) contribuie la normalizarea circulatiei sangelui, in anumite teritorii.Infuzie din 1-2 lingurite la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.In ulcerele varicoase se recomanda bai locale, cataplasme sau comprese cu plante care influenteaza favorabil circulatia sangelui si care au proprietati antiseptice si cicatrizante.

Flori de Musetel (Flores Chamomillae).Bai locale cu 50 – 60 g de flori puse intr-un saculet de tifon peste care se toarna apa in clocot. Cataplasmele cu infuzie (3 linguri de flori la 200 ml de apa).

Flori de Coada soricelului (Flores Millefolii).Bai locale cu infuzie (30 – 60 g/l).

Radacina de Tataneasa (Radix Symphyti) cu efecte cicatrizante datorite alantoinei.

Frunze de Patlagina (Folium Plantaginis).Bai locale caldute cu infuzie 30 g/l.

Rachitan (Herba Salicariae).Bai locale cu infuzie (20 – 30 g/l).Comprese cu infuzie (2 linguri de planta la 100 ml de apa).

Frunze de Urzica (Folium Urticae).Bai locale sau cataplasme cu infuzie (40 – 50 g/l).In urma numeroaselor cercetari stiintifice s-au obtinut multe preparate fitoterapeutice din semintele de Castan salbatic (Aesculus hippocastanum). Castanul salbatic este cultivat la noi frecvent ca arbore ornamental prin parcuri sau de-a lungul bulevardelor, aleilor si strazilor.Toate partile arborelui sunt utile: frunzele, florile, scoarta si semintele. Toate contin un amestec de esteriglicoizi ai acizilor grasi cunoscuti sub numele de escina. Actioneaza prin efectele antiinflamatorii si antiexudative.La ora actuala exista numeroase produse fitofarmaceutice pe baza de Castan salbatic: o adevarata industrie (Castanil, Variterp, Venotrulan, Mastu-NH, Aescorin, Rectoseval etc.).In lipsa acestor produse, in „farmacia casei” se poate utiliza, pentru uzul extern, un decoct concentrat obtinut din 2 linguri de coaja (scoarta) de ramuri de Castan salbatic la o cana cu apa. Dupa racire, decoctul se aplica local seara, sub forma de comprese.

Adauga un comentariu