Sanatate

Află dacă ești însărcinată fără test: 20 de semne

Publicat: 31 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Află dacă ești însărcinată fără test 20 de semne
O femeie însărcinată poate prezenta semne chiar și la puțin timp de la concepție

De obicei, se folosesc testele de sarcină, dar se poate afla dacă ești însărcinată fără test. La nivelul organismul au loc foarte multe schimbări, unele dintre ele fiind observabile chiar după câteva zile de la concepție.

Multă lume cunoaște faptul că lipsa perioadei este un simptom clasic al faptului că o femeie este însărcinată. Dar, poate fi și o încurcătură datorită faptului că sunt frecvente cazurile în care femeile prezintă cicluri iregulare. Am putea spune că dacă menstruația întârzie mai mult de o săptămână sau câteva săptămâni, sunt șanse mari ca persoana respectivă să fie însărcinată.

Gândul că într-o relație și-ar putea face loc un nou suflet este adesea o bucurie. Primim viață și oferim viață. Poate fi un pic stresantă presiunea pe care o prezintă unele cupluri când sunt în așteptarea unei sarcini. Ceea ce trebuie știu este că ovulația poate avea loc oricând, deci chiar și în ultima zi de ciclu poți rămâne însărcinată. Testele sunt cele mai potrivite, însă multe persoane renunță la o amăgeală periodică spunând că „când va fi, va fi”, iar acum să vedem cum poți afla dacă ești însărcinată fără test.

grafica cu o feme insarcinata ce pune o intrebari
O femeie însărcinată prezintă mai multe simptome.

Află dacă ești însărcinată fără test

1. Greața

Un sentiment ce a fost descris de majoritatea femeilor însărcinate este cel de greață, prezent mai ales în dimineață. Se simte ca o slăbiciune, chiar imediat după ce persoana s-a trezit și ridicat din pat. Dacă cumva se mănâncă ceva atunci, șansele de a vomita totul sunt foarte ridicate. Sunt cazuri în care se vomită chiar și fără a consuma ceva sau, chiar de la apă.

Principala cauza a acestei stări vomitive stă în schimbările hormonale de la nivelul organismul. Hormonii feminini pot crește foarte mult în aceste condiții. Fenomenul ia loc după ce au trecut aproximativ 3 săptămâni de la concepție. Deci se poate afla dacă ești însărcinată și fără test.

2. Sațietate

Chiar dacă persoana mănâncă puțin, sau chiar deloc, la începutul unei sarcini persoana nu simte nevoia de mâncare. Sentimentul de foame este complet diminuat, iar asta este posibil datorită hormonilor. De altfel, apar crampe la nivelul stomacului și senzația de balonare. Motiv pentru care, indiferent de starea de plenitudine, trebuie să vă asigurați un minim consum alimentar.

grafica cu o femeie insarcinata ce nu vrea sa manance
Pofta de mâncare poate lipsi chiar dacă mesele zilnice sunt scăzute

3. Hipersensibilitate la nivelul sânilor

Un semn al faptului că ați putea fi însărcinată este și notificarea unei sensibilități mai mari la nivelul pieptului. Sănii se pot simți mai mari ca de obicei, iar la nivelul sfârcurilor orice atingere este mai intensă. Mai multe femei însărcinate au sesizat, de altfel, că și culoarea sfârcurilor se schimbă puțin, căpătând o culoare mai închisă. Unele dintre ele au observat și apariția unor puncte mici (albe adesea) în jurul lor.

4. Urinarea

S-a înregistrat faptul că numărul de urinări zilnice crește considerabil. Acest lucru este datorat efectelor pe care le produc schimbările hormonale. Dacă o femeie prezintă o sarcină, trebuie să aflați că aceasta se poate duce la toaletă chiar și la un interval regular de 30 de minute. Scopul acestei urinări este datorat dorinței organismului de a crește nivelul de apă din țesuturi, simultan stimulând și sistemul circulator. Deci și urinarea frecventă poate fi folosită ca simpto în a afla dacă ești însărcinată fără test.

grafica cu o femeie ce merge la toaleta
Mersul la baie devine din ce în ce mai frecvent

5. Lipsa ciclurilor menstruale

Cum s-a vorbit și la începutul articolului, o lipsă a perioadei poate fi un semn al unei concepții ce a avut loc. Multe femei se gândesc la acest fapt și poate fi adesea confundat cu un ciclu menstrual iregular. Atunci când concepția are loc la nivelul uterului, femeia nu va mai prezenta menstruație datorită faptului că ovarul nu va mai elibera niciun ovul.

Întârzierile de menstruație pot fi provocate de mai mulți factori, precum mâncatul în exces, schimbările bruște ale greutății și stresul intens. Motiv pentru care, chiar dacă poți afla daca ești însărcinată fără test, un test de sarcină poate fi o mișcare bună dacă nu vă par familiare cele spuse mai sus.

6. Dureri de spate lombare

Menstruația este adesea însoțită de către mici dureri în zona lombară a coloanei vertebrale, senzație ce se întâlnește și în cadrul începutului de sarcină. Aceste dureri nu se fac dispărute chiar dacă persoana în cauză se odihnește sau are parte de masaje. Sentimentul neplăcut a fost găsit ca fiind o consecință datorată hormonilor și a stresului. În timp, gimnastica poate să reducă durerea și chiar să aducă beneficii atât dumneavoastră, cât și copilului.

7. Dureri de cap

În cazul femeilor însărcinate, atât în primul trimestru, cât și în cel de-al treilea, sunt foarte comune durerile de cap. Bineînțeles, o durere de cap nu poate semnala faptul că o persoană are o sarcină, dar este un simptom ce se prezintă adesea împreună cu celelalte. Specialiștii spun că somnul poate fi o bună metodă de a combate această durere de cap, sursa ei fiind în principal stresul.

grafica cu o femeie insarcinata ce are o durere de cap
Durerile de cap pot fi frecvente în cazul femeilor însărcinate

8. Oboseala

Persoanele ce urmează să dea naștere unei noi vieți au parte de un organism ce este foarte mult pus la muncă. O mulțime de substanțe din corpul mamei trebuie să ajute la formarea copilului, iar asta înseamnă o solicitare mai mare din partea tuturor organelor. Oboseala se simte cel mai puternic în primul și cel de-al treilea trimestru de sarcină. În sânge fiind mulți hormoni, starea vomitivă, insomniile și stresul slăbesc organismul.

9. Sângerări ale gingiilor

Studiile făcute asupra femeilor însărcinate arată că o mare parte dintre acestea dobândesc o hipersensibilitate la nivelul gingiilor. Acest lucru se poate sesiza foarte ușor în timpul periajelor dentare, datorită sângerării. Nu este un fapt ce garantează că sunteți însărcinată, dar este adesea întâlnit și oricum, sângerările gingivale nu sunt ceva normal, motiv pentru care ar trebui un consult medical.

10. Mâini roșii

Cum am tot discutat despre cum afectează hormonii corpul viitoarei mămici, trebuie de adăugat faptul că estrogenul, un hormon feminin, cauzează la nivelul palmelor apariția unei eriteme. Aceasta se prezintă ca fiind niște pete roșiatice la suprafața palmară a mâinii. Este întâlnit în primele stadii ale sarcinii, ulterior mama făcând față cu mai multă ușurință hormonilor.

11. Înfundarea nasului

Curgerea nasului este un alt simptom frecvent ce este cauzat de către conținutul ridicat de hormoni circulant în vasele de sânge. Nasul este foarte bine vascularizat și datorită acestui fapt se poate inflama. În timp, apariția de secreții fiind ceva normal, nemarcând nicio maladie.

grafica cu o femeie insarcinata cu nasul iritat
Datorită vascularizării mai accentuate a nasului are loc congestia căilor nazale

12. Temperatura internă a corpului

Nu multă lume cunoaște, dar temperatura internă la femei variază în funcție de ovulație. În perioada pre și post ovulatorie este mai scăzută. Iar unii oameni se folosesc de această informație pentru a asigura concepția. Dacă temperatura rămâne crescută și după ovulație, timp de vreo 2 săptămâni, aproape mereu înseamnă că fertilizarea a avut loc.

13. Dorința sexuală

Libidoul unei femei poate fi afectat în primul stadiu al sarcinii. Cantitatea mare de hormoni face ca dorința sexuală să fie una mai redusă. Totodată, acest fapt poate fi susținut și indirect de faptul că stresul, oboseala și sentimentul de greață diminuează acest lucru.

14. Schimbarea stării de spirit

Multe filme din cinematografie au făcut haz de acest fapt, iar poate spre mirarea unora, este unul adevărat. Femeile când sunt însărcinate devin foarte greu de satisfăcut. Pot trece de la stări de fericire la supărare sau nervozitate în câteva momente. Acest lucru este datorat hormonilor ce produc o continuă stare de iritabilitate, însă cu puțin antrenament și bunăvoință din partea amândurora, se poate menține o atmosferă foarte plăcută.

grafica cu o femeie insarcinata care afla daca este insarcinata fara test
Touși, nu întotdeauna aceste semne vor indica o sarcină

15. Decolorare a pielii

Un alt lucru ce poate indica faptul că sunteți însărcinată este dat de faptul că culoarea pielii se modifică puțin. Pot apărea zone la nivelul feței și a corpului ce vor părea mai palide. Iar la nivelul frunții, buzei de sus și zona nasului pot apărea mici puncte negre temporare. Acestea vor dispărea după naștere și termenul medical folosit este cel de melismă.

16. Linia întunecată

Femeile gravide vor observa că la nivelul abdomenului apare o linie de o culoare mai diferită, puțin întunecată, ce începe de la cea mai de sus parte a uterului până la simfiza pubiana. Este mult mai vizibilă pentru femeile ce au o culoare a tenului mai închisă. Cele ce sunt însărcinate pentru a doua oară vor prezenta linia mult mai din timp.

17. Acnee

Fiind schimbări hormonale puternice la nivelul corpului, vor apărea efecte similare cu cele din timpul pubertății. Acneea fiind ceva de care nu ar trebui să vă speriați. În cazul unui ten gras, pielea poate deveni puțin mai uleioasă, iar coșurile să apară în multe zone ale feței. Se poate contacta un doctor în cazurile mai agravate.

grafica cu o femeie ce afla daca este insarcinata fara test
Chiar dacă simptomele pot fi puțin neplăcute, faptul că micuțul este pe drum oferă poate oferi multă fericire

18. Mâncărimi

Datorită unei sistemului circulator ce în preajma sarcinii se intensifică, pielea va deveni mult mai sensibilă. Multe femei au sesizat că mâncărimile pot deveni dese ori insuportabile. Dușurile și hainele comode pot fi o soluție bună dacă nu sunt exagerate. În comerț există diverse creme create în acest scop, iar dacă problema persistă, se poate contacta medicul.

19. Sângerări datorate concepției

Acesta este un semn care indică o sarcină categorică dacă este bine evaluat. După realizarea fertilizării ovulului și ajungerea acestuia în uter pentru implantare, vor avea loc niște pierderi de sânge. Adesea are loc după câteva săptămâni de la ultimul ciclu menstrual. Se recomandă o vizită la ginecolog dacă sângerarea se desfășoară mai ciudat decât de obicei.

Aceste sângerări pot fi întâlnite adesea alături de crampe, motiv pentru care multe femei ar putea să confunde acest moment cu începutul unui nou ciclu menstrual. Ceea ce trebuie de menționat aici este că se desfășoară mai diferit, crampele se pot simți ca niște înțepături sau furnicături, uneori chiar smucituri. Aceste crampe apar, în general, la 6-12 zile după ce ovulația a avut loc.

20. Evidențierea venelor

Un alt semn ce sugerează că s-a produs o concepție constă în evidențierea venelor. Atât la mâini, cât și la picioare, venele devin din ce în ce mai vizibile. Acest fapt este datorat estrogenului ce se află în cantități mari la nivelul sângelui. Mica problemă de natură estetica dispare în cele mai multe cazuri după nașterea copilului. În cazurile în care culoarea venelor rămâne la fel de pronunțată, se recomandă o vizită la medic.

grafica cu o batrana ce vorbeste cu o femeie despre a afla daca este insarcinata fara test
Testele din bătrâni sunt bune, însă nu pot garanta faptul că o persoană e însărcinată

Se poate afla dacă ești însărcinată fără test

Acum că am terminat de discutat despre principalele semne ce apar la o femeie însărcinată, putem vorbi despre niște teste folosite în vremurile mai vechi. Nu a existat întotdeauna această opțiune de a merge la farmacie și de a cumpăra un test de sarcină pe vremea strămoșilor noștri. Dar asta nu înseamnă că nu puteau să își dea seamă când o femeie este însărcinată fără acest test.

Astfel, în decursul istoriei și al științei, s-a observat că în urină apar niște schimbări ce ajută în a afla dacă femeia prezintă sau nu o sarcină. De la premisa aceasta au pornit multe teorii și diverse experimente dintre care le vom enumera pe cele mai accesibile două dintre ele, reacția urinei cu zahărul și reacția cu oțetul.

Rinichii sunt responsabili de menținerea unui mediu intern în parametri optimi, iar datorită faptului că întreg organismul unei femei după fertilizare o va lua treptat razna din cauza hormonilor, acesta îi va elimina. Iar reacțiile chimice după care se ghidau oamenii atunci, au la bază prezența hormonilor în urină (chiar dacă nu se cunoștea de așa-ceva). Deci, putem spune că se poate afla dacă ești însărcinată fără vreun test.

Reacția urinei cu zahărul

În acest experiment va fi nevoie de un recipient de plastic (pentru a evita orice reacție cu containerul), dacă se poate să fie chiar alb sau incolor. Se pune o lingură de urină în recipient, după care se adaugă o lingură de zahăr. Oferiți o atenție mare la reacția ce are loc. Dacă în acel moment apar efervescențe (efect similar cu cel prezent la apa minerală), testul iese pozitiv și șansa de a fi însărcinată este mare. Dacă în schimb, nu are loc nicio reacție, iar zahărul se dizolvă repede fără a face niciun fel de bulă sau spumă, testul este negativ.

grafica cu o batrana ce prezinta o idee de a afla daca este insarcinata fara test
Femeile își păstrează o temperatură crescută după ce fertilizarea are loc

Acest test a fost folosit de sute de ani, bineînțeles că la ora actuală același lucru se poate întâmpla și în cazul unor maladii, dar nu acesta ne este subiectul. Urina se dorește a fi de dimineață, prima, numită și „a jeun” datorită faptului că are un conținut mare de substanțe pe care rinichiul le-a excretat peste noapte. Gonadotropina (hormonul prezent la sarcină) împiedică o dizolvare normală a zahărului, motiv pentru care apare acea efervescență.

Reacția urinei cu oțetul

Principiul ce se bazează pe prezența gonadotropinei este același, însă diferă puțin. Este nevoie de oțet alb, un recipient de plastic și urină „a jeun”. Se pune în recipient un pahar de oțet, după care se adaugă jumătate de pahar cu urină. Se observă bine culoarea amestecului, se poate face o fotografie, după care se așteaptă 3-5 minute. Dacă soluția este fără nicio schimbare, testul este negativ, iar dacă și-a schimbat-o testul este pozitiv și șansa de a fi însărcinată este mare. Pentru a afla adevărul, se recomandă un test din cadrul farmaciei sau o vizită la medic

 

Adauga un comentariu