Stiri medicale

Afla de unde vine sentimentul de frica

Publicat: 17 dec. 2010

Cercetatorii de la Universitatea Iowa au descoperit care parte din creier joaca un rol cheie in declansarea fricii.

Potrivit unui studiu publicat joi in revista Current Biologyca este vorba de complexul amigdalian. Pe parcursul ultimilor 50 de ani, doar cateva studii efectuate pe soareci si maimute au relevat faptul ca amigdala are un rol central în declansarea reactiilor provocate de frica.

Studiul cercetatorilor de la Universitatea Iowa a fost efectuat pe o femeie în vârsta de 50 de ani, suferind de o maladie rara care i-a afectat complexul amigdalian. Femeia era incapabila sa recunoasca senzatia de frica de pe fetele celorlalti oameni. Medicii americani nu au putut insa sa afle daca pacienta avea sau nu capacitatea de a resimti ea insasi aceasta emotie.

Descoperirea rolului central jucat de complexul amigdalian in declansarea senzatiei de frica ar putea deschide calea catre punerea la punct a unor noi tratamente eficiente în cazul persoanelor suferind de tulburari cognitive aparute în urma unor traumatisme de natura psihologica, asa cum este cazul militarilor aflati pe front, sau pentru a combate anxietatea. Studiul a fost coordonat de Daniel Tranel, profesor de neurologie si psihologie la Universitatea Iowa.

Sindromul stresului posttraumatic afecteaza peste 7,7 milioane de cetateni americani, potrivit datelor furnizate de Institutul national de sanatate mintala din SUA. Un studiu efectuat de Rand Corporation în anul 2008 a relevat faptul ca peste 300.000 de militari americani care au luptat în Irak au revenit în tara lor suferind de acest sindrom.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit