Eveniment-Social

Afirmație spectaculoasă, la aniversarea a 161 ani de la fondarea Universității „Cuza”, făcută de rectorul – prof. univ. dr. Tudorel Toader! Dacă s-ar întâmpla asta, orașul Iași ar fi cel mai puternic din întreaga Românie – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 26 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afirmație spectaculoasă la aniversarea a 161 ani de la fondarea Universității Cuza făcută de rectorul - prof. univ. dr. Tudorel Toader Dacă s-ar întâmpla asta orașul Iași ar fi cel mai puternic din întreaga Românie - GALERIE FOTO VIDEO
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași aniversează (în perioada 25 - 31 octombrie 2021) 161 de ani de existență a cele mai vechi instituții moderne de învățământ superior modern a României

Ieri, 25 octombrie 2021, Universitatea „Cuza” a deschis șirul evenimentelor dedicate aniversării a 161 de ani de la fondarea instituției! Cu acest prilej inaugural, rectorul primei instituții moderne de învățământ superior a țării, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a lansat o provocare întreg mediului academic din Iași. Șirul activităților continuă până duminică, 31 octombrie 2021, cu evenimente speciale. În prim-plan este ceremonia dedicată momentului inaugural, activități speciale pe fiecare facultate, respectiv „Expoziția de flori, fructe și semințe” din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”, care se va deschide sâmbătă, 30 octombrie, de la ora 11:00

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a deschis șirul evenimentelor dedicate aniversării a 161 de ani de la fondarea instituției! Cu acest prilej inaugural, rectorul primei instituții moderne de învățământ superior a țării, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a lansat o provocare întreg mediului academic din Iași.

„Iașul universitar, în ansamblul său, este creația UAIC! În acest sens, avem în vedere începutul, evoluțiile, prezentul și viitorul acesteia. Dacă în 1855 se înființau trei facultăți, ulterior, din Universitatea «Cuza» s-au desprins alte trei universități ale Iașului academic. Aici aș arăta, și asta pe bună dreptate, cum ar fi fost dacă acestea trei nu s-ar fi desprins și s-ar fi dezvoltat o mare universitate a orașului? Am fi discutat, astăzi, pe alte coordonate, și am fi fost cea mai mare din țară, atât ca studenți, specializări și domenii, dar și ca prestigiu și performanțe. Acum, și spun și eu asta, se vorbește despre posibilitatea revenirii la matcă, a revenirii și formării unei mari universiăți reîntregite”, a scos în prim-plan prof. univ. dr. Tudorel Toader.

De 161 de ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își îndeplinește misiunea academică

Mai departe, în cadrul ceremoniei a fost evidențiat faptul că, de 161 de ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își îndeplinește misiunea academică.

„Fară temerea de a greși putem afirma că Iașul universitar, în ansamblul său, este creația Universității «Cuza». În acest sens avem în vedere începuturile, evoluțiile, prezentul, dar și viitorul universității. Preocuparile noastre se îndreaptă, în mod egal, spre toate componentele vieții academice. În egală măsură, suntem preocupați de predare, de învățare, de cercetare științifică. Prelegerea este un elogiu adus cercetării științifice, un omagiu adus cercetătorilor, întrucât cercetarea științifică este motorul care asigură saltul calitativ în toate domeniile de activitate. Universitatea noastră a fost și este un adevărat laborator cu rezultate științifice excepționale”, a completat rectorul Toader.

La 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”. Este vorba de prima instituție de învățământ superior modern din România

La 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”, prima instituție de învățământ superior modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Țării Românești și a Moldovei () într-un singur stat.

„Astăzi, instituția poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza. De la înființare și până în prezent, structura Universității din Iași a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut și cu evoluția societății, culturii românești și europene. La început, Universitatea a cuprins doar trei facultăți: de Filosofie, Drept și Teologie, urmând ca mai apoi să-și diversifice profilul, să-și mărească numărul de secții, departamente, materii predate și activități științifice. Astăzi, prima instituție de învățământ superior a României are 15 facultăți și un Institut de Cercetări Interdisciplinare”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Ceremonia aniversară face parte din suita de manifestări academice, programate până pe 31 octombrie. Între 26 și 28 octombrie, UAIC participă la Forumul EC2U, ediția a III-a, organizat de Universitatea din Salamanca (Spania). Miercuri, 26 octombrie, la Centrul de Învățare al UAIC va avea loc dezbaterea „Orașele secolului XXI (Smart, Green, Cultural Cities) iar vineri, 29 octombrie, Departamentul de Învațământ Preuniversitar al UAIC organizează la Muzeul Universității workshop-ul „Învățământ preuniversitar la UAIC – trecut, prezent și viitor”.

Sâmbătă, 30 octombrie, la ora 11:00, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” va deschide cea de-a XLV-a ediție a expoziției „Flori de toamnă”, care va putea fi vizitată până pe 21 noiembrie. De asemenea, în această perioadă toate facultățile UAIC organizează evenimente științifice și culturale dedicate aniversării, programul complet fiind disponibil aici: https://www.uaic.ro/zilele-universitatii-2021/.

La 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei școli de învățământ superior

De reamintit că, la 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei Școli de învățământ superior din Țările Române – Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași. 26 de zile mai târziu, iau ființă Școala de Sculptură și Pictură și Muzeul Național de Pictură. Din 1931, Academia de Muzică și Artă dramatică poartă numele marelui compozitor George Enescu. Celebrarea celor 161 de ani constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-au jucat ca formatoare de valori în viața societății românești. De-a lungul celui peste un secol și jumătate de existență, numeroasele generații de studenți și profesori au reușit să impună UAIC ca instituție de referință pentru întreaga societate românească.

Mulți dintre absolvenții s-au afirmat ca personalități de seamă: profesori și cercetători în universități din întreaga lume, membri ai Academiei Române sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomați, înalți prelați etc. Așadar, celebrarea celor 161 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-au jucat ca formatoare de valori în viața societății românești, dar și un prilej de bucurie pentru continuitatea și recunoașterea dobândite de învațământul superior ieșean.


Adauga un comentariu