Economic Local

AFIR a plătit fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 1,1 milioane de euro. Cei mai mulți bani au intrat în conturile beneficiarilor cu utilaje agricole

Publicat: 18 aug. 2021
O imagine cu banii obținuți de fermierii din Iași
AFIR a virat în conturile fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 1,1 milioane de euro. Cele mai mari sume au fost plătite beneficiarilor care au solicitat banii pentru schimbarea utilajelor agricole vechi cu altele noi

AFIR a virat în conturile fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 1,1 milioane de euro. Cele mai mari sume au fost plătite beneficiarilor care au solicitat banii pentru schimbarea utilajelor agricole vechi cu altele noi. Plăți au fost făcute și către tinerii fermieri care au depus proiecte eligibile la finanțare

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit fermierilor din Iași fonduri nerambursabile în valoare de 1,1 milioane de euro. Cele mai mari sume achitate beneficiarilor din județ sunt cele din cadrul submăsurii 4.1 – Modernizarea exploatațiilor agricole. Fermierii din județ au primit între 100.000 sau 200.000 de euro pentru achiziția unor utilaje agricole moderne. Alte proiecte aprobate la finanțare au o valoare nerambursabilă cuprinsă între 15.000 și 160.000 de euro, aflate în diverse stadii de implementare.

De asemenea, agricultorii au obținut banii necesari pentru dezvoltarea unor ferme vegetale, zootehnice sau apicole și prin intermediul GAL-urilor (grupuri de acțiune locală). GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate) și având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cei mai mulți bani solicitați de fermierii din Iași în cadrul GAL-urilor sunt din partea tinerilor fermieri care investesc în afacerile din mediul rural sau care vor să achiziționeze utilaje agricole.

Numai în anul 2021 AFIR a plătit fermierilor din Iași 3 milioane de euro, fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole moderne. De asemenea, tinerii fermieri care deja implementează proiectele europene și au investit prima tranșă de plată au solicitat și a doua tranșă de la AFIR. Aceștia au primit și celelalte sume solicitate, investind fiecare 40.000 de euro în afacerile din mediul rural. O nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru tinerii din Iași, în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, va fi deschisă la sfârșitul acestei luni. Condițiile de înscriere în program sunt aceleași ca și în anii precedenți. Tinerii trebuie să fi împlinit 40 de ani până la data depunerii proiectului, să aibă cursuri în domeniul agricol sau studii în acest domeniu și să se angajeze că planul de afaceri inclus în proiect este implementat în maximum 3 ani de la semnarea contractului de finanțare.

Valoarea fondurilor europene solicitate în submăsura 17.1 este de 20.000 de lei

În prezent sunt deschise sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul submăsurilor 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor și 9.1 – Înființarea asociațiilor de producători în domeniul agricol. În submăsura 17.1 au fost depuse un număr de 36 de cereri. Agricultorii din toată țara au depus 1.146 de cereri, în valoare de 2.596.836,69 de lei. Bugetul alocat acestei submăsuri de finanțare este de 20 de milioane de euro.

Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Adauga un comentariu