Economic Local

AFIR a plătit fermierilor din Iași, în anul 2020, aproape 30 de milioane de euro, fonduri europene. Beneficiarii din regiunea Nord-Est au primit peste 80 de milioane de euro

Publicat: 21 oct. 2020
O sesiune de depunere a proiectelor este deschisă în cadrul submăsurii 6.1-
Anghel Ficu, director CRFIR Nord-Est, în studioul BZI Live, susține că tinerii fermieri din Iași au accesat fonduri europene de aproximativ 2 milioane de euro

Fermierii din Iași au încasat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) aproape 30 de milioane de euro, fonduri europene acordate în anul 2020. Cele mai mari sume au fost încasate de beneficiarii care au achiziționat utilaje agricole, au investit în spații de depozitare a cerealelor și în pomicultură. La nivelul regiunii Nord-Est a fost autorizată la plată suma de 80,97 de milioane de euro

Potrivit directorului Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează acordarea de fonduri europene pentru fermierii din Iași, Bacău, Suceava, Neamț și Vaslui, în anul 2020 au fost efectuate plăți cu câteva milioane de euro în plus față de cele programate.

„În ultimul an financiar, respectiv 15 octombrie 2019-15 octombrie 2020, CRFIR Nord-Est a autorizat plăți în valoare de 80,97 de milioane de euro, depășind cu 4 milioane de euro suma previzionată inițial. Cele mai multe plăți au fost efectuate în luna aprilie 2020, când au fost decontate peste 9 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor din cele 6 județe ale regiunii”, a declarat Anghel Ficu, director CRFIR Nord-Est.

Fermierii din Iași au investit între 50.000 și 2 milioane de euro, fonduri europene, în afacerile din mediul rural

Dacă majoritatea beneficiarilor au achiziționat utilaje agricole cu fondurile europene obținute în acest an, alți ieșeni au înființat plantații pomicole sau au investit în silozuri pentru depozitarea cerealelor. De asemenea, o parte din beneficiarii din Iași sunt tinerii fermieri care au obținut fondurile nerambursabile de 40.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil și vor înființa ferme zootehnice, apicole sau vegetale. Cei care nu au reușit să obțină fonduri europene pentru a investi în afaceri în mediul rural mai pot primi bani de la UE.

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru tinerii fermieri este deschisă până la sfârșitul anului 2020

Astfel, tinerii din Iași cu spirit antreprenorial mai pot depune proiecte pe site-ul AFIR și dacă sunt eligibili la finanțare pot accesa suma de 50.000 de euro. Suma disponibilă în prezent celor interesați să acceseze fonduri europene este de peste 20 de milioane de euro. În cadrul sesiunii de finanțare deschise în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, pot depune documentele și ieșenii care au muncit în străinătate și vor să devină fermieri în comunele natale. Tinerii care vor să-și deschidă afaceri cu fonduri europene trebuie să dovedească cu documente că au muncit cel puțin 3 luni în agricultură, în străinătate.

Tinerii fermieri din diaspora mai pot solicita finanțarea europeană, având la dispoziție aproximativ 10 milioane de euro

Pot solicita finanțare europeană nerambursabilă tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimii 5 ani calendaristici dinaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol din țări membre ale Uniunii Europene sau din țări terțe UE. O altă condiție este ca aceștia să fi avut un loc de muncă în țări membre ale Uniunii Europene sau în țări terțe, în domeniul agricol, cel puțin 3 luni în ultimele 12 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare. O modificare importantă este eliminarea obligativității apostilării documentelor care dovedesc locul de muncă sau absolvirea programelor de studii.

Termenul de depunere a proiectelor de către tinerii fermieri a fost prelungit până la sfârșitul anului 2020

Pentru dovada locului de muncă, în cazul în care solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostilă, acesta poate să depună un certificat de înregistrare care dovedește prezența solicitantului în statul în care a desfășurat activitate cel puțin 3 luni în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de finanțare și emis de autoritățile locale (ex. poliția sau primăria), care cuprinde numele și adresa persoanei înregistrate, precum și data înregistrării. Certificatul trebuie să fie însoțit de alt document care să facă dovada raporturilor de muncă încheiate în statele membre de tipul: contract individual de muncă/ certificat de angajare ori o dovadă privind desfășurarea unei activități independente/ raport de muncă/ stagiu de practică/ internship/ contract de ucenicie sau alt document eliberat de angajator în conformitate cu actele în vigoare ale acelui stat.

Adauga un comentariu