Frumusete

Afla cum poti descoperi daca rujul tau contine plumb

Publicat: 21 dec. 2010

Cu cat un ruj rezista mai mult pe buze, cu atat sunt sanse mai mari sa aiba plumb, un metal care afecteaza sistemul nervos.

Pe langa ingrediente sanatoase, multe dintre produsele cosmetice contin substante care ne fac rau. Una dintre acestea este plumbul, care apare frecvent in unele rujuri. O atentie deosebita trebuie acordata rujurilor care rezista mult pe buze, pentru ca acestea au in compozitie o cantitate mai mare de plumb.

Plumbul este un metal greu, toxic pentru organismul uman. „In natura, plumbul se gaseste raspandit sub forma de compusi: galena, sulfura de plumb, din care se prepara plumbul; ceruzita, carbonatul de plumb; crocoita, cromatul de plumb si anglezitul, sulfatul de plumb”, sustine dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist de Chirurgie Plastica, Microchirurgie reconstructiva si Chirurgie Estetica. Prezenta plumbului in ruj este legata de rezistenta acestuia. „Intr-adevar aderenta rujului in acest caz este asigurata de plumb”, sustine dr. Ardeshir.

Campaign for Safe Cosmetics, o organizatie americana ce lupta pentru protectia consumatorilor, a descoperit ca aproape doua treimi (61%) dintre cele 33 de marci de rujuri testate contin plumb in cantitati surprinzator de mari. Desi Food ans Drug Administration din SUA nu a stabilit o limita maxima pentru continutul in plumb al rujurilor, limita maxima admisa pentru alimente este de 0,1 unitati pe milion. Dintre rujurile analizate o treime depaseau aceasta concentratie, si contrar asteptarilor, cele mai mari concentratii de plumb au fost descoperite in rujurile scumpe:

L’Oreal Colour Riche „True Red” – 0.65 ppm
L’Oreal Colour Riche „Classic Wine” – 0.58 ppm
Cover Girl Incredifull Lipcolor „Maximum Red” – 0.56 ppm
Dior Addict „Positive Red” – 0.21 ppm

Testul cu aur
Pentru a verifica daca un ruj contine plumb
, aplicati-l pe mana, frecati portiunea acoperita de ruj cu un inel de aur. Daca rujul contine plumb, la contactul cu aurul, se va inegri.loading...

Adauga un comentariu